Pardus 20 de uygulama dışı program kaldırma neden yok?

Selam hocalarım pardusa bir program yükledim bu yazılım merkezinde olmayan bir uygulama… bunu kaldırmak için sudo apt remove program ismi yapınca bulunamadı diyor…

Bunun haricinde şunu sormak istiyorum pardus program kur var’da program kaldır paneli neden yapılmıyor ? Hep bir güncelleme geliyor durmadan emeklerinizd sağlık ama neden basit bir program uygulama kaldırma paneli yok neden biz hep bunu terminalden kaldırıyoruz ?

Hocam programı kurduğunuz dosyayı açarsanız aynı dosya üzerinden kaldırabilirsiniz.

yazilimkaldirma

sudo apt remove komutunu kullanırken çıkmamasındaki sebep ise muhtemelen uçbirim üzerinde çalışan adı sizin yazdığınızdan farklı.
İndirdiğiniz uygulamanın başlatıcısına sağ-tıklayıp Uygulamayı Düzenle derseniz Komut: yazan satırda bulunan parametresiz hâlidir.

başlatıcı Meselâ bu ekranda gördüğünüz başlatıcıda libreoffice programın adıdır. Diğerleri parametredir.
Office programını kaldırmak için sudo apt remove Libre Office yazmak yerine sudo apt remove libreoffice yazmalısınız. Bu arada remove komutunu –purge parametresi ile kullanarak programın konfigürasyon dosyalarını da kaldırabilirsiniz. ÖR: sudo apt remove --purge libreoffice

Selâmetle

3 Beğeni

aleykümselam

bunu bende gerçekten çok istiyorum ama malesef böyle bir uygulama bulamadım ama cinamon arayüzünde panelde böyle bir şey sağ tıkla silinebiliyor belki ordan örnek alınabilir

@KaptanTR dedikleri haricinde aşağıdakilere de bakabilirsiniz

bunun haricinde eğer flatpack kurduysanız çoğu yazılımı oradan kaldırabilirsiniz illa flatpackden kurmuş olmanız gerekmez depoan kurulanlarda gözüküyor(derleyerek, snapd veya appimage olarak kurduklarınız gözükmez)

onun haricinde pardus yazılm merkezinin depo kısmından

ismini aratarak silebilirsiniz ama burda derleyerek, flatpack, snapd veya appimage olarak kurduklarınız gözükmez

appİmage luncher ile kurduklarınız ev dizini altında applicationsdan direk silebilirsiniz

fatpackde ise mağzasından silebilirsiniz

snapd’den yüklediklerinizi snap stordan silebilirsiniz

derleme ile eğer yüklediyseniz genellikle kaynak dosyalarda uninstall dosyası var onla silebilirsiniz

2 Beğeni

Çünkü diğer işletim sisteminde Dos masaüstüne entegre edilmişken Linux’da konsol daha kararlı çalışıyor. İşletim sistemi vazifesi görüyor.

1 Beğeni

Hocam bu yine de böyle bir uygulama yapmaya engel değil. Son kullanıcı için oldukça iyi şeyler. Ben uçbirimi oldukça sevsem de böyle bir uygulamayı ben de görmek isterdim.

2 Beğeni

Terminaldeki kararlılıktan feragat edecekseniz Synapic kurabilirsiniz. Bahsettiğiniz düzeltmeyi geliştiricilere söyleyeceğim.

2 Beğeni

Güzel cevaplar ama hepsi denendi… depodan yüklenenler kaldırılıyor pardus 20’de dışardan yüklenen uygulamalar mesela winscp bu wine içinde göründüğünden terminalden neyi yazarsan yaz kalkmıyor… wine içine’girilince sadece yüklü olanlar simgeleri var kesinlikle kaldır yok… pardus’ta wine özelliği atlanmış…

Terminal harici kaldırma özelliği olması lazım misal pisi’de tasma diye bir yazılım var pardus’ta aradım o şekilde birşey bulamadım…

en basit demek istediğimi anlamınız için winscp dosya aktarım programını normal olarak indirin kurun linux için ve kaldırmayı deneyin lütfen böyle daha iyi anlaşılır olacaktır… ufak bir programdır

1 Beğeni

Hocam wine ile kurduysanız wine’nin kendine özel kaldırma aracı var.
Kaldırmak için şöyle yapalım: uçbirim üzerinden wine uninstaller komutunu çalıştırıp karşınıza gelen listeden istediğimiz programı seçip kaldıra basalım.

Ben arayüz isterim derseniz:
Ev dizini içersindeki .local >> share >> applications dizini içersinde yeni bir dosya oluşturunuz. İsmi wine-uninstaller.desktop olsun. Dosyayı açıp içine aşağıdakileri yazınız. [Aşağıdan direkt kopyalayabilirsiniz.]

wine-uninstaller.desktop dosyasının içine yazılacaklar.

Ardından kaydedip kapatın ve bu dosyaya sağ-tıklayıp > Seçenekler > İzinler > Bu dosyanın program olarak çalışmasına izin ver. seçeneğini seçiniz.

Artık başlat menünüzün Sistem başlığında görünecektir muhtemelen. Eğer Gnome kullanıyorsanız başlat menüsünde görüntülenmesi için Oturumu kapatıp açın ya da bilgisayarın yeniden başlatın.

Selâmetle

1 Beğeni

Geliştiriciler zaten bazı programlar için paket yöneticisi vs. sağlamış. Ama sizin 3. kaynaktan kurduğunuz programın dosyalarının nereye konduğunu pardus geliştiricileri nereden bilip de buna göre kaldırma paneli yapsın? Birden fazla kurulum yöntemi var. Siz kendi kurduğunuz yönteme göre kaldırma şeklini belirlemelisiniz. Eğer deb paketi kurduysanız basitçe apt, synaptic paket yönetici gibi debian paketlerini yönetebilen araçlarla kaldırabilirsiniz. Eğer appimage kullanıyorsanız onun dosyasını kaldırmalısınız. Kaynak koddan derleyerek veya dosyaları kendiniz yerleştirerek kurduysanız da kaldırma adımı da benzer şekilde olmalı.

4 Beğeni

Başlığı düzeltir misiniz? Sanırım kurduğunuz program listede görünmüyor.

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.