Pardus 2025 Brave Sorunu

Merhabalar
pardus 2023 braveyi kullandığımda hiç bir sorunum yoktu ancak pardus 2025 kurduktan sonra bilgisayar kasmaya başladı bende baktığımda brave işlemci ve ram çok fazla tükettiğini gördüm sildim ve yeniden yükledim ancak sorun devam ediyor neden olabilir bilgisi olan varmı ?

yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Bilgisayar ilk açılışta şifre yazıp enter yapmadan önce Ekranın sağ alt tarafındaki Dişli işaretinden Xorg Üzerinden Gnome seçin . Tahminimce sorun düzelecektir .
Gnome (Wayland) üzerinden kullanmaya devam etmek istersen ; Xorg Üzerinden Gnome deyken tarayıcını açıp donanım hızlandırmayı kapatıp Tekrar Gnome ortamına geçip deneyebilirsiniz .

Aslında bu tam doğru çözüm değil ama asıl sorun ekran kartı sürücüleriyle alakalı.

Örneğin 5070ti bulunan ve Nvidia 580 sürücüsünü kullanan Pardus 25 üzerinde donanım hızlandırmada bir problem yaşamıyorum.

Yani ekran kartı ve sürücü sorunu temelinde yatan. Ama bu şekilde de ekran kartı hızlandırması kapatıldığı için bir nevi çözülmüş oluyor evet.

Başka programlarda da bu sorunun çatlak vermemesi için ekran kartı sürücünüze uygun paketi kurmanız, örneğin eğer nvidia ise en son nvidia sürücüsünü kurmanız daha iyi olacaktır.

Benimde aynı sorun oluyor aslında Kalıcı çözüm bende arıyorum ancak böyle bulabildim . Ekran Kartım benim Ati Radeon Hd5670 İntel İşlemci .

Ekran kartı driverı Kurmayı denedim hata verdi . Pardus benim için yüklemiş sanırım benim kartın çalışması için gerekli şeyleri . Bu Sorun Gnome Ortamında olmuyor . Wayland sıkıntı .

ahmet@Ahmet:~/İndirilenler$ lspci -k | grep -EA3 'VGA|3D' 01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Redwood XT [Radeon HD 5670/5690/5730] Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 03c0 Kernel driver in use: radeon Kernel modules: radeon, amdgpu

Burdada uğraşmıştım :slight_smile: Beta da

Ben de aynı sorun oldu. Ati ekran kartım var. Aynı makinada önceki sürümde Brave ve Chrome gayet güzel çalışıyordu. Ama bunda her ikisi de açtımmı sistem kilitleniyor. Aynı durum Opera’da da oldu. Yani hepsi de chromium tabanlı. Sistemi power tuşundan resetlemekten başka çözüm kalmıyor. Kızdım. Üşenmeyip temiz Ubuntu 25 kurdum. Onda da Brave ve Chromium kuruluyor. Lakin açınca aynı kilitlenme var. Sorunun Debian’da olduğunu düşünüyorum. Hem Pardus hem de Ubuntu son sürüm ortak hata. Ubuntu formlarında yıllardır çözülemeyen sorunlardan.

Wayland yüzünden oluyor . Pardus kullanıyorsan Xorg Üzerinden Gnome geç . Kullanıcı Şifre ekranında sağ altta dişliden seç . Xorg Üzerinden Gnome ortamına geçince sorunsuz . Aynı dert bendede var . Benim kartımda ati . Wayland (GNOME) ortamını kullanmak istiyorum dersen Xorg Üzerinden Gnome ortamındayken tarayıcıların Mümkün olduğunda donanım hızlandırma özelliğini kapatıp Wayland (Gnome) ortamında kullanmaya devam edebilirsiniz .

Tam sorunun kaynağını bilmemekle birlikte ati kartlar epey eski olduğu için amd sürücüsünde güncel wayland desteği olmayabilir @NikBulamadim’ın dediği gibi. O yüzden şimdilik Xorg ile kullanmaya devam edebilirsiniz.

Kernel driver in use: dediği kısımda aktif olan sürücü radeon, bu da amd’nin eski sürücüsü.

Yenisi amdgpu. Aslında denemek için radeon’u devre dışı bırakıp amdgpu ile kullanmayı deneyebilirsiniz, kartınızı destekliyor mu hiç bilmiyorum ama, bilgisayarınız açılmazsa recovery modda yaptığınız değişikliği geri alırsınız:

radeon modülünü kapatmak için:

sudo su # root yetkisine geçin

echo "blacklist radeon" > /etc/modprobe.d/radeon-blacklist.conf

exit # root kullanıcısından çıkış

Bir şeyler ters giderse radeon modülü engelini kaldırmak için:

sudo rm /etc/modprobe.d/radeon-blacklist.conf

23.4 sorunsuz çalışıyordu . Neyi değiştirdilerse artık

Laptop’ımda Pardus 23.4’den Pardus 25’e geçtim. Wayland kulanıyorum. Böyle bir sorun olmadı. Sıkıntı wayland’da ya da debian 13 de olsa bende de olması lazımdı. Ekran kartı sürücüleri kaynaklı olması daha muhtemel. Laptopta Intel grafics var. Ayrıca bir sürücü yüklemedim, zaten var mı onu da bilmiyorum. Standart açık kaynak sürücü ile çalışıyor. Brave’de sıkıntı yok.

Birara ekran kartımı söküp 10 board dan bir deniyeyim . Ne olacak bakalım.