PARDUS 21.1 GNOME Touchpad Sorunu

Herkese esenlikler.
Kısa zaman önce PARDUS 21.1 GNOME’a geçiş yaptım fakat daha önce kullandığım XFCE’de olmayan bir sorunla karşılaştım. Touchpad’in iki parmakla kaydırma işlevi çalışmıyor. Touchpad Sorunu isimli önerilen bağlantıya da baktım ancak oradan da bir çözüm çıkmadı. Ayrıyeten Touchpad yüzeyindeki harici tuşlara basmadan, direkt yüzeyine parmağımla bastığımda da tıklamıyordu fakat onu şu komutla hallettim:

sudo modprobe -r psmouse
sudo modprobe psmouse proto=imps

Bu yüzeydeki tıklama sorununu çözdü ancak bilgisayar ne zaman yeniden başlasa elle girmek durumunda kalıyorum. Fakat iki parmakla kaydırma sorununu çözemedi.

Yardımcı olursanız sevinirim.

1 Beğeni

Aynı sorunu ben de daha bugün yaşadım. Ama gnome-tweak-tool ile gelen ince ayar yöneticisi üzerinden bunun ayarı yapılıyordu.

İnce ayar yöneticisi üzerinden Klavye ve Fare ayarlamasından Alan seçeneğini seçin (benim bilgisayarımda ingilizce kurulu ama yine de ekran alıntısı atacağım)

Ayrıca iki parmak kaydırmayı da ayarlardan düzeltebilirsiniz. Düzelmezse eğer sürücülerle alakalı bir şey olabilir. Deneyimleyip paylaşın.

Saygılarımla.

2 Beğeni

Teşekkürler arkadaşlar. GNOME’u yeniden kurduktan sonra fare ayarlarını gerçekleştirdim, sorunum çözüldü.

Cihaz nedir? veya Donanım nedir bilgi verebilirmisiniz?

1 Beğeni

Bu arada xserver-xorg-input-synaptics paketi kurulu olmasına rağmen böyle. Silip yeniden yüklememe rağmen böyle. Belki başka bir paketin daha yüklenmesi daha gerekiyordur ama ismini bilmiyorum.

Merhaba. Dahili Laptop Touchpad’i Elan. Eskiden Win10 yüklü iken ve GNOME geçmeden XFCE kullanıyor iken sorunsuzdu.

Asus için Arch forumunda şöyle bir çözüm var.

Asus Touchpad

1 Beğeni

Şöyle bir şey yapılabilir. O modprobe lu iki komutu bir sh scripti haline getirip kaydedin. Chmod +x isim.sh yazıp terminalde izin verin. Sonra

Sudo crontab -e

Diyip,

@reboot /home/scriptinyeri/…/isim.sh

Yazarsanız crontab bunu her rebootta çalıştıracaktır. Daha iyi bir tedbir bulunabilir ama bu da oldukça iyi. Scriptin tam yeri yazılmalı. Mesela /home/emre/isim.sh gibi.

1 Beğeni

Çok teşekkürler, forumda birkaç kişide de böyle bir sorun ortaya çıkmış. Genel bir yazılım sorunu mu bilmiyorum ama bunu uygulayacağım.

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.