Pardus 21.2 XFCE VE Pardus 21.2 GNOME ARASINDAKİ FARK

Pardus 21.2 XFCE VE Pardus 21.2 GNOME ARASINDAKİ FARK NEDİR

Pardus 21. XFCE (64-bit) Sistem gereksinimleri: 1024MB+ RAM, 8GB+ disk alanı, en az 1024×768 çözünürlüğü destekleyebilen grafik işlemci, 64-bit destekli 1.0GHz+ işlemci.

Pardus 21. GNOME (64-bit) Sistem gereksinimleri: 2048MB+ RAM, 15GB+ disk alanı, en az 1366×768 çözünürlüğü destekleyebilen grafik işlemci, 64-bit destekli 2.0GHz+ işlemci.

Temel olarak aynı olmakla beraber, arayüz (görünüş, tema şeklinde düşünebilirsiniz) ve arayüze bağlı program çeşitlilikleri vardır.
Xfce arayüzü windows işletim sisteminden alışık olduğunuz bir görüntü ve kullanım sunarken, Gnome arayüzü daha çok dokunmatik cihazların ekranları anımsatan (telefon arayüzü gibi) bir görüntü ve kullanım sunar.

Xfce Arayüz Görselleri

Gnome Arayüz Görselleri

2 Beğeni

Linux için yazılmış birden fazla masaüstü ortamı bulunmaktadır. Bunların yaygın olarak kullanılanlarından bazıları GNOME, KDE, XFCE, LXqt olarak sayılabilir.

Pardus 21. XFCE adı ütünde XFCE masaüstü ortamını öntanımlı olarak kullanır. XFCE masaüstü ortamı uzun süredir geliştirilmekte olup kararlılığı önceleyin bir masaüstü ortamıdır. Arayüz ve menü kullanımı olarak Windows’a bir hayli benzemektedir. Uygulamaların üstteki menülerden pek çok uygulama ayarını yönetmek mümkündür. Sol köşede başlat menüsü, menüden ulaşılan uygulamalar düşünülünce Windows kullanmışsanız zorlanmazsınız.

Pardus 21. GNOME ise GNOME masaüstü ortamını öntanımlı olarak kullanır. GNOME masaüstü de çok uzun süredir geliştirilmekte olan bir masaüstü ortamıdır. 6 aylık takvimlerle yeni sürümleri yayınlanmaktadır. Ayrıca düzenli olarak ara sürüm (düzeltme sürümleri) yayınlanmaktadır. GNOME masaüstü ortamının şu anki görünümü biraz MAC ortamını daha fazla çağrıştırmaktadır. Sol üst köşeden etkinlikler alanına ulaşılmakta, etkinlikler alanından uygulamalar seçilerek başlatılmaktadır.

GNOME masaüstü dokunmatik ekranları da destekler fakat klavye kullanımını da yadsımaz. Daha fazla sistem kaynağı tüketir ve çeşitli animasyonlar da içerir.

GNOME masaüstü ortamı sürekli bir geliştirme halindedir ve GNOME arayüz uygulamaları alışık olduğunuz uygulamanın üstünde yer alan sabit menü yapısına ve menüden pek çok içeriğe sahip değildir.

İki masaüstü ortamı da yeterli derecede Türkçe’dir. Arada çevrilmemiş değerler belki yakalayabilirsiniz.

Uygulama farklılıkları olarak, örneğin XFCE masaüstü ortamı, dosya yöneticisi olarak Thunar kullanır, GNOME ise Nautilus/Files kullanır ve yetenekleri de birbiriyle kıyaslanamaya gerek olmayacak şekilde olabilir.

Uzun sözün kısası, Virtualbox altında sanal makinede iki masaüstü ortamını da deneyebilirsiniz. Denemelerinizden sonra, hangisi daha fazla hoşunuza gidiyorsa onu kullanabilirsiniz.

Ayrıca seçtiğiniz masaüstü ortamından sıkılırsanız, bir diğerini de kurmak (biraz komut girmeyi gerektirse de) mümkündür.

1 Beğeni

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.