Üzerinde Nvidia ekran kartı bulunan Casper Nirvana S500 bilgisayarıma Pardus 21.3 XFCE kurdum. Ekran kartı sürücüsü yüklü, optirun ile bazı uygulamaları çalıştırabiliyorum. Ama Pardus Hakkında’ya girdiğimde hala dahili intel ekran kartını gösteriyor ve inxi -F komutunda Nvidia ekran kartı sürücüsü N/A gösteriyor.
Youtube izlerken bile kastığı oluyor. Bunu nasıl çözebilirim?
Ek not: Bilgisayarı başlatıp oturumu ilk açtığımda ekran bir karıncalanıp geliyor tahminim o da ekran kartı ile alakalı çünkü sürücüyü yüklemeden önce böyle bir olay yaşamadım.
Çok uzun süren bir araştırma sonucunda aşağıdaki kanıya vardım.
Secure Boot kapalı gözüküyor BIOS’da ama aslında kapalı değil gibiydi. Pardus 21.3 XFCE önyüklenirken x509 certificate ile ilgili birşey yazıyor ekranda, nvidia kapalı kaynak sürücülerinin sertifikalanması lazımdı eğer sertifikalanmazsa sürücüyü yüklemiş olsanızda (install) sürücü işletim sistemi ile beraber önyüklenmiyor (load). Sürücüyü sertifikalamakta sıkıntı yaşıyorsanız, ki ben yaşadım, işletim sistemi başlatıldıktan sonra komut satırından modprobe atabilirsiniz sürücüyü etkinleştirmek için. Modprobe attıktan sonra inxi -G komutu size sürücünün etkin olduğunu gösteriyor. Daha sonra bumblebee/optirun kullanarak istediğiniz uygulamayı açabiliyorsunuz ekran kartınızla.
Ben çözümü Pardus 21.3 GNOME yüklemede buldum. GNOME da kurulumdan itibaren iki ekran kartını da kullanıyor ekstra hiçbir şey yapmaya gerek kalmadan. nouveau açık kaynaklı sürücüyü kullanıyor varsayılan olarak nvidia ekran kartım için. Uygulamalara sağ tık atıp ayrık ekran kartını kullan diyebiliyorsunuz ama benim bilgisayar onu otomatik olarak yapıyor galiba, zaten Debian’ın sitesinde de bu minvalde birşey diyor Debian 11 ve sonrası için, herşey otomatik hallediliyor arka planda anladığım kadarıyla.