Pardus 21.3'te Wine-1.8.7 Kullanma

Selamun aleyküm.
Casio XJ-M256 projektörün linux sürücüsü yok. Dolayısıyla ekranımı kablosuz olarak projektöre yansıtmak için wine kullanarak denemeler yaptım. En sonunda yeni kurduğum, yükseltme yapmadığım, hiç program yüklemediğim ve hiç program kaldırmadığım Pardus 17.4 XFCE’ye kendi deposundaki wine sürümünü ( wine --version komutunu girdiğimde wine-1.8.7 (Debian 1.8.7-2) yazısı çıkmıştı) kurduktan sonra https://bidb.gumushane.edu.tr/media/uploads/bidb/files/kablosuz_baglanti_PzLkVa6.zip
adresindeki exe uzantılı kurulum dosyalarını kurabildim. Bağlı olduğum ağın bağlantısını kestim. Projektör ağına 10 haneli olan casiolpj01 girip bağlandıktan sonra ekranda görülen 4 basamaklı sayıyı girdim ve ekranımı perdede görebildim.

Ancak, Pardus 21.3 XFCE’de depodaki Wine 5’i kurduğumda kurulum dosyalarını açamıyorum. Yol bulunamadığına dair bir hata mesajı çıkıyor. Kararlı Wine 7 ve Wine 7.17’de de aynı hata mesajı ile karşılaşıyorum.

Acaba Pardus 21.3 XFCE’ye Pardus 17.4 XFCE deposundaki Wine’ı kurmam ve çalıştırmam mümkün mü?

2 Beğeni

Zamanım olsa buna bir çözüm arayacaktım ama zamanım kalmadı. Pardus Destek Merkezi sitesine de sordunuz mu?

Sorununuza tam bir yanıt olmaz ama en azından açtığınız konu başlığına göre sorulan şu soruya verilen cevaplar işinize yarayabilir.

Orada zaten sisteminizde wine yazılımının yeni bir sürümü yüklüyse eski sürümlerini kullanamk için kurulu olan wine yazılımını kaldırıp winetrics denen bir yazılımını kurup istenen dosyanızı kurup sonra da bilgisayarınızı yeniden başlatarak o kurulmasını istediğiniz uygulamanızı kullanmanızı ya da playonlinux üzerinden uygulamanızı kurup kullanmanızı öneriyorlar. Ama böyle bir durumda öncelikle winetrics 'in kullanılmasını öneriliyor.

Bir de Google Chrome tarayıcı üzerinden de ekran yansıtma özelliği varmış. Denemek isterseniz. Türkçe bir video 'da nasıl kullanılacağı anlatılıyor:

Pardus 21’de PlayOnLinux kullanarak farklı Wine sürümlerini denedim. Ama her zaman “Yol bulunamadi.” hatası ile karşılaştım.

Farklı programları Pardus 21’de Wine kullanarak açabiliyorum. Sadece bu projektör dosyalarında sorun yaşıyorum.

Google Chrome tarayıcıdaki “Yayınla…” komutunu hem Casio projektörde hem de Epson projektörde denedim. Ama her iki denememde de “Cihaz bulunamadı” yazısı çıktı.

Cuma günü Pardus Destek Merkezi’ne “Projektörlere Kablosuz Bağlantı için Program Talebi” başlıklı bir talepte bulundum. PYM-29519 numaralı talebim üzerinde çalışılmaya başlandığına dair bir e-posta geldi.

1 Beğeni

Sormadım.

Evdeki bilgisayarımda Pardus 19.5 XFCE ve Wine 7.17 yüklü. Bu bilgisayarda winecfg komutuyla açılan pencerede Windows XP seçeneğini seçtiğimde kurulumun sorunsuz tamamlandığını gördüm.
Öyle görünüyor ki bu sorun sadece Pardus 21’de var.

1 Beğeni

Benzer şekilde 19.5 üzerine win altında çslışan programı kurup sonra 19.5 u 21 e yükselterek çözüm buldum

@ilhamibarut , @av-yeni İlhami Bey, Erdem Bey,

Sonunda bir şeylere ulaştım.

Şuradaki kılavuza göre erişim için hem sürücü yazılımına hem de SSID denilen bir bağlantı yöntemini kullanan bir yazılım(AWIND firmasına ait MobiShow yazılımı) önermişler. O yazılım da sadece MS Windows 'lu bilgisayarlarda çalışmak için yapılmış.

Ancak, Gnome da bu konuda bir yazılım geliştirmiş.Eğer bir kurmak isterseniz, hiç Wine uygulamasına dokunmadan ve sürücüleri de kurmadan Pardus’taki Flatpak Uygulama Merkezi’nden Gnome Ağ Ekranları yazılımını yükleyip deneyebilir misiniz? Aynı yazılım, FLATHUB isimli sitede de var: https://flathub.org/apps/details/org.gnome.NetworkDisplays

Umarım bu yazılım sayesinde sorununuz çözülür.

1 Beğeni

İsmail Emre Bey ilginiz için teşekkür ederim. Flatpak’tan Network Displays yazılımını kurdum. Hem Casio XJ-M256 projektörde hem de Epson projektörde denedim ama hiç bir işe yaramadı. “Kullanılabilir Video Biriktiricileri” kısmı hep boş çıktı.

@ilhamibarut İlhami Bey,

Bilgisayarınız ile projeksiyon cihazınız aynı kablosuz ağa bağlılar değil mi?

Bu programı bilgisayardan TV 'ye ekran paylaşan birisi kullanmış ve çalıştırmış ama bazı donanımları henüz desteklemiyor. https://www.youtube.com/watch?v=1wqiI2L-Jls

Kablosuz bir projeksiyon cihazım olsa ben de deneyebilirdim ama maalesef deneyemiyorum.
Bağlantı Sorunları başlığının altında keşif var orayı biraz anlayayım size yine dönüş yapacağım.

Flatpak 'tan indirip çalıştırdığımız uygulamaya çift tıklayarak açmaya kalkınca boş bir uygulama gibiydi. Ancak uçbirimden uygulamayı çalıştırınca:

flatpak run org.gnome.NetworkDisplays

verdiği çıktıya bakalım:

Çıktısı incelemek isterseniz böyledir:

Gtk-Message: 20:29:31.884: Failed to load module "xapp-gtk3-module"

** (gnome-network-displays:2): WARNING **: 20:29:32.232: Error initing screencast portal: Failed to create portal session (response: 2)

** (gnome-network-displays:2): WARNING **: 20:29:32.233: Falling back to X11! You need to fix your setup to avoid issues (XDG Portals and/or mutter screencasting support)!

Araştırdığım kadarıyla bu uygulama Flatpak 'ta bir portal oturumu açıyor. Belgesi burada. Fakat ben bunu nasıl yapılacağını hala anlayamadım.

Bu programa alternatif olarak miraclecast isimli başka bir program var ancak o da yalnızca komut satırından çalışıyor. Denerseniz, kullanımında başarılı olursanız kurulum adımlarınızı da paylaşırsanız iyi olur.

Tek anladığım kadarıyla kablosuz ekran paylaşımında sürücülerin kurulumundan daha önce bilgisayarlardaki ekran yansıtıcı uygulama önemli.

Bilgisayarımı projektörün kablosuz ağına bağladıktan sonra Gnome Ağ Ekranları programını denemiştim. Boş ekran çıkmıştı.

Çok teşekkür ederim. Deneyeceğim.
Ancak, “ustalardan” da (destek ekibi) sanırım yorum ve açıklama gelecektir
Eyvallah, emek veren herkese…

Kurumsal desteğe acilen ulaşmanız gerektiği durumlarda (özellikle kamuya ait işlerle alakalı) Pardus Destek Merkezi 'ne bu siteye(Pardus forum) giriş için kullandığınız kullanıcı adınız ve şifrenizle sorularınızı iletebilirsiniz. https://talep.pardus.org.tr/servicedesk/customer/portal/1/user/login?destination=portal%2F1

Ben de bir kaç defa oradan yararlandım.

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.