Pardus 21 ve 19 için Yeni Güncellemeler Yayımlandı

Pardus 19 ve 21 için yeni güncellemeler yayımlandı. Yapılan değişiklikleri gözlemlemek için Pardus yüklü sisteminizi güncel tutmanız yeterlidir. Güncellemeler, Pardus 19 veya 21 mevcut sisteminize bildirim olarak gelecektir. Pardus Yazılım Merkezi uygulamasının Güncellemeler menüsünden sisteminizi güncelleyebilirsiniz.

Pardus 21 ve 19 için Yeni Güncellemeler Yayımlandı

9 Beğeni

Merhaba.

Pardus 21 son güncellemeden sonra (linux-image-5.10.0-18-amd64) UEFI kayıtları bozuldu.

UEFI sadece bilgisayarın üzerinde gelmiş olan Endless Linux’u görüyor ve sadece onu açıyor. Sonradan kurduğum Debian ve Pardus ise boot opsiyonlarında görünmüyor.

Bunları USB’den boot ettiğim Pardus 21.2’den yazıyorum. Bilgisayar üzerindeki dosya sistemleri erişilebilir durumda.

Pardus → Sistem → Pardus Başlangıç Onarma (pardus-boot-repair) programı ile UEFI’yi kurtarmayı denedim. Rootfs olarak Pardus-GNU/Linux (sda5) → grub (Grubu yeniden yükleyin) seçince, grub onarımı yapıyor(*) ama UEFI onarımı yapmıyor.

(*) Aslında onu da yapamıyor. Grub onarımı yaparken çeşitli linux-image-5.10.0-13-amd64 komponentlerini bulamamaktan şikayet ediyor. Normaldir, zira 21.3 güncellemesi kernel 5.10.0-18’i yüklerken 5.10.0-13’ü siliyor.

Ben bilgisayarın BIOS boot modunu "UEFI"den "Legacy"ye çevirip Pardus 21.2’yi legacy modda sıfırdan tekrar kuracağım. Eğer daha kısa ve pratik bir bir çözüm önerisi olursa memnuniyetle uygularım.

Pardus geliştirme ekibine de nacizane bir tavsiyem olsun. Pardus USB imajına mutlaka bir UEFI kurtarma programı ekleyin. UEFI kayıtları bozulan biri USB’den boot edip kolayca UEFI’yi tamir edebilsin. Pardus’u yeniden kurmak zorunda kalmasın.

Okuduğunuz için teşekkür ederim. Selamlar.

1 Beğeni

Eklemeyi unuttum, pardus-boot-repair’de, Rootfs seçim menüsünde “Pardus-EFI” (sda1) seçince aşağıdaki hata mesajını veriyor:

“Invalid rootfs partition: /dev/sda1”