Pardus 23.0 BETA bildirimleri

Pardus 23.0 BETA sürümü ile ilgili bildirimlerinizi bu konu altında paylaşabilirsiniz.

Tüm kullanıcılarımıza destekleri için teşekkür ederiz.

Öncelikle hayırlı, uğurlu olsun.

  1. Menüdeki pardus bölümü güzel olmuş ancak aynı uygulamalar sistem bölümü içinde de gözükmese daha iyi olurdu.

  2. Koyu temada oturumu kapat menüsü açık tema pencere ile geliyor.

  3. “İnternet tarayıcı” ve “e-posta okuyucusu” gibi isimler kaldırılsa,

  4. Panelde saat ve tarih aynı anda alt alta gösterilse,

  5. Yine paneldeki pencere düğmelerinin düğme etiketleri gösterilmese,

  6. Whisker menü liste halinde değilde simgeler şeklinde ve imleç üzerine geldiğinde kategori değişse,

daha modern ve şık görünüme kavuşur.

3 Beğeni

Emeklerinize sağlık. XFCE sürümünü kurdum. Gayet güzel olmuş. Beta sürüm bile bu kadar sağlıklı çalıştığına göre, daha ne isteyebilirim ki. Varolun.

2 Beğeni

Ülkemize hayırlı olsun . Emeği geçenlere çok teşekür ediyor, başarılar diliyoruz. :nazar_amulet: :nazar_amulet:

4 Beğeni

Bilgisayarımdaki wifi 6.2 veya daha yüksek kernel sürümüne ihtiyaç duyuyor. Pardus 23.0 Beta’da kernel 6.1 var. Bundan dolay WiFi yine çalışmıyor. Acaba kernel sürümünü nasıl yükseltebilirim. Beta sürümünde backports depoları aktif mi? Backportsa geçiş yapabilir miyim. Ya da Ukuu gibi bir araçla kernel sürümünü yükseltebilir miyim?

2 Beğeni

backports depoları henüz aktif değil ama sürüm yayımlandıktan kısa bir süre sonra aktif etmeyi düşünüyoruz. Şimdilik harici uygulamalar, liquorix, upstream kernel gibi alternatifler ile kernel sürümünü yükseltebilirsiniz.

  1. Tüm temaları koyu moda almanız gerekiyor. “Pardus Karşılayıcı” veya “Pardus Xfce İnce Ayarlar” uygulamasından kolaylıkla açık/koyu tema değiştirme işlemi yapabilirsiniz.

  2. “Pardus Xfce İnce Ayarlar” uygulamasının “Saat” menüsünden kolaylıkla ayarlanabilen, sizin de belirttiğinizi içeren 2 adet biçim mevcut. Bunları daha da çeşitlendireceğiz.

  3. Bu konuda da 1,3,5 maddeleri gibi kullanıcı alışkanlıkları mevcut ama Karşılayıcı ve/veya İnce Ayarlar uygulamasına bunu entegre etmeyi planlıyoruz.

Teşekkürler.

1 Beğeni

Pardus backports iso çıkana kadar Debian backports depo ekleyebilirsiniz. Şu an sürüm 6.4.4-3~bpo12+1

echo 'deb http://deb.debian.org/debian bookworm-backports main contrib non-free non-free-firmware' | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/backports.list && sudo apt update

bookworm-backports depoyu ekledikten sonra kernel yüklemek için:

sudo apt install -t bookworm-backports linux-image-amd64
1 Beğeni

Merhaba , yeni kullanıcıyım.Farklı LCD,Ekran taktığımda pardus ekra ayarlarını otomatik olarak nasıl yapıyor?Yada benim yapmam gereken bir ayar varmı ?Teşekkür ederim.

Kurulumda ve sonrasında Türkçe diline geçemedim. Başlangıçta ingilizce kuruldu. Nasıl Türkçe yapabilirim?

1 Beğeni

Kurulumun ilk aşamasında Türkçe/English diye seçenek mevcut. Yine daha sonraki aşamada da tekrar soruluyor.

Kurulumdan sonra ise;
Xfce sürümünde, “Pardus Xfce İnce Ayarlar” uygulamasının “Diller” menüsünden ayarlayabilirsiniz.
GNOME sürümünde, “Ayarlar” uygulamasının “Bölge ve Dil” menüsünden ayarlayabilirsiniz.

1 Beğeni

Öncelikle hayırlı olsun, ellerinize sağlık.

Hem görsel hem de performans anlamında gerçekten çok güzel olmuş.

Sadece tavsiye niteliğinde belirtmek istediğim şeyler var.

  • Mavi ay yıldız görseller göktürkleri andırmış gibi sanki kırmızı olsa daha çekici olurdu diye düşünüyorum.
  • Arka plan resimlerinde kız kulesi görselinin olmazsa olmaz olduğunu düşünüyorum.
  • Masaüstünü göster butonunu her seferinde pardus logusunun yanına almak durumunda kalıyoruz, başlangıçta o şekilde gelse daha güzel olurdu.
  • Cihazdaki tek iletim sistemi Pardus iken boot menünün her seferinde başlangıçta açılmaması gerektiğini düşünüyorum.
  • Nouveau dan çok çekmiş birisi olarak Ubuntu driver manager benzeri bir uygulama kesinlikle gelmeli diye düşünüyorum.
  • Her seferinde açılışta num lock açılmasa daha iyi olur bazı klavyelerde numara alanı ayrı olmadığından problem oluyor.

Saygılar.

2 Beğeni

Türkiye manzaraları duvar kağıtlarını çok beğendim. Benim de göndermek istediğim güzel resimler var aslında yollasam size beğendiklerinizi ekleyin. Böyle arada resim yarışması falan gibi şeyler düzenleyip güzel Türkiye manzaralarını seçseniz güzel olurdu, Amerikalılar Avrupalılar hep ülkelerini güzel fotoğraflarla gösteriyorlar, bizde pek öyle güzel HD kaliteli çekilmiş fotoğraf yok ülkenin manzaralarını gösteren.

Mesela Afyon kalesi, müthiş bir eser. Doğru düzgün HD fotosu yok.

2 Beğeni

“Hilal” …
Çok güzel, çok şık … çok anlamlı.
Yakışmış
Helal olsun. Emeğinize sağlık .
22 yi ben mi atladım dedim 23 ü görünce :slightly_smiling_face:

3 Beğeni

Birkaç uygulamanın çeviri iyileştirmeleri için repolara değişiklik gönderdim.

2 Beğeni

Öncelikle yeni sürümde emeği geçenleri kutlar yapılan yeni uygulamardan, seçilen güzel arkaplanlarına kadar detaylı güzel bir sürüm olmuş. Ancak nacizane eksik gördüğüm yerleri belirtmek isterim (GNOME sürümü için konuşuyorum)

  • Libadwaita olan uygulamalar hali hazırda yeni görünüm ve yuvarlak hatlara sahip iken Pardus uygulamaları ve diğer gtk3 uygulamaları eski adwaita görünümüne sahip. Bu da tutarsız bir görünüme yol açıyor. Şahsi tavsiyem henüz libadwaita’ya geçmemiş uygulamalar ile yeni uygulamalar arasındaki görünüm farkını kapatmak için adw-gtk3 isimli tema kullanılabilir. Bu tema eski uygulamalara libadwaita görünümünü vererek tutarsızlığı kapatıyor. Tutarsızlığa bir örnek olarak bu resime, adw-gtk3 ile sağlanan görünüm için de bu resime bakabilirsiniz.

  • Tutarsızlık oluşturan bir diğer konu ise yuvarlak köşeler. Bildiğiniz üzere yine libadwaita sayesinde/yüzünden tüm uygulamaların alt köşeleri dahil tüm köşeleri 8px oranında yuvarlanıyor. Ancak tekrardan bu eski gtk3 uygulamalar için geçerli değil. Bu eklenti sayesinde eski gtk3, firefox, chrome, steam dahil bütün uygulama pencerelerini akıcı şekilde yuvarlanabilir. Bu eklentinin de tutarsızlığa bir çözüm olarak eklenmesi gerektiğini düşünmekteyim.

Tabii ki bunlar kişisel görüşler ancak Pardus gibi son kullanıcıyı da hedef alan profesyonel bir işletim sisteminin bu tip küçük dokunuşların çok daha özenli ve göze hoş geleceğini düşünmekteyim. İsme yakışır olmak lazım ne de olsa :slight_smile:

Tekrardan tüm ekibe teşekkürler.

2 Beğeni

Geri dönüşünüze ve ilginize teşekkür ederiz. Asıl sürümde, bahsettiğiniz gibi olmasını planlıyorduk. Ek olarak gnome dark/light tema geçişinde gtk4 temasının yanında gtk3 temasının da dark/light’a geçmesi için işlem yapıldı.

2 Beğeni

Masaüstü görsellerini çok beğendim güzel olmuşlar. Xfce’de görünüm olarak çok bir değişiklik olmamış. Gnome sürümü ise bayağı güzel olmuş. Benim önerim rıhtımla ilgili. Bence rıhtım ilk başlangıçta varsayılan olarak Ubuntu stilinde gelmeli,öbür türlü Bilmeyenler için karışıklığa sebebiyet veriyor.

2 Beğeni

Mustafa bey, yeni arayüzde merhaba / karşılayıcı uygulamasında seçilebilir hale getirilmiş.

2 Beğeni

Biliyorum, onu çok beğendim gerçekten. Ayrıca dash to dock eklentisi doğrudan yüklü gelmiş onuda çok sevdim. Demek istediğim dockun varsayılan olarak ekranda görünür olması çünkü ilk başta gerçekten kafa karıştırıcı, bence gereksiz bir yapılandırma.

1 Beğeni