halihazırda w10 kullanıyorum yanına linux mint kurmuştum dual boot ile lakin Pardus 23 yayınlanınca Pardus’u denemek istedim. Hardiskte linux mintin kurulu oldugu alanı sildim ardından 200 gb lik bir yer açtım Pardus için , usb belleğe Pardusu yazdırdım klasik yöntemlerle (Pardus 21 Dual Boot Kurulum Rehberi - Pardus Gönüllüleri) yüklemeye çalıştım yüklendi zannettim fakat pc yi yeniden başlatınca boot menüsünden ubuntuyu seçince siyah bir ekran geldi (grub vs bir iki satırlık bir şey yazıyordu) anladıgım kadar ile linux mint’i sadece diskten silmişim fakat bir yerde kalıntıları kalmış.
Yardımcı olur musunuz bana nerede hata yapıyorum ?
Ubuntu’yu diskten silmişsiniz fakat sanırım EFI bölümündeki GRUB’unu silmemişsiniz. Bu da verileri olmamasına rağmen EFI bölümünde grub klasörü olduğu için hala Ubuntu’ya girmeye çalışır ama orada veri olmadığı için bu şekilde kalır.
Bunun çözümü: BIOS ayarlarınızdan hard diskinizde boot edilecek efi bölümünü ayarlardan “pardus” seçeneği yapın (veya sıralama şeklinde ise en yukarıya pardus’u getirin). Sizde şuan şu şekilde üç tane bölüm olduğunu tahmin ediyorum:
ubuntu klasörünü de komple silerseniz bir daha yanlışlıkla o grub ekranına düşmezsiniz.
Silmek için USB’den Pardus Canlı’ya bağlanıp Uygulamalar menüsünden Diskler uygulamasını açın EFI Partition’u seçip hemen alttaki “Play” tuşu gibi olan üçgene basın, bu şekilde EFI bölümü artık sisteme bağlanmış ve dosyalarda gözükecek, ardından bu bölüme dosya yöneticis,nden girip orada terminal açın ve şu komutla klasörü silebilirsiniz:
sudo rm -rf ./ubuntu
Örneğin bendeki EFI Partition’un içeriği(Windows ve Pardus dual boot kullanıyorum):
Maalesef bu yöntem de çözüm olmadı, hali hazırda bilgisayarımın donanımı pek güncel değil ve günlük basit işlerim için (web de gezinme, ofis vs) bir linux dağıtımı kullanmak istiyorum ve bununda Pardus olmasını istiyorum.
Dual boot ile ilgili paylaşılan linkte ne varsa harfiyen uyguladım fakat reboot ettiğimde baktım ki yine pardus yüklenmemiş
ilk defa böyle sacma bir durumla karşı karşıyayım
boot ekranına girdiğimde sadece windows ve ubuntu secenegi var. Ubuntu yu secince ne oldugunu yukarıda ki mesajda ekran görüntüsü ile belirtmitim.
Ne yapmam lazım
linux mint / zorin os vs kurarken hiç zorluk cekmiyordum
Canlı USB ile açıp /boot/efi bölümünüzün içeriğinin fotoğrafını atabilir misiniz? (benim yolladığım örnekteki gibi, sizde Microsoft, ubuntu ve pardus diye 3 klasör olması gerekiyor)
Muhammed ben de uzun bir yol biliyorum aslında ama buradan bunu anlatmak için yeterli donanıma sahip değilim. Resimli anlatmak gerekiyor bir de, o yüzden iki üç satırla tarifi zor. Yine de kendi yöntemimden bahsedeyim.
Windows tarafında çalışan mbrfix diye bir yazılım var. Bu yazılım kullanılarak (komutları unuttum) MBR’den linux kaydı komple silinecek. Daha sonra yine windows tarafında bir partisyon yöneticisi kullanılarak (ben Minitool Partition Wizard kullanıyorum) windows haricindeki, cetvelde sağda kalan tüm partisyonlar silinecek. Yeni partisyon oluşuturulacak ve ext-4 olarak oluşturulacak. Ardından pardus yüklü flaş bellek ile sistem başlatılıp bootable şekilde kurulum yapılacak.
Bu yöntemi dual boot sistemi tekrar windowslu hale çevirmek için defalarca kullanmıştım. Amacım linux’u silmekti. Linux silinip windows bootloader’ı aktif edildikten sonrası kolay. Hiç linux kurulmamış gibi oluyor, sonrasında Pardus kurmaya geçiliyor.
Tamamdır, Pardus’un grubu burada yok gibi. /boot/efi bölümünü EFI Partition yazan disk bölümüne bağladığınızdan emin olun, ayrıca en alttaki GRUB önyükleyici buraya kur kısmını onaylayıp /dev/sda veya /dev/sda1(sizdeki EFI Partition ne ise) seçebilirsiniz. gönüllü pardus’taki rehberde bu kısım var:
Bu şekilde kurulum yaptığınız zaman pardus kendi GRUB’unu da buraya kuracaktır. Böylece başlangıçta grub ekranını görürsünüz ve Pardus ve Windows arasında seçim yapabilirsiniz.
Pardus’un yükleneceği bölümü de ext4 formatında biçimlendirmeyi seçim bağlama noktasını da “/” kök dizini yapmayı unutmayın.
Pardus için temel iki bölüm gerekli:
/boot/efi (sisteminizde zaten içinde Windows Boot Manager bulunan ve ilk açılışta linux’u veya windows’u yükleme programcıklarının bulunduğu bölüm)
/ (kök dizini, bütün Pardus’un dosyaları burada olacak)
İsterseniz 1GB’lik bir alan açıp “swap” yani ram belleğin verimli çalışabilmesi için bir “takas” alanı oluşturabilirsiniz. Böylece RAM Bellekte kullanılmayan şeyleri işletim sistemi diske aktarıp ihtiyaç olduğunda tekrar çekerek ram belleği daha verimli kullanabiliyor.
Win11 kullandığım bilgisayarımda, sorunu şöyle çözdüm.
Kurulumdan sonra, TIMESHIFT ile bir yedek aldım.
Almış olduğum yedeği geri yüklediğim zaman, BOOT ile ilgili sorular geldi. Cevapladım.
Program, geri yükleme esnasında gerekli ayarlamaları yaptı ve BINGO. :)))
GRUB açılışta WINDOWS ve PARDUS başlangıç seçenekleri karşımda.