Merhaba,
Windows bölümünde “Wampserver” bununla PHP kodlarımı test ediyorum ve virtual host ile birden fazla alan adı belirliyorum.
PHP nin son 3-4 versiyonu kullanmak istiyorum.
PhpMyAdmin 5.2 kullanmak istiyorum
MySQL veritabanı 8.3.0 kullanmak istiyorum.
Windowsta “Wampserver” bunu indirip kurduğumuzda derlenmiş olarak her şey hazır oluyor.
Pardusta böyle toplu derlenmiş bir şey var mı yoksa hepsini tek tek kurmak kendimiz mi derlememiz lazım böyle ise bu bizi aşacak durum olabilir.
“sudo apt install php” böyle bir komut galiba yanlış yazmış olabilirim kurdum ama “/var/www/html/” buna nasıl bağlanacağız bunu yukarıdaki özellikleri varmı bir şey alamadım ve bunu nasıl kaldırabilirim?
Belki bu sistem böyledir yapacak bir şey yok ama hepsi komut ile kuruluyor hepsi ayrı ayrı kurmak lazım ne kurmak istediğin yerine belirleme imkanın var bu işe aşına olan kişiler için uzmanlar için geçerli bir durum.
Örnek ben php sunucuyu başlatıp durdurmak isterin
php versiyonlari değiştirip kodlarımı test etmek isterim
Bir projem için “aaaa” alan adı, başka projem için “bbbb” alan adı bir başka projem için “cccc” domain adını belirlemiyor galiba hepsi localhost ile çalışıyor.
Verilen linklere baktığımda sadece bir php kodu çalıştırmak hepsi o kadar gibi anlıyorum.
Pek cesaretim gelmedi resmen bir sunucuyu derleyeceksin halbuki php linuxta herşey daha kolay diye düşünmüştüm ama meğer öyle değilmiş.
Dün “sudo apt install php” kurmuştum localhost ile çalışıyor sunucu durdur diye bir şey bulamadım html dinin içine bir dosya oluşturulamadım masaüstünde oluşturdum taşımak istedim taşıyamadım anlamadım atalarımız boşuna dememişler acemi ile kör birdir diye.
Linux sistem yapısını öğrenmekle başlamanız daha doğru olacaktır.
Sistem yapısını bilmeden bu gibi işlemleri yapmak zor olabilir.
Sayfanızı oluşturacağınız (/var/www/html/) dizine erişmek için yetki vermeniz gerekir. chmod komutunu inceleyebilirsiniz.
Ayrıca yetkili dosya yöneticisi açarak istediğiniz dizine sağ tıkla bu izinleri de verebilirsiniz.
(xfce)sudo thunar (gnome)sudo nautilus komutunu kullanabilirsiniz.
sudo apt remove php.... komut ve parametreler ile paketleri kaldırabilirsiniz.
Servisleri durdurmak başlatmak gibi işlemler için systemctl, /etc/init.d gibi komutları inceleyebilirsiniz.
Chat GPT ile php local sunucu kurmaya çalışıyorum pardus deposunda MySQL sunucu yok, PhpMyAdmin yok, neyse harici olarak PhpMyAdmini kurduk ancak MySQL bulamıyoruz ve kuramıyoruz.
Şunu anladım ki normal kullanıcılar asla linux kullanamazlar ancak devlet daireleri zorunlu olarak kullanır yoksa normal insanlar asla kullanamazlar mazcera severler hariç
Sanırım ilk gönderdiğim mesajda bulunan linki gözden kaçırmışsınız. Php ve veritabanı kurulumlarını uçbirimden komut ile kurabiliyorsunuz. Kurulum dokümanındaki info sayfasını inceleyerek kurulu olup olmadığını, hangi versiyonların kurulduğu bilgilerini görebilirsiniz ya da mysql komutunu ve parametrelerini inceleyebilirsiniz ya da phpmyadmin sayfasından kontrol edebilirsiniz.
Linux hakkında biraz daha inceleme yaparak ve kullanarak düşüncelerinizin değişeceğine eminim. Belirttiğim gibi, öncelikle linux sistemlerini kullanarak, yapısını ve işleyişini öğrenmeniz daha faydalı olacaktır.
İlk gönderdiğiniz linke baktım ancak onları uygulamak cesaretim gelmedi ki yanılmamışım orada anlatılan bazıları geçersiz olmuş ve bir acemi için geçerli bir anlatım değil Chat GPT nin yardımı ile yaptım ve gördüm ki sizin o verdiğiniz linkte anlatılanların çok çok ötesinde bir işlemler var SQL kuramadık yerine Mariadb kurdum.
O kadar sorunlar var ki bunların hepsini komut ile yapmak gerekiyor bu bilgilere sahip olmak herkesi yapacağı iş değil ve öyle bir anda öğrenilecek bilgilerde değil.
Pardus ta basit bir php çalıştıracak bir sunucu kurmak gelişmiş uzmanları işi olduğunu anlamış durumdayım.
Hele bu izinler insanı bıktırıyor “/var/www/” www dahil tüm dizin ve alt dizinler tüm dosya ve alt dosyaların izinlerini kendime alıyorum bu sefer php kullanamıyor bu sefer tüm izinleri www-data ya veriyorum bu sefer ben bir dosya oluşturamıyorum veya kopyalayamıyorum.
Tabiki bunların çözümü bilen için çok kolaydır ama resmen Pardus işkence ediyor yoruldum gece gündüz bununla uğraşıyorum.
Aslında ben yerliden yana, milliden yanayım linux yapısı gereği malesef böyledir zaten linux böyle komut ile çalışan zor işletim sistemi olmasaydı dünya da linux kullanan çok insan olurdu yani windowsun tahtını sallardı diye düşünüyorum.
Bir ayrı işletim sistemiz demeden mümkün olduğunca windows alışanların kullanabilecekleri mümkün olduğu kadar benzeyen bir şablon tema ve seçenek olması gerektiğini düşünüyorum.
Verdiğiniz linkte yapılması söylenenden daha çok şeyler yaptım hala sonuca ulaşamadım.
Bir php.ini bazı ayarlar yapacaksın terminalden aç içinde satır satır ara ki bulasın menüde arama seçeneği var ama bir şey bulmuyor.
Hele bu izinler insanı bıktırıyor “/var/www/” www dahil tüm dizin ve alt dizinler tüm dosya ve alt dosyaların izinlerini kendime alıyorum bu sefer php kullanamıyor bu sefer tüm izinleri www-data ya veriyorum bu sefer ben bir dosya oluşturamıyorum veya kopyalayamıyorum.
Giriş ya Facebook yada istagram ile diyor yoksa giriş yasak diyor.
Bu mu iyi niyetli hani açık kaynak kod ya ondan diyorum.
Bedava hiçbir şey olmaz.
Neyse chat gpt hiç yoktan iyidir
Chat GPT ile zar zor yaptım sonunda
Şunu net olarak söyleyebilirim ki bu işler forumlardan iki komut satırı alarak sonuca ulaşılamaz.
Meğer mod_rewrite Modülünü etkin değilmiş iki saatte bunun için uğraştık
Her komutu ezberlemek veya not etmek yetmez, her komutun ne iş yaptığını hangi hata aldığında ne yapman gerektiği gibi profesyonel olmadan bu işleri asla yapmak mümkün değil ama çare yok Pardusa yavaş yavaş düşe kalka öğreneceğiz geçeceğiz.
Windows un dos komutu mu diyorlardı ne idi o zamana gidip oradan başlamak gibi bir şey oluyor ama çare yok windows 10 kapatıyorum bilgisayarında desteklemiyor yeni bilgisayar al diyor bu yüzden Pardusa zorunluyuz.
php kodları öyle terminalden dizin oluşturma, dosya oluşturma içeriğini terminalden yazmak sadece merhaba için geçerli olur.
Bir yakınım “Python” ile her şeyi yapamıyorsun demişti zaten php yi zar zor bir kaç şey öğrendim şimdi başka dile geçemen ben zaten kendim için bir şeyler yapıyorum yoksa mesleğim bu değil kendim için özel bir kod yazdım bunu da bir kodlayıcı ya yazdırma imkanı yoktu çünkü kodlayıcı önce bizim işimizi tam bizim gibi öğrenecek ondan sonra kod yazması gerekiyor bu da mümkün değil.
Kendim için yazdığım kodda bazı özellikleri kullanarak ayrı bir script yazdım yada yazmaya çalıştım ve bu ayrı hobi script koduna bir çok şeylerde ekledim.
Hobi ve acemice yazdığım kodu paylaştım ancak kendim için esas yazdığımı paylaşmıyorum bize özeldir.
İşte paylaştığım acemi kod: GitHub - adem-genc53/weblerinyonetimi: Basit amatörce yapmaya çalıştığım web dizinleri, veritabanıları yerele, uzak FTP ve Google Drive a yedekleme scripti
Bu ne yapıyor?
Bir host içinde birden fazla web siteniz varsa bunların veritabanını yedekleyebilir, web dizinleri zip yaparak yedekleyebilir, bunları görev zamanlarak istediğiniz zamanlarda otomatik yaptığı gibi ellede yapabilirsiniz.
Elle veritabanı geri yükleyebilirsiniz.
Elle web dizini geri yükleyebilirsiniz.
Başka bir sunucu FTP ye yedekyebilir otomatik olarak
Google Drive IP ile service hesabı ile google ye yedekleyebilir
Tekrar bu yedekleri bu scripte indirebilir geri yükleyebilir.
vs vs