Bilgisayarıma Pardus 23.2 kurulumu yaptım.
Kurulum bittikten sonra USB belleği çıkarıp yeniden başlattım.
Açılışta siyah ekran üzerinde “[FAİLED] Failed to start lightdm.service - Light Display Manager.” yazısı çıkıyor ve burada kalıyor, masaüstü ekranı gelmiyor.
Bu sorunu nasıl çözebilirim?
Daha önce bilgisayarıma Pardus kurduğumda bir sorun yaşamamıştım. Daha sonra böyle bir sorun oldu ve çözemediğim için ve vaktim de olmadığı için Windows kurup devam ettim. Artık tekrar Pardus’a devam etmek istiyorum. Yardımcı olabileceklere şimdiden teşekkür ediyorum.
yukarıdaki konda bazı yapılması gerekenler analtılıyor. Büyük ihtmal indirilen iso dosyasında veya yazdırma sırasında hata olmuştur. Bunu tekrar gözden geçirebilir misiniz
Kalıp dosyasının md5 kontrolünün yapılması söylenmiş. Forumdaki “MD5 Kontrolü nasıl yapılır?” başlıklı yazıdakileri sırası ile yapmaya başladım.
Winmd5 programı ile kalıp dosyasını seçtim.
İndirdiğim kalıp dosyasına (XFCE 23.2) ait sürüm notları sayfasının en altında bulunan md5sums dosyasını indirdim dosyayı açamadım.
Dosya açıldığında içerisinde harf ve rakamlardan oluşan kelimeyi kopyalayıp winmd5 programındaki kutuya yapıştırarak doğrulama yapmam söylenmiş ama dediğim gibi md5sums dosyasını açamadığım için bu işlem burada takıldı, ilerleyemedim.
Dosyayı nasıl açabilirim?
Ayrıca belki kalıp dosyasında sorun olmuştur diyerek;
Yeniden XFCE 23.2’yi indirerek flash bellek hazırladım.
Format atmak için biostan önceliği değiştirme kısmına girdim.
Hard diskten ayrı iki tane daha giriş seçeneği aktif oluyor. (Flash belleği çıkardığımda ikiside gidiyor.)
1.'si UEFI USB CD/DVD: UEFI: VendorCoProductCode 2.00
2.'si USB Hard Disk: VendorCoProductCode 2.00
1.'sini (UEFI USB CD/DVD: UEFI: VendorCoProductCode 2.00) ilk sıraya koyarak kurulum yaptım.
Başlattığımda yine siyah ekranda farklı bir uyarı yazısı ile takıldı.
“Reboot and Select proper Boot device
or Insert Boot Media in selected Boot device and press a key_”
Anladığım kadarıyla kurulum aygıtıyla tekrardan kurulum yapmamı istiyor.
2’sini (USB Hard Disk: VendorCoProductCode 2.00) ilk sıraya koyarak kurulum yaparken Diskleri Bölümle kısmında “Dosya sistemi oluşturulamadı.
/dev/nvme0n1 aygıtının 1 numaralı bölümünde ext4 dosya sistemi oluşturulamadı.” hatası aldım.
Geri döndüm ve “#1 birincil 999.2 GB F ext4 /” isimli bölüme girdim ve “bölümdeki veriyi sil” seçeneğini seçtim.
Veriyi sildikten sonra tekrar Diskleri bölümle dedim ve sorunsuz kurulumu yaptı, flash belleği çıkartıp yeniden başlattım.
Bu seferde eski hata tekrar geldi. Siyah arkaplanda “[FAİLED] Failed to start lightdm.service - Light Display Manager.” yazısı geliyor. Yani herhangi bir değişiklik olmadı. Bu da çözüm olmadı.
Daha öncede birisi forumda bu hatayı sormuş, çözüm bulamamış ama donanımını temizledikten sonra düzelmiş.
Benim donanımım daha 2 aylık, yeni tertemiz ve Windows kurduğumda da sorun almıyorum.
Ama ben Pardus kullanmak istiyorum.
Aklıma yapabilecek başka bir şey gelmiyor.
Şimdi ne yapmalıyım?
Daha önce 1-2 ay sorunsuz kullandım. Bilgisayarı 2 ay önce güncel parçalarla aldım ve 1 aydan fazla sorunsuz çalıştı. Bir eklenti yüklerken sorun olduğu için format attım. O günden beri bu hatadan kurtulamıyorum.
• Md5 eşleştirilmesi yapıldı. Sorun yok
• DD yansı modu ile yazdırıldı.
Başka bir tavsiye olarak format öncesi Windows’da hibernate modunu devre dışı bırakmak oldu.
• Bunun için tekrar Windows kurulumu yapıyorum ve hibernate modunu devre dışı bıraktıktan sonra pardus yüklemeyi deneyeceğim.
Ayrıca;
• Windows’u tamamen bilgisarımdan nasıl temizlerim? Kalıntısı kalmadan sadece Pardus olacak şekilde olsun istiyorum.
• Pardus kurmadan önce BİOS’tan UEFI/CSM modlarından CSM’yi seçiyorum. Bu yaptığım doğru mu? İki mod arasında ne fark var?
• Pardus yüklerken Securite Boot aktif olup olmaması bir şeyi değiştirir mi? Hangisi olmalı?
light dm kurulmamış. gdm veya ssdm kurulumu yapın tty ile. daha sonra onu varsayılan olarak ayarlayıp yeniden başlatın. kodları gpt den edinebilirsiniz.
Şuan kurulum ve masaüstü açılmama sorununu aşıldı, masaüstü açıldı.
İndirilen disk kalıbının md5 eşleştirilmesi yapıldı.
USB ile kurulum cihazı oluşturulurken DD yansı modu ile yazdırıldı. (Bunu daha önce de yapıyordum)
Bilgisayarıma tekrar Windows kurdum ve hibernate modunu devre dışı bıraktıktan sonra Pardus kurulumuna geçtim.
Pardus’u Grafik Arayüz ile kurdum ve bilgisayarımı çalıştırdığımda masaüstüm geldi.
Anladığım kadarıyla hibernate’yi devre dışı bırakmak çözüm oldu.
Yardımcı olduğu için @kaan 'a ve yardım etmek için yorum yazan herkese de teşekkürler.
@kaan 'ın tavsiyesini ve bunun ne manaya geldiğini anlamak için ChatGPT’ye sordum. Verdiği cevabı paylaşıyorum.
ChatGPT:
Hibernate (Uyku Modu), Windows’ta bilgisayarın RAM’deki verilerini sabit diske kaydederek kapandığı, ancak hızlı bir şekilde kaldığı yerden devam edebildiği bir güç yönetimi özelliğidir. Ancak, Windows’un hibernate modu açıkken Pardus gibi başka bir işletim sistemi yüklediğinde, disk bölümlerine erişimde sorunlar yaşanabilir. Çünkü Windows diski “uyku” moduna alır ve Linux sistemleri bu kilitlenmiş bölüme erişemeyebilir. Bu yüzden hibernate modunu devre dışı bırakman gerekir.
Hibernate Modunu Devre Dışı Bırakma Adımları
Komut İstemi’ni (Command Prompt) Yönetici Olarak Aç:
Başlat menüsüne sağ tıklayıp Komut İstemi (Yönetici) veya Windows PowerShell (Yönetici) seçeneğini seç.
Alternatif olarak, “cmd” yazıp çıkan sonuca sağ tıklayarak Yönetici olarak çalıştır seçeneğini de kullanabilirsin.
Hibernation’ı Devre Dışı Bırakma Komutunu Gir: Komut satırına şu komutu yaz ve Enter tuşuna bas:
powercfg /hibernate off
Bu komut, Windows’un hibernate özelliğini tamamen devre dışı bırakacaktır.
Windows’u Yeniden Başlat: Komut başarılı bir şekilde çalıştıktan sonra, bilgisayarını yeniden başlat. Böylece hibernate modu devre dışı kalacak ve Pardus gibi başka işletim sistemleri disk bölümlerine sorunsuz erişebilecek.
Not:
Hibernate modunu tekrar açmak istersen, aynı işlemleri yaparak şu komutu kullanabilirsin:
powercfg /hibernate on
Hibernate modu devre dışı bırakıldıktan sonra, Pardus’u yüklerken veya kullanırken disk bölümlerine erişimle ilgili sorun yaşamazsın.