Pardus 23.2 XFCE Mikrofon Çalışmıyor

Arkadaşlar geçen yıllarda şu anda kullandığım laptobumda (Dell Inspiron 14 N4050) VokoscreenNG uygulaması ekran kaydımı, görüntümü ve ses kaydımı aldığım eğitim içerikli videolar çekmiştim. Şu an yine benzer bir video çekmem gerekiyor fakat ne yaptıysam mikrofonum çalışmadı. Harici mikrofonumu jaka takıp denedim o da çalışmadı. ZOOM uygulamasında hoparlör mikrofon sınama ekranını denedim. Mikrofon görmüyor zaten, o kısım komple pasif. Pardus’un güncel sürümünden mi kaynaklı bilmiyorum. Forumda benzer konulara baktım çözüm bulunamamış gibi. Şu an da benim başıma geldi.

Aşağıda lspci -knn | grep Audio -A3 komutu çıktımı paylaşıyorum.

00:1b.0 Audio device [0403]: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller [8086:1c20] (rev 05)
	Subsystem: Dell 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller [1028:0502]
	Kernel driver in use: snd_hda_intel
	Kernel modules: snd_hda_intel
00:1c.0 PCI bridge [0604]: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 [8086:1c10] (rev b5)

Pulse Audio Ses denetimi ekran görüntüm aşağıda, ekranda görünen boş çubuk normade ses çıkarttığımda dalgalanır fakat tepki vermiyor.
image

Terminale alsamixer yazıp karşıma çıkan ekranları karıştırdım, yine çözüm olmadı. Alsamixer komutundan sonra F6’ya bastım. Açılan ekranda default:0 HDA Intel PCH ile kartımı seçtim. Açılan ekranda F3 [Playback] ekranı görüntüsü:

F4 [Capture] ekranı görüntüsü:

F5 [All] ekranı görüntüsü:

Problem nedir sizce? Geçen ay bios güncellemesi yaptım. Başka bir değişiklik yok bilgisayarımda.

1 Beğeni

Buradaki ses barı monitöre giden ses olabilir.

Yapılandırma sekmesinde hd audio controller var oradan ses girişini aktifleştirip deneyin.

Bende görünmüyor. Bu arada laptobumun mikrofonu Windows’ta çalışıyor.

burada Analog stereo Girişi olan mı seçili

Hayır, “Analog Stereo Çıkışı” seçili

Analog stereo Girişi ni seçin ve Giriş aygıtları kısmından sesi kontrol edin.

Bu bazen bende de oluyordu, o yapılandırma ekranında her birini tek tek deneyip düzeltiyordum.

1 Beğeni

Yapılandırma kısmını biraz karıştırdım, sonuç alamadım. Zaten çoğunda kullanılamaz yazıyor. alsamixer’i bol bol karıştırdım. Eve gidince deneyeyim o kısmı. Belki de oradan çözülecekti, ben alsamixer ekranını çok kurcalayınca yapılandırmadan da olmuyor şimdi kim bilir :sweat_smile: Keşke daha basit düşünüp önce orayı kurcalasaydım. Sadece Giriş aygıtları kısmına bakıp alsamixer’e geçtim maalesef.

Yapılandırmadan sekmesinden anolog ikili stereo ayarını seç. Giriş aygıtları sekmesinden mikrofon seçenekleri gelmesi gerekir. Öyle bir dene . Benim masaüstü bilgisayarımda o şekilde geliyor.

1 Beğeni

Bunu denemiştim aslında fakat Giriş Aygıtları sekmesinde kırmızı ile belirttiğim çubukta hareket görmeyince dedim galiba bu seçenekle alakası yok. Şimdi dikkat ettim, altta dahili mikrofon kısmı çıktı. Mavi okla belirttiğim butona basıp “sessize al” seçeneğini kaldırınca çalıştı. Çok teşekkür ederim, bazen insan göremiyor gerçekten.

Ekran görüntüsü_2024-10-31_22-25-32