Merhabalar,
Bir laptopa Pardus 23.4 GNOME yükledim, kurulum tamamlandı. Yeniden başlattım. Menüden “Pardus GNU/Linux” seçeneğini seçikten sonra siyah bir ekran geliyor ve ekranın üst kısmında, boydan boya, okunamayacak derecede küçük yazılar yazıyor. Hiçbir ilerleme olmuyor, cihaz bu ekranda kalıyor. Tekrar kurulum yaptım fakat sonuç aynı. Sebebiyle alakalı fikri olan var mı?
Üstadım kurulumu aşağıdaki linkte yer alan kurulun kılavuzundaki yönergelere göre yaparsan bir sorun çıkacağını zannetmiyorum. Bilgisayarın yeni ise linux çekirdeği sorunu yaşayabilirsin. Bu durumda backports sürümü kurmanı öneririm.
Bu donanımın Pardus’un temel aldığı ve Linux çekirdeği 6.1 olan Debian 12’de yeterli desteğe sahip olmadığı belirtiliyor. Çalışan haliyle bu sorun kendini belli ederdi herhalde, bilemiyorum. Yakında Pardus 25’in sanırım temel alacağı Debian 13’te böyle bir sorun olmasa gerek. Bir deneyebilirsiniz. Bir süre Türkçe Debian 13 kullanıp, ardından bunu Pardus 25’e dönüştürmek neredeyse birkaç saniyelik bir iş.
Yok, “çok zorlu bir süreç” değil gerçekten.
Bu işlerde daha usta olanlar bir betik (script) yazıp paylaşsalar, birkaç saniye değil, bir saniyede, bir tıkla olacak basit bir şey.
Hocam bu kadar basit değil. Yani değildir. Mesela “yeniden markalandırma” nasıl yapılıyor, ben bilmiyorum mesela. Ya da ne demek…
Öte taraftan, debian sistemlerde şöyle bir sıkıntı var: İlk kurduğunda sudo kurulu gelmiyor. Ne bileyim bir yazılım kuracaksın kurdurmuyor. Önce “user:user” ayarını yapıp daha sonra sudo kurman gerekiyor. Ardından bu dediklerinizi başlatmanız gerekiyor.
Aslında neler yapılması gerektiğinin detaylı açıklamaları olsaydı, basit bir deb dosyası hazırlanarak “otomatik kurulum ve düzenleme” yapılabilirdi. Basit bir python betiğine yaptırılabilir. 200 satırdan fazla kod gerektiğini zannetmiyorum. Hadi 250 olsun.
Evet, Fatih Bey sizin gibi kişiler yapsa iyi olur, ben sadece temel seviyede “shell scripting” yapabilecek seviyedeyim.
Debian 12’den Pardus 23.4’e geçen biri olarak bu işin çok basit olduğunu biliyorum fakat el yordamıyla yaptım yukarıdakileri, orada yazılanlarda bir iki eksik de olabilir. Doğru düzgün çalışması için bu kez adım adım tekrar yapabilirim de bir ara. Ayrıca, biliyorsunuzdur, Debian 13’te artık /etc/apt/sources.list yerine /etc/apt/sources.list.d/debian.sources var. Pardus 25 için bu yeni Debian kararlı sürümü temel alınır herhalde, bilemiyorum.
Benim “yeniden markalandırma” (rebranding) ile kastettiğim bir işletim sistemini alıp bir iki modifikasyon ardından ismini değiştirip örneğin, Debian yerine Pardus olarak adlandırmak ki bu da (base-files, desktop-base gibi) gibi birkaç paket vasıtasıyla yapılıyor.
Ben uzun yıllardır esas olarak Debian tabanlı sistemler kullanıyorum (diğerlerine bir türlü ısınamadım) ve hepsinin de sudo mevcut olarak kurulduğunu biliyorum. Sadece sistemi “root” olarak kullanmaya kapalı fakat kullanıcı oturumu içinde root olarak işlemler yapabiliyorsunuz.