Pardus 23 için Sistem Performansı Tanılama Aracı

Merhaba.
Pardus 23 kurulumu aşağıdaki sistem özelliklerinde çok yavaş çalışıyor. Örnek olarak XFCE menü ye tıklatılınca menü geç açılıyor. Önyüklemeden sonra daha hızlı çalışıyor. Program yüklerken yine menü geç açılıyor. Sorunun kaynağını kolayca bulabilmek için performans sorunlarının nedenlerini otomatik olarak tespit edebilecek bir araç var mıdır?

Kabaca Sistem Özellikleri

  • İntel i3
  • 2 GB Ram
  • HDD (SSD değil)

Sorununuzun en temel nedeni Harddisk kullanıyor olmanızdır. İkinci neden ise RAM’dır.

Aklıma gelmişken GsmartControl Kurarak HDD’nizin sağlıklı olup olmadığına bir bakabilir misiniz? Bazen bad sectorlu HDD’lerde anormal yavaşlık gözlenebiliyor.

Benzer özelliklere sahip bilgisayarları biz de kullanıyoruz ve benzer sorunları takas alanı oluşturarak çözüyoruz. Muhtemelen reminiz yetersiz kalıyor. 4 gb civarında takas alnı oluşturmanız gerekir. Ayrıca pardus yazılım merkezinden bleachBit, uygulamasını indirip kurup ayarlayarak , zaman zaman İnternet geçmişini, geçici dosyaları ve çerezleri (v.b.) temizlerseniz bilgisayarınızın performansı artar.

1 Beğeni

En başta Ram yetersiz kalıyor olabilir. Bilgisayar da bir hayli yaşlı olabilir.

Ram artırmak mümkün mü? Mümkün değilse Swap alanı ayarlanmış durumda mı?

2 Beğeni

Evet, sistem gösterim araçları, Debian için var. Pardus, Debian tabanlı olduğu için bu araçlar, Pardus’ta da çalışmalıdır. Debian’ın sistem gözlem araçlarının bir listesi İngilizce dilinde yazılmış olup şurada vardır:

SistemGözlemleme - Debian Wiki

Bu araçlardan daha önce duyduğum Stacer isimli bir uygulama var.


Pardus’taki Synaptic Paket Yöneticisi ile stacer’i aratıp kurabilirsiniz.

Sanırım ana kartta sorun var. Cevaplar için teşekkür ederim.

İşlemcinizin durumunu Pardus’taki Uçbirim uygulamasından öğrenmek isterseniz Linux'ta CPU Kullanımı Komutlar ile Nasıl Kontrol Edilir - WebSetNet internet sayfasından öğrendiğim iostat komutunu kullanabilirsiniz.

sudo iostat

Diğer komut da top komutu:

sudo top

Yine uçbirimden htop ile de bakabilirsiniz:

sudo apt install htop
htop

Sadece bilgisayarınızdaki uyarıları ve hataları görmek isterseniz yine uçbirimde ve dmesg(1) - Linux manual page internet sayfasından öğrendiğim

dmesg --level=err,warn

komutunu girebilirsiniz. Ve uçbirimdeki çıktınızı burada paylaşırsanız düzeltebileceklerimiz için vakti müsait arkadaşlarımızla bu sayfada yardımcı olmaya çalışırız.

  • Daha ayrıntılı bir komut aşağıda var ama aşağıdaki komutun çıktısını paylaşırsanız bu forumda Linux konusunda(kernel seviyesinde) kendini geliştirmiş birisinin yardımcı olabileceğini tahmin ediyorum.
dmesg --level=err+

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.