Günümüzde teknolojinin kullanım alanının sürekli gelişmesine paralel olarak bilgisayar üzerinde kullanılan işletim sistemleri de sürekli geliştirilmekte ve kendini yenilemektedir. Bunların içerisinde en büyük alan payına sahip olanlardan bir tanesi de kuşkusuz linux işletim sistemleridir. Çok çeşitli dağıtımları olmakla birlikte kendilerine özgü farklı yapılarda masaüstü ortamları kullanmaktadırlar. Son zamanlarda masaüstü ortamlarının çeşitliliği sürekli artmakta daha işlevsel hale getirilmeleri için çalışmalar sürdürülmektedir.
Bunlardan bir tanesi de UKUI masaüstü ortamıdır. Genel olarak Türkçeyi desteklemekte olup, debian tabanlı işletim sistemlerinde kullanılabilir hale gelmiştir. Özellikle son kullanıcın ilgi göstereceği sade bir arayüze sahiptir.
Pardus işletim sistemimizde XFCE masaüstü yerine UKUI masaüstü ortamına destek verilmesi ve pardusa uyarlanarak katkı sağlanması işletim sistemimizin kullanım alanın genişlemesine olanak sağlayacağı düşüncesindeyim. Pardus 23 için UKUI kullanılırsa daha mükemmel olabilir. Çünkü XFCE masaüstü ortamını, bilgisayarı en fazla kullanan genç nesillerimiz çok kullanışsız buluyor.
Selamün Aleyküm
Doğrudan XFCE yerine geçişi yapılmaz belki, ama GNOME gibi ek bir ISO yayınlanabilir. Kullanım oranına göre sonraki sürümlerde geçişini düşünürler diye değerlendiriyorum.
Temel sorunu Çin kökenli olması. Çevirileri de tam değil. Bellek kullanımı da çok yüksek. Bir ara denemiştim.
Xfce yerine cinnamon da tercih edilebilir. Hem düşük güç tüketimi var hem görünüşü daha modern hem de Windows benzerliği sayesinde geçiş süreci kolaylaşır.
Daha önceden çinli deepin masaüstü ortamı pardus için uyumlu hale getirilmişti. Belki ukui de uyumlu hale getirilebilir ancak şahsi görüşüm sıfırdan pardusa özel bir masaüstü ortamının oluşturulması yönünde olur.
Malesef bu seviyede bir teknik beceri ülkemizde bulunmuyor.
Pardus işletim sistemine özel masaüstü yazmak da zaten ayak izi çok düşük olan bir dağıtıma büyük yük olur. Şu an GNOME, XFCE, Mate (GNOME 2 çatalı), Cinnamon, Pantheon, LXDE gibi GTK temelli, KDE ve LXQT gibi QT temelli masaüstü ortamları zaten bulunuyor.
Kendi masaüstü ortamlarımızı geliştirebilecek insan kaynağına sahip ülkemiz; ancak yeterli destek sağlanmıyor. Herkes ayrı telden çalıyor. Dağınık çalışmak yerine birlikte hedef odaklı çalışılırsa başarıya ulaşılır. Mesela yerli linux dağıtımlarımızdan Milis Linux için kendine özgü masaüstü ortamı oluşturma çalışmasına başlanmıştı. Şahsen deneme şansı bulmuştum. Gayet güzel çalışıyordu. Biraz katkı sağlanırsa neden daha iyi olmasın. Birlikten güç doğar. Neden Milis ve Pardus ortak bir proje yapmasın. Yapılabilir ve geliştirilebilir.
Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.