Pardus 23 ile iyi çalışan gpu ile pardus 25 de sorun

Merhaba. Pardus 23 ile benim eski cihazımın ekran kartı olan Intel GMA 3150 ile Pardus 23’te asla bir sorun yaşamaz iken Pardus 25’te bulunan X11 yüzünden ben cihazda donanım hızlandırma kullanmaya çalışırsam X11 çöküyor ve beni lightdm ekranına atıyor. Bu sorunu biliyorum. Debian 13 ile gelen bir sorun ama Pardus’un yeni sürümünü kullanmayı çok istiyorum ama Pardus 25’te kalıyorum. Lütfen Pardus ekibi sesimi duysun ve Pardus 25 deposundaki X11’i düzeltsin uyumlu hale getirsin. Pardus çok güzel ama bu sorunu çözerlerse sevinirim. Eski ekran kartlarıyla uyumluluk artsın yeter. Lightdm ekranına düşmeyeyim. Pardus 23 kadar stabil çalışsın.

1 Beğeni

Bahsettiğiniz kart 2007 yılı çıkışlı, neredeyse 20 yıllık bir kart :slight_smile:

Ekran kartını yenileyebilir veya Pardus 23’ten devam edebilirsiniz.

Eski ekran kartları pek çok teknolojiden ve sürücü desteğinden mahrum. Dolayısıyla Pardus 25 gibi güncel sistemler modern grafik kütüphanelerine ihtiyaç duyuyor ve bunlar eski kartlarda desteklenmediği için çalışmayabiliyor.

Bu durumda Pardus ekibinin yapacağı bir şey yok :). Pardus 23’te çalışması bile mucize olmuş.

Pardusta çalışmasını bırak, kartın hala yaşıyor olması bile bir mucize Emin. 20 yıllık donanımlar arıza verip, fırınlamayla vb kurtarılmaya çalışılıp, kurtarılabilenler kısa bir süre daha hizmet verip, daha sonra da hurdaya atılalı yıllar oldu.

@Abdullah_Yigit_Karak

AntiX, Puppy Linux, Bodhi Linux, Tiny Core gibi çok minimal dağıtımlar o donanımda muhtemelen çalışırlar. Ancak bu dağıtımlarla birşey yapamazsınız.

Pardus’un eski çalışan sürümüne geri dönün bence. Para bulduğunuz zaman da… Ne yapacağınızı biliyorsunuz :slightly_smiling_face:

1 Beğeni

Hafif dağıtımlardan ziyade pencere yöneticisi kurmak(DEBİAN/PARDUS) daha mantıklı bence. Hem hafif çözümler gibi sorun çıkarmaz, hem stabil, hem de yazılım desteği çok geniş.

Denemedim.

Ama driver yoksa nasıl çalışacak? Şunu söylemeye çalışıyorum:

Şu anda güncel bir kernele geçtik. Kernel geliştiricileri artık çok eskimiş donanım sürücülerini “artık bunlar bozuldu çöpe gitti, boşu boşuna kerneli şişirmesin” diyerek siliyorlar. E, o donanımın kendi resmi sürücüleri de yok. Şu durumda o çip nasıl çalışacak?

Konuyu açan arkadaş çok çok eski bir donanımda güncel kernel çalıştırmaya çalışıyor. Nasılsa önceki pardus’ta iyi çalışıyormuş ama şimdi yok. Bu durumda ya eski donanımları destekleyen minimal dağıtımlara geçecek, ya eski pardus’a geçecek, ya da biraz finansal yük altına girip yeni donanım satın alacak.

1 Beğeni

Eğer bilgisayarınız 64 bitlikse 32 bit olan aşağıdakilerin 64 bit olanlarını indirip kurmayı deneyebilirsiniz. Eski olan bilgisayarlara genellikle Debian Gnu/Linux 32 bit ve xfce masaüstü kurulumu daha iyi uyumlu ve güncel oluyor. Ya da AntiX Gnu/Linux 32 bit dağıtımı daha uyumlu ve güncel oluyor.

Debian 13 ile x11 sıkıntı olurken ben bu sorunu çok saçma şekilde Debian 13 wayland kullanırsam mis gibi oluyor da, wayland kullanan benim bildiğim bi gnome var o da ağır gelir. Wayland açılmaz derler ama x11 den daha stabil.