Pardus 23 te Düzeltilmesi Gerekenler

Arkadaşlar, merhaba .Pardus 23 te gördüğüm bazı sorunları sıralayacağım :

  • RTL8821ce wifi ağ kartını otomatik tanıdı, fakat sürekli kopuyor ve neredeyse bağlanamıyor gibi yavaş işlem yapıyor. Ben de Ubuntu nun Jelly Fish paketindeki rtl8821ce sürücüsünü yükledim. Hız süper oldu . Gayet stabil ve kopmadan gün boyunca bağlandım.
    -Konsol kopyala yapıştır yapamıyor. Kopyalanan kod gözükmüyor.
    -Gnome terminal yüklediğinizde; Pardus mağazası veya synaptikten yüklediğiniz uygulamalara bağımlı başka bir paketi uçbirimden kodla yüklemek istediğinizde ‘’… (Bağımlı olan paketler) paketi bulunamadı’’ uyarısı veriyor.
    -HARD İNFO açılmıyor,tam açılacakken birden kapanıyor. Üstelik pardus mağazadan yüklememe rağmen.

Bunlar düzeltilebilirse Pardus 23 daha güzel olur diye düşünüyorum. Ben bu sorunlar nedeniyle Pardus 21.4 e geri döndüm. Fakat hard info nedense 21.4 de de açılır gibi oldu,sonra birden kapandı.
Saygılar ve selamlar herkese.

2 Beğeni

Mustafa Bey, tabi ki pardus 23’te bazı küçük sorunlar var. Yeni güncellemeler ile düzelecektir. Konsol kopyala yapıştır ile ilgili sorunu bende yaşadım. Pardus debian üzerine yazılı olduğu için sorun debian ile ilgili. Debian işletim sisteminde de aynı. Konutlarınızı Ctrl+shift+v kısa yolunu kullanarak yapıştırabilirsiniz. Sorunsuz çalışıyor. HARD İNFO benim masa üstü bilgisayarımda kurulu hiçbir hata vermiyor. Pardus yazılım merkezinden kurdum. Sizin bilgisayarda bir sorun olabilir.

1 Beğeni

Merhabalar.

Pardus 21.5 XFCE kullanıyorum ve sistemim güncel.

Hardinfo programı bende normal çalışıyor.

Programı temiz kaldırıp yeniden yüklemeyi dener misiniz?

Ben Gnome kullanıyorum.

bende açılır gibi olup hemen kapanıyor.

Arkadaşlar sanırım benim RAM 4gb ve Pardus a yetmiyor olabilir. o nedenle kapanıyor olabilir. Bir de işlemci AMD RYZEN 3 . Belki bundandır. Yüzüncü Yıl Pardus sürümünü yükledim. Şu an hardinfo açılıyor. Sorun düzeldi.

1 Beğeni

Debian 12.02 yayımlandı. Birçok hata düzeltmesi ve yeni özellikler ile geliyor. Pardus 23 debian tabanlı olduğu tabanlı olduğu için yakın zamanda güncellemeleri alacaktır ve daha iyi hale gelecektir.
https://www.debian.org/News/2023/20231007

1 Beğeni

Dosya kopyalamada sorun var. Flash belleğe kopyalıyorum diğer bilgisayarda boyutunu sıfır gösteriyor yada kopyalanmış gibi yapıyor ve bu olay çok kez oldu.

Kopyaladıktan sonra soldan ayırın dosya sisteminden. Yoksa eksik dosya yazar. Bu çok önemli.

Kopyalama tamamlandı görünse bile işlem arka planda bitmeden ayırmayın yoksa boş gözükür. Linux’dayken her zaman “güvenli ayır” yapın. Şayet o flaşla ilgili arka plan işlemi varsa sizi uyarır veri kaybından böyle korunabilirsiniz.

Büyük dosyaları kopyalama durumunu gösteriyor kopyalandı diye yanıt veriyor da niye küçük dosyaların kopyalama durumunu göstermiyor.

Linux’ta dosyalar aktarılırken önce bir tampon belleğe okunur diskin kendisine ise diskin hızı yettiğince o tampon bellekten yazar. Bu da dosya aktarımının hızlı olmasını sağlar.

Linux ve macOS’te USB diski çıkarmadan önce mutlaka “Eject” yaparak tampondaki verilerin USB diske yazılmasını beklemelisiniz. Direkt olarak USB’yi çekerseniz tamponda aktarılmamış veriler kalır ve USB diskteki dosyalar da yarım kalmış olur, bozuk olur açılmaz.

The kernel keeps data in memory to avoid doing (relatively slow) disk reads and writes. This improves performance, but if the computer crashes, data may be lost or the file system corrupted as a result. sync ensures that everything in memory is written to disk.

1 Beğeni

Bazen dosya sisteminden ve dosya türünden kaynaklanabiliyor.

Flash disk’e kopyalarken aslında Linux için Native (ana dili) olmayan bir başka dosya sistemine dosyaları yazıyorsunuz. Burada kopyalama sırasında bazen verimsizlikler olabiliyor. Benim de çok defa başıma gelmiştir. Flash diske yazdığım dosya veya Flash disk gittiği yerde bu bozuk veya disk bozuk hatası verebiliyor. O diski kendi bilgisayarıma taktığımda ise dosya görünüyor. Kesinlikle istenmeyen bir durum.

Fakat bunlar toplu olarak makineli tüfek atışı gibi hata bildirimiyle çözülebilecek bir durum değil.

Tahmin edersiniz ki hastanede bile gittiğinizde çocuk acile gidip dizlerim ağrıyor bana kalp ameliyatı yapın diyemezsiniz. Veya başım ağrıyor bana şu ilacı yazın diyemezsiniz. Bunları doğru ilerletirsek hataları veya sorunları çözebiliriz.

Neyse konuya fıkra ekleyeyim: Temel bir gün doktora gitmiş. Doktor bey demiş başıma dokunim başım ağri, belime dokinim belim ağri. Doktor demiş ki parmağın kırılmış.

Mesela HardInfo yazılımından başlayalım. Bu yazılım ne işe yarar. Tabii ki donanım bilgilerini göstermeye yarar. Bu yazılımda ulaşmak istediğiniz bilgi nedir? Bu bilgilere başka hangi yollarla veya komutlarla ulaşabiliriz.

İlla ki bu programla ulaşmamız gerekiyorsa program nereden veya hangi depodan kuruldu, kuruldu ise doğru kuruldu mu, doğru mimari üstüne mi kuruldu, hangi dosyalar kuruldu, hangi dosyalar veya bağımlılıklar eksik kuruldu. komut satırından başlatıldığında hangi hataları verdi.

Diğerleri için ayrı başlık açıp bu konuda bu uygulamayı düzeltmeye çalışalım. Diğer uygulamalar için önce forumda araştırma yapıp varsa sunulan önerileri uygulayın. Hiçbir yöntem işinize yaramazsa foruma yazabilirsiniz.

Bu arada forumda size cevap verenler de gönüllü insanlar. Kimse bu işten bir para almıyor. Kimsenin boynunun borcu değil. Muhtemelen siz de kimseye sorunlarınızı çözmek için maaş ödemiyorsunuz.

Neyse: Espriyle kapatayım: Linux kullanıcı dostudur, sadece kiminle dost olacağını konusunda biraz seçicidir.

1 Beğeni

Yeni Pardus 23 GNOME kurulumu yaptım. Güncellemeleri aldım. Temayı değiştirdim vs. Üstünde hiç değişiklik yapmadım.

Hardinfo paketini komut satırından kurup çalıştırdım. Sorunsuz çalıştı.

Tabiki maaş ödenmiyor olabilir. Ama devletimizin Pardus  projesine yatırım yapması ve çalışanlarına maaş bağlaması Pardus un daha fazla çözüm odaklı olmasını sağlar diye düşünüyorum. Rusya kendi geliştirdiği ASTRA LİNUX u devlet birimleri ve kamuda mecburi hale getirdi. Birşey mecburi olursa ister istemez , ondaki sorunlara mecburen çözüm üretilir. Ben insanların yaptıkları işten dolayı ödüllendirilmesinden yanayım. Ayrıca Pardus projesinde maaşla çalışan bir  çekirdek kadro oluşturulursa ,hem motivasyonları artar; hem de o iş için özelleşmiş bir birim meydana gelir. 
Saygılar...

Pardus 23 e geçtikten sonra bilgilsayarda genel olarak çok fazla kasma ve kilitlenme yaşadım. Code, Filezilla ve Chrome genellikle açık oluyor bilgisayarımda. Code da kilitlenlemeler yaşıyorum. Libreoffice ile ağ dosyaları (bütün dosyalarım ağ üzerinde) üzerinde çalışırken kilitlenmeler yaşıyorum. Kilitlenme sonrasında çoğu zaman sistem oturumu kapatıyor. Pardus21.3 te de benzer sorunlar yaşıyordum ama nadiren oluyordu. 23 te hemen her gün aynı sorunları yaşıyorum.

Tüm güncellemeleri yap. Daha önce ben de benzer sorunlar yaşıyordum son güncellemeleri yaptıktan sonra benzer sorunlarla karşılaşmadım.

pardus-power-manager dışındaki tüm paketler güncel. o paketi de güncellemiyor zaten. Ama durum aynı.

Ram belleğiniz düşük olabilir. Swap alanı ayırdıysanız ve Ram belleğiniz tamamen dolduysa sistem bellekteki verileri diske okuyup/yazarak dönüşümlü kullanır. Sabit Diskler RAM’e göre yavaş olduğu için ve bu bellek takası sürekli olduğu için sistem neredeyse kullanılamaz derecede yavaşlayıp donar.

Raminiz en az 8GB olsun, isterseniz swap alanını da kaldırın, ram dolduğu zaman sistem rami dolduran uygulamayı otomatik olarak kapatır.

Merhabalar,

sudo openvpn --config o-belediyesi-master.ssl.xlog.com.tr.ovpn
ile kurduğum VPN üç gündür hata vermeye başladı.

Her bağlantı denememde ŞİFRE soruyor ama bağlanmıyor görünüp yeniden şifre soruyor.
Windows pc den bu bilgilerle bir sıkıntı yok.

Pardus 23’e güncelleme gelene kadar kurumdaki işleri şu şekilde çözmek istiyorum.

OpenVPN güncellemesi olmuş olmalı bir önceki sürüm OpenVPN sürümünü ve Güncelleme Zamanını nasıl öğrenebilirim?
Mevcut sürüm: OpenVPN(2.6.3-1+deb12u1)

Şimdiden teşekkür ederim