PARDUS 23 ve 100.YIL Sürümü Çok Ram Tüketiyor 🙄

Arkadaşlar , gerek Pardus 21 ve gerekse Pardus 23 veya 100. yıl GNOME sürümü boştayken bile 1,5 GB RAM kullanıyor.Benim RAM 4GB olduğu için, excell açıp üstüne birde videodan müzik açınca bilgisayar donuyordu. Bende mecburen 8 GB ilave RAM taktırdım. Şu an donma pek yok ama arada bluetooth
farenin bağlantısı kopunca ,bluetooth tikini kapatıyorum. Sonra bluetoth tiki bir türlü aktif olmuyor ve açılmıyor. Bence ram tüketimi boşta 1 GB a düşse bu sorunlar daha az olur.
-RAM tüketimini azaltmak için evolution la ilgili tüm seçenekleri kaldırayım dedim, pardus çöktü. Yeniden kurmak zorunda kaldım.Evolutin boştayken bile yan servisleriyle birlikte 200 mb civarında ram harcıyor.Keşke komple servisleriyle birlikte kurtulmanın bir yolu olsa.
-Windows ta BAŞLANGIÇ YÖNETİCİSİ adlı uygulamanın benzeri Pardus için var mı ?
-Sistem Gözlemcisinde çalışan servisler Windowstaki gibi ne işe yaradığı anlaşılır değil. İsimlerinden ne oldukları anlaşılmıyor. Bu servisleri kaptırsam Pardus çöker diye endişe ediyorum.Hangi servisler kapatabilirim ? Öyle bir kapatayım ki ,sonraki başlangıçlarda bir daha o servis otomatik açılmasın.
Sırf bu sebeplerle Pardus KDE yi sunucu sürümüyle kurmayı düşündüm. Fakat KDE için artık güncelleme ve yazılım desteği olmadığı için şimdilik vazgeçtim. İkinci koyduğum resimde tamamen boştaki ram kullanımı mevcut. Sorularıma cevap verirseniz memnun olurum. Saygılar.


1 Beğeni

Gnome biraz fala ram kullanıyor. 4 gb remi bulunan bilgisayarlara kurulum yapılırken en az 3 gb takas alanı ayrılması bilgisayarın daha verimli çalışması için gerekli. Şahsen aynı sorunu bende yaşadım ve takas alanı ile çözdüm.

1 Beğeni

Şu linkte gnome ram tüketimi düşürülmesi ile ilgili bilgiler verilmiş. Ben bunların bir kısmını uyguladım.

Ayrıca benim işime yaramayan bazı servisleri açılışta açılmayacak biçimde kapattım. Size hangi servislerin gerekli olup olmadığını bilmediğim için bu servisleri arama motorunda arattırarak bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Servisleri kapatırken şu şekilde bir yol izleyin.

sudo systemctl mask servis_adı
sudo systemctl disable servis_adı
sudo systemctl stop servis_adı

Eğer bir servisin kapatılmasından endişe ediyorsanız ilk önce stop komutu ile deneyin bir sorun olursa zaten bilgisayarı yeniden başlattığınızda servis yeniden çalışacaktır. Eğer sorun görmüyorsanız mask, disable ve stop komutları ile işleminizi yapın.

2 Beğeni

:clap::clap::clap:Budur ! Var olun , teşekkür ederim :blush:

gnome’un kendisi direkt aşırı ram kullanıyor. bende her şey kapalı sade gnome’un kendisi açıkken boşta 1gb ram gibi bir şey kullanıyor. xfce ona kıyasla daha az kullanıyor. boşta 600mb kullandığını gördüm, onun dışında window managerlar var wayland tabanlı. ondan örnek olarak da sway var boşta 500mb kullandığını gördüm. alternatiflere de bakabilirsiniz.

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.