Pardus 23 XFCE'de "Geri" ve "İleri" Dokunmatik Hareketlerini Ayarlamak

Pardus 23 ve XFCE masaüstü ortamını kullanıyorum ve dokunmatik “Geri” ve “İleri” hareketlerini ayarlamak istiyorum. Maalesef bu seçeneği ayarlarda bulamadım.

Bu hareketleri nasıl ayarlayabileceğimi veya hangi ek paketleri yüklemem gerektiğini bilen var mı?

Şimdiden teşekkürler!

1 Beğeni

Merhaba,
Pardus 23 ve XFCE masaüstü ortamında dokunmatik yüzey (touchpad) hareketleri varsayılan olarak sınırlı olabilir. Ancak, bu tür ileri düzey hareketleri etkinleştirmek ve özelleştirmek için aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz:

1. libinput-gestures ile Hareketleri Ayarlama

libinput-gestures, Linux’ta dokunmatik yüzey hareketlerini tanımlamak ve özelleştirmek için yaygın olarak kullanılan bir araçtır.

Adımlar:

1. Gerekli Bağımlılıkları Yükleyin: Terminali açın ve aşağıdaki komutları çalıştırın:
sudo apt update
sudo apt install libinput-tools xdotool wmctrl
  1. libinput-gestures Araçlarını Kurun:
sudo apt install libinput-gestures
  1. Kullanıcıyı Gerekli Gruba Ekleyin:
sudo gpasswd -a $USER input
  1. libinput-gestures Yapılandırmasını Ayarlayın: Kendi konfigürasyon dosyanızı oluşturun:
mkdir -p ~/.config
nano ~/.config/libinput-gestures.conf

Dosyaya aşağıdaki örnek ayarları ekleyebilirsiniz:

gesture swipe left  xdotool key Alt+Left
gesture swipe right xdotool key Alt+Right

Bu ayarlar, dört parmakla sola veya sağa kaydırıldığında “Geri” ve “İleri” işlevlerini simüle eder.
5. Hareketleri Test Etmek ve Etkinleştirmek: Yapılandırmayı kaydettikten sonra libinput-gestures hizmetini yeniden başlatın:

libinput-gestures-setup autostart
libinput-gestures-setup start
  1. Yapılandırmayı Kontrol Edin: Aktif hareketleri görmek için:
libinput-gestures-setup status

2. Gestures Uygulamasını Kullanma (GUI Arayüzü ile)

Daha kullanıcı dostu bir çözüm arıyorsanız, Gestures adlı GUI aracını yükleyebilirsiniz.

Kurulum:

1. Flatpak ile Yükleme: Pardus, Flatpak desteği ile gelir. Aşağıdaki komutla Gestures uygulamasını yükleyin:
sudo apt install flatpak
flatpak install flathub com.gitlab.gestures.gestures
  1. Uygulamayı Başlatın: Gestures uygulamasını başlatarak hareketleri grafik arayüz üzerinden ayarlayabilirsiniz.

3. XFCE İçin Alternatif: xfce4-swipe

xfce4-swipe gibi XFCE için özel olarak geliştirilmiş araçları da deneyebilirsiniz. Ancak bu araçlar genellikle manuel kurulum gerektirir.

Eğer ek bir araç veya yöntem arıyorsanız, bunları da araştırabiliriz.

1 Beğeni

Yardımlarınız ve zamanınız için teşekkür ederim. Allah razı olsun.

Yazılımın doğrudan Pardus Software Center’de olmasını dilerdim.

2 Beğeni

Gnome da ama sadece Wayland de bazı macbook benzeri gesturelar var.

1 Beğeni

Bu doğru tabii. Ancak, dizüstü bilgisayarım şu anda en yenisi olmadığı için XFCE veya daha az kaynak tüketen bir kullanıcı arayüzü ile çalışmak istiyorum.

Bu yüzden XFCE’nin benim için en iyi seçenek olduğunu düşünüyorum.
Ancak önerilerinize açığım.