Pardus 23 ve XFCE masaüstü ortamını kullanıyorum ve dokunmatik “Geri” ve “İleri” hareketlerini ayarlamak istiyorum. Maalesef bu seçeneği ayarlarda bulamadım.
Bu hareketleri nasıl ayarlayabileceğimi veya hangi ek paketleri yüklemem gerektiğini bilen var mı?
Merhaba,
Pardus 23 ve XFCE masaüstü ortamında dokunmatik yüzey (touchpad) hareketleri varsayılan olarak sınırlı olabilir. Ancak, bu tür ileri düzey hareketleri etkinleştirmek ve özelleştirmek için aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz:
1. libinput-gestures ile Hareketleri Ayarlama
libinput-gestures, Linux’ta dokunmatik yüzey hareketlerini tanımlamak ve özelleştirmek için yaygın olarak kullanılan bir araçtır.
Adımlar:
Gerekli Bağımlılıkları Yükleyin: Terminali açın ve aşağıdaki komutları çalıştırın:
Dosyaya aşağıdaki örnek ayarları ekleyebilirsiniz:
gesture swipe left xdotool key Alt+Left
gesture swipe right xdotool key Alt+Right
Bu ayarlar, dört parmakla sola veya sağa kaydırıldığında “Geri” ve “İleri” işlevlerini simüle eder.
5. Hareketleri Test Etmek ve Etkinleştirmek: Yapılandırmayı kaydettikten sonra libinput-gestures hizmetini yeniden başlatın:
Bu doğru tabii. Ancak, dizüstü bilgisayarım şu anda en yenisi olmadığı için XFCE veya daha az kaynak tüketen bir kullanıcı arayüzü ile çalışmak istiyorum.
Bu yüzden XFCE’nin benim için en iyi seçenek olduğunu düşünüyorum.
Ancak önerilerinize açığım.