Pardus 25.0 GNOME Alpha Sürümü Yayımlandı!

pencere yönetimi vs nasıl acaba yeniyim pardus kurmak istiyorum .
geçtiğimde hangi sorunlarla karşılaaşbilirm ? normal bi kullanıcı olarak

VirtualBox’a kurdum. Depodan Cinnamon yükledim.

4 Beğeni

Baska bir DE cikartmak gibi bir dusuncemiz yok. Lakin KDE icin spin tarzi birseyler planliyoruz, 25 e yetismez ama ara surumlerde verebiliriz diye umuyorum.

9 Beğeni

KDE spin dediğiniz şeyde thunar adında dosya yada bağımlılık kullanıyor mu . Çünkü ben bu isimde hiçbişiyin bilgisayarımda olmasını istemiyorum . Bir ara KDE kurup aramalarda thunar denen şey sapkın inanışlarına ait şeyler görüp silmiştim .

2 Beğeni

Thunar Vikinglerden gelme bir şey Yunanlarla ilgisi yok.

Aradığın cevap kullanıcı yorumunda mevcut .

https://forum.pardus.org.tr/t/pardus-25-0-alpha-bildirimleri/30200/27?u=nikbulamadim

Ben yunanlıların sanıyordum fakat değilmiş . Gerçi yunanlılarında benzer sapkın inanışları var . thunar isimide sapkın inanışlardan gelen isim . baya bir geçmişi var . Sonuçta Şirk isimleri . Bizim işletim sistemi dediğimizde böyle isimlerin kesinlikle kullanılmaması lazım . Sırf bu yüzden Gnome sürümünü kullanıyorum . İÇerisine 1 tane bile bağımlılık ve en ufak text dosyası bile yok (Şuanada kadar yaptığım dosya aramalarında acayip isimler çıkmadı) . Müslümanların böyle şeylere hassas olması lazım . Kendi kültürlerini kafaya sokuyorlar insanların böyle şeylerle .

1 Beğeni

normal bir kullanıcı derken neleri kastediyorsunuz?
Windows kullanıyorsanız benim şöyle bir sıralamam ver herkese önerdiğim:

1. Mint
  2. Ubuntu
  3. Pardus

Eğer Pardus seçecekseniz, şunları göz önünde bulundurun:

1. XFCE sürümü biraz daha retro gözükür ancak ilk hali Gnome’ye göre biraz daha Windows’a yakındır.
  2. Gnome biraz daha moderndir ancak görünüşü tamamen farklıdır.

Ancak o 3 dağıtım, yeni başlayanlar için çok kullanıcı dostudur.

GNOME 48 kullanan bir Pardus görmek beni sevindirdi. Devamlı eski sürümlerle haşır neşir olmak gerçekten sıkıcıydı. Bu yeniliğe saygı duydum. Sürüm, her dağıtımda daha da yükselerek Ubuntu’yu yakalamanızı dilerim. Ekibe başarılar dilerim kolay gelsin.

1 Beğeni

Duvar kağıdı çok iyi duruyor. Şimdiye kadar en başarılı duvar kağıdı olabilir :slight_smile: Başka yeni duvar kağıtları da bekleyebilir miyiz?

süper bir haber. Çok teşekkür ederim.

KDE yi Sabırsızlıkla bekliyorum :blush:

Bence bu kadar kasılmaya gerek yok kardeşim. Açık olmak gerekirse, sapkınlık her yerde mevcut. Bu yönde açıkça kullanılan bir terim de göremiyorum. Adamların asıl fikirleri belli. Bunun haricinde, adamlar açık kaynaklı bir programı bütün insanlara ücretsiz olarak paylaşıyor; bunu da karşılıksız ve sırf insanlık için yapıyorlar. Bu durumda, onlara ‘Allah razı olsun’ veya ‘hidayet versin’ demek yerine … Bu yüzden arkası pek dolu olmayan bu gibi konulara enerjimizi harcamak yerine, hem bize hem de insanlara faydalı olacak işlerle uğraşalım. Vesselam :raised_hands:

Thor’un çekici Mjölnir (telaffuzu: Miyölnir) olarak bilinir.

İskandinav mitolojisinde, gök gürültüsü tanrısı Thor’un kullandığı efsanevi bir savaş çekicidir. Adının anlamı "Parçalayıcı"dır.

Özellikleri:

1. Yapılışı: Brokk ve Eitri adlı cüce kardeşler tarafından Uru adı verilen özel bir metalden yapılmıştır. Loki’nin sabotajı yüzünden çekicin sapı diğer çekişlere göre kısa kalmıştır.
  2. Gücü: Atıldığında her zaman hedefini vurur ve Thor’un eline geri döner. Şimşekleri kontrol etme ve düşmanları parçalama gücüne sahiptir.
  3. Büyüsü: Üzerinde Odin tarafından yapılmış bir büyü vardır ve sadece layık olanlar (özellikle Thor) çekici kaldırabilir.

Daha önceki sorunuzda bahsettiğimiz gibi, Xfce dosya yöneticisi Thunar’ın adı da Thor’un Eski Saksonca’daki adı olan Thunar’dan gelir ve simgesi genellikle bu çekici (Mjölnir) temsil eder.

1 Beğeni

Geminiye sordum :slight_smile:
Xfce’deki Thunar, dosya yöneticisinin adıdır.

Xfce Masaüstü Ortamının varsayılan ve hafif dosya yöneticisidir.

Thunar adının kendisi, Nors mitolojisindeki şimşek tanrısı Thor’un Eski Saksonca adından gelmektedir ve simgesi de genellikle Thor’un çekici olan Mjölnir’i temsil eder.

Merhabalar, HP Laptop i7 üzerinde uzun süredir Ubuntu, Kali ve Parrot kullandım.
Kullandığım programlar ssh, htop, mc, ssh, SniffNet, Btop , Boxes(Sanallaştırma), Uzakmasaüstü , office, pdf , Firefox, Chrome vb. şeklinde devam etmektedir.

Açma, kapama süreleri Pardus 23.4 çok iyi performans veriyor. ve Kurmuş olduğum ttüm prrogramlar sorunsuz çalışıyor. Ubuntu ile cpu çok daha fazla ısınıyor ve Pardusa göre biraz daha yavaş.

Kurumsal ve Bireysel tüm ihtiyaçlarımı PARDUS 23.4 çok iyi karşılıyor. Fakat! Biliyorsunuz bizler hep yeni çıkan Gnome, çekirdek peşindeyiz :slight_smile: , Gnome 49 ile gelse daha iyi olmazmı acaba?

• SniffNet depoya hazır ekleyebilirsek çok iyi olacak. Btop & SniffNet sürekli beraber çalıştırıyorum.

2 saat kadar USB üzerinden kullandım şimdilik yaptığım ilk test.

2 Beğeni

Pardusu KDE ile kullanan biri olarak bu habere çok sevindim. Artık temiz kurulum yaparken XFCE indir, KDE kur, XFCE kaldır vs uğraşmayacağım :smiley:

O şekilde uğraşmanıza gerek yokki zaten. Pardus Server sürümünü kurup direk KDE yükleyebilirsiniz.

1 Beğeni

Alpha diyorsunuz ama Debian 13 kullandığı için sağlam

Pek bilgi sahibi değilim o yüzden mazur görün lütfen. Ben şimdi kontrol ettiğimde herhangi bir güncelleme sürümü görünmüyor. Sistemi mi kontrol ettiğimde görselde bulunan bilgiler mevcut

Ekran Görüntüsü - 2025-10-27 19-01-08

@Budapest ana sürüm yayınlana kadar 25 e geçiş için güncelleme gelmez, ana sürüm yayınlandıktan sonra sürüm güncellemesi gelir. İllaki kurup denemek istiyorsan alfa veya beta sürümü indirip kurman lazım. Ama sorun yaşamak istemiyorsan ana sürümü beklemen daha mantıklı.

1 Beğeni