Bu ekranda kalıyor, başlangıçta Pardus gelişmiş moda girip eski linux çekirdeği ile başlattım açıldı. 25.0 ile gelen güncel linux çekirdeği ile açılmıyor
Bende bu kernel hatası kurulum sırasında oldu . Ventoy ile bot ettim İso yu düzelmişti .
Sorunu Yapay Zeka (ChatGPT&Gemini) yardımıyla çözebildim. Ekran görüntüsünü yükleyip analiz ettirdim. Yeni çekirdeğin (6.12.57+deb13-amd64) initramfs dosyasının yüklenmediğini, tekrar oluşturup sistemi yeniden başlatmamı söyledi. Eski çekirdekten sistemi açıp aşağıdaki kodlarla sorunumu çözdüm;
sudo update-initramfs -c -k 6.12.57+deb13-amd64
sudo update-grub
Sistemi yeniden başlattım sorun çözüldü.
NOT: Forumdaki bazı arkadaşlar Yapay Zeka çözüm önerilerini paylaşmayın sıkıntılı/riskli olabilir diye uyarmışlardı, doğrudur saygı duyuyorum. Yapay Zeka’nın önerdiği bazı komutlar sistem için risk oluşturabiliyormuş. Bunları kendim denediğim için paylaştım. Sorumluluk kabul etmiyorum.
Düzenleme/Ekleme:
Şurada da birebir aynı çözüm varmış
Bence Yapay zeka ile bir sorunu çözdüysen ve çözüm olduysa paylaşmanda fayda var . Bir başkasının sorusunu yapay zeka sorup cevabı atsa ona karşıyım . Çünkü ne sorun çıkaracağı belli değil , çözüm olmuşmu belli değil . fakat senin durum farklı . Çözüme ulaşmışsın bence paylaş . İnsanlara faydası olur . Çünkü bende karşılaştım fakat kurulum sırasında yaşadım .
Buna güvenerek paylaşım yaptım. Teşekkürler
YZ bir insan değil; fakat bir insanın saatler ya da günlerce sürecek bir araştırma sürecini 5dk civarında kısaltıyor. Ama tabii ki bunun riskleri var.
Kendiniz araştırarak denediğiniz zaman da riskler vardır; YZ’nin riski, “sorunun nedenini tam olarak anlamamış olabileceğinden” kaynaklanıyor. Sorun A iken B zanneder, sebebini farklı bir şeye bağlayabilir.
Babam geçen ay kalp ameliyatı oldu. Sorun şuydu: Doktor X, kendisine kalp damarında yüzde 80 kadar tıkanma var, acilen anjiyo olman gerekiyor demiş. Babam da başka bir doktora gelip durumu anlatıyor ve doktor acil anjiyo uyguladı. Sonuç: … bey kalbinizde hiçbir sorun bulamadım, damarlarınız tertemiz! Özetle sorun (sadece) YZ’de değil.
Yani yapay zeka tehlikeli, sisteminizi bozar, aman onun dediklerini yapmayın değil de, onunla iletişimi doğru kurup, yanılıyor olabileceği noktaları belirtip, kendisinden sorunu gerçekten anladığını ve verdiği çözüm önerilerinin risklerini önceden sorarsanız, başınız daha az ağrır.
Yani kısaca: Soruyu sor, yanıtı hemen uygula ==> YANLIŞ.
Başka bir kişi daha buna benzer sorun yaşamış . Bu sorunu yaşayıp çözmüşsün . Nasıl yapılacağını göstersen güzel olur aslında .
Çözüm:
Başlangıçta GRUB ekranında başka bir kernel veya recovery mode seçip deneyebilir misiniz? Eğer sisteminize giriş yapabilirseniz sudo update-initramfs -c -k 6.12.57+deb13-amd64 && sudo update-grub çalıştırabilirsiniz.
Hatanın özeti: Boot edecek rootfs’i yani, başlangıçta çalıştıracağı kernel imajını bulamaması.
Eğer hiçbir türlü giriş yapamıyorsanız:
- Canlı USB ile “Pardus Başlangıç Onarma(Pardus Boot Repair)” uygulamasını açınız.
Advanced Options(Gelişmiş Seçenekler) >Chroot kabuğunu aç>sudo update-initramfs -c -k 6.12.57+deb13-amd64komutunu çalıştırınız.- Ana menüdeki
Reinstall GRUB Bootloader(Grub Önyükleyicisini Yeniden Kur) seçeneğini çalıştırınız. - Opsiyonel:
Update System(Sistemi Güncelle) ve ardındanFix Broken Packages(Bozuk Paketleri Onar) seçeneklerine de basıp paketlerinizi güncelleyebilirsiniz.
Üstat dediğin kodu yazınca açtığım eski kerneli güncelledi sanırım yine açmadı. Yine eski kerneli açıp, @ogretMAN üstadın dediğiyle kernel i belirterek yazdım sonuç verdi.
sudo update-initramfs -c -k 6.12.57+deb13-amd64
sudo update-grub
Fakat ;
sudo apt update && sudo apt full-upgrade -yq
kodunu yazdığımda;
sudo apt --fix-broken install
Summary:
Upgrading: 0, Installing: 0, Removing: 0, Not Upgrading: 0
4 paket tam olarak kurulmayacak ya da kaldırılmayacak.
Space needed: 0 B / 507 GB available
Ayarlanıyor: linux-image-6.12.57+deb13-amd64 (6.12.57-1) ...
/etc/kernel/postinst.d/dkms:
Sign command: /lib/modules/6.12.57+deb13-amd64/build/scripts/sign-file
Signing key: /var/lib/dkms/mok.key
Public certificate (MOK): /var/lib/dkms/mok.pub
Autoinstall of module rtl8821ce/v5.5.2_34066.20200325 for kernel 6.12.57+deb13-amd64 (x86_64)
Building module(s).....(bad exit status: 2)
Failed command:
'make' -j12 KVER=6.12.57+deb13-amd64
Error! Bad return status for module build on kernel: 6.12.57+deb13-amd64 (x86_64)
Consult /var/lib/dkms/rtl8821ce/v5.5.2_34066.20200325/build/make.log for more information.
Autoinstall on 6.12.57+deb13-amd64 failed for module(s) rtl8821ce(10).
Error! One or more modules failed to install during autoinstall.
Refer to previous errors for more information.
run-parts: /etc/kernel/postinst.d/dkms exited with return code 1
dpkg: linux-image-6.12.57+deb13-amd64 paketi işlenirken sorun yaşandı (--configure):
linux-image-6.12.57+deb13-amd64 paketi post-installation betiği kuruldu alt süreci 1 hatalı çıkış kodu ile sona erdi
dpkg: bağımlılık sorunları yüzünden linux-headers-6.12.57+deb13-amd64 paketi yapılandırılamıyor:
linux-headers-6.12.57+deb13-amd64 şuna bağımlı: linux-image-6.12.57+deb13-amd64 (= 6.12.57-1) | linux-image-6.12.57+deb13-amd64-unsigned (= 6.12.57-1), ama:
linux-image-6.12.57+deb13-amd64 paketi henüz yapılandırılmadı.
'linux-image-6.12.57+deb13-amd64-unsigned' paketi kurulu değil.
dpkg: linux-headers-6.12.57+deb13-amd64 paketi işlenirken sorun yaşandı (--configure):
bağımlılık sorunları - yapılandırılmadan bırakılıyor
dpkg: bağımlılık sorunları yüzünden linux-image-amd64 paketi yapılandırılamıyor:
linux-image-amd64 şuna bağımlı: linux-image-6.12.57+deb13-amd64 (= 6.12.57-1), ama:
linux-image-6.12.57+deb13-amd64 paketi henüz yapılandırılmadı.
dpkg: linux-image-amd64 paketi işlenirken sorun yaşandı (--configure):
dpkg: bağımlılık sorunları yüzünden linux-headers-amd64 paketi yapılandırılamıyor:
linux-headers-amd64 şuna bağımlı: linux-headers-6.12.57+deb13-amd64 (= 6.12.57-1), ama:
linux-headers-6.12.57+deb13-amd64 paketi henüz yapılandırılmadı.
dpkg: linux-headers-amd64 paketi işlenirken sorun yaşandı (--configure):
İşleme sırasında hatalarla karşılaşıldı:
linux-image-6.12.57+deb13-amd64
linux-headers-6.12.57+deb13-amd64
linux-image-amd64
linux-headers-amd64
Error: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
şeklinde hata veriyordu. Aşağıdaki kodla driver ı kaldırınca sorun düzeldi.
sudo dpkg --remove --force-all rtl8821ce-dkms
Sanırım en başta sorun bu sürücü kaynaklıydı.
Yardımcı olan üstatlar teşekkürler.
Tam olarak nasıl yaptığını izahlı olarak ayrıntılı şekilde açtığın konu altına yazıp çözüm olarak işaretlesen güzel olur . İstifade ederiz . Ben anlamadım nerden neyi nasıl yapacağımızı
cahiliğim ben . Yapay zekaya da böyle diyorum ilk okul öğrencisine anlatır gibi anlat diye ![]()
NVIDIA GT520 veya GT520M ekran kartım var.
Pardus 25 sürümü ardından diğer kurulması gereken şeyler için komutları uygulamaya başladığım zaman uçbirim, NVIDIA 390 serisi driver paketlerini bulamadığı için ekran kartı driverı kurulamıyor. 535 serisi paketler kurulduğunda da siyah ekrana düşüyorum ve sistemi açamıyorum. Anladığım kadarıyla NVIDIA kullanıcıları için alternatif açık kaynak kodlu ekran kartı driver paketleri de bulunmuyor. Açık kaynak kodlu alternatif driver paketleri ile kurulum yapıp sistem içerisinde ilerleyemiyorum. NVIDIA driver kurulum sihirbazları ile deneme yaptığımda da açılışta siyah ekran hatası alıyorum. Yardım talep ediyorum.
Pardus Yazılım Merkezi’nde Nvidia diye aratın, driver paket kurucu olması lazımdı diye hatırlıyorum. Şu anda bakamıyorum. Kontrol edin lütfen.
Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.