Pardus 25.1 Yayımlandı

Pardus 25.1 ara sürüm güncellemesi yayımlandı. İndirilebilir durumda.
https://indir.pardus.org.tr/ISO/Pardus25/

Ben Gnome kullanıyorum. Gnome sürümü daha önce yayınlanmış. Güncellemeler ile kendisi yükseltmiyor mu?

Gnome’da bende sizinki gibi Pardus 25.1 olarak görünmüyor!

Güncelleme ile yükseltiyor üstadım.

1 Beğeni

Üstad son gelen güncelleme ile 25.1 e güncelleniyor.

1 Beğeni

Bu “Hakkında” işi biraz karışık, çünkü kullanılan farklı uygulamalar gerekli bilgileri farklı yollardan ve kaynaklardan elde ederek farklı sonuçlar yansıtabiliyorlar ki nihai kaynaklar arasında giderilmeyi bekleyen bilgi uyumsuzlukları bunun temel nedeni olsa gerek.

Örneğin, bendeki Pardus KDE WiFi donanımını gayet iyi tanıyıp kullanmakla birlikte, adını öğrenememiş, ses kartının ise sadece üreticisini öğrenip modelini öğrenememiş anlaşılan. Bu, Pardus 25’in temel aldığı Debian 13 sistemi için bu iki donanımın çok yeni olmasından kaynaklanıyor herhalde.
Oysa, aynı pardus-about uygulaması Pardus’un gelecek sürümünün temelini oluşturacak Debian 14 (testing) sistemine kurulduğunda, bu bilgileri elde edilebiliyor.

1 Beğeni

Yeni çıkan donanımlar nisbeten eski olan LTS kernel’de olmadığından tanınmıyordur. Çözüm daha güncel bir kernel kurmak.

Yakında Backports sürümü de çıkacaktır. Oradan kernel güncellemesi yaparsınız çıktığında.

Teşekkürler.
Ben bu gibi nedenlerle günlük olarak Debian deneme sürümünü (şu an 14) kullanmayı tercih ediyor, doğal olarak gelişmeleri biraz geriden takip eden Debian kararlı sürümü (şu an 13) temelli Pardus’u yedekte tutuyorum.
İkisinde de gayet düzgün çalışan bu iki donanımın sadece bu bilgilendirme kısmının Pardus’ta sorunlu olmasının kaynağı kernel midir, başka bir yerde midir, beni aşıyor.

Güncelleme sonrası LibreOffice sorun yarattı. Direkt açtığımda açıyor ama kayıtlı dosyalar açılmıyor.
Direkt açıp boş dosyayı kaydedip çift tıklayıp açmaya çalıştığımda da açılmıyor maalesef. 26.2 güncel sürümü yükledim onda da durum aynı maalesef. Sorun nerden kaynaklanıyor olabilir acaba?

Direkt kısayoldan açıp kayıtlı dosyayı içinde sürüklediğim de aynı şekilde donuyor.

Ekran görüntüsü_2026-03-30_11-30-18

Üstadım benim LibreOffice de sorun yarattı. Yazılım mağazasından kontrol ettiğimde 2 farkı ofis görünüyordu. 2 Ofisi de kaldırdım. Mağazandan son sürüm LibreOffice yükledim bir sorun kalmadı.

2 Beğeni

Eyvallah üstat, dediğin gibi yaptım düzeldi. Çok teşekkürler.

1 Beğeni

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.