Harici Hdd 'e bağlanırken ‘‘Yeni Birim’’ bağlanamadı. Error mounting /dev/sdb2 at /media/kullanıcı/Yeni Birim:wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sdb2, missing codepage or helper program, or other error.
Hatasıyla karşılaşıyorum bu hatayı nasıl çözebilirim
Hocam diski tekrar windowslu bir bilgisayara takın.
Ardından cmd çalıştırın ve şu komutu uygulayın:
chkdsk X: /x /f /r
Bu işlem disk kapasitesine bağlı olarak biraz uzun sürebilir. Bitince bilgisayarı kapatmadan güvenli ayırın. Löp diye çıkarmayın. Linuxa geçerek tekrar deneyin.
Önemli bir not: taşınabilir diskler bilgisayarda takılı sabit durmayıp devamlı gezdirildikleri için bilinçsiz çoğu kullanıconın yanlış kullanımı nedeniyle bozuluyor. Diskinizin en büyük düşmanı darbedir unutmayın. Ayrıca taşınabilir diskler sadece ve sadece USB3.0 portlarına takılmalıdır (dizüstü bilgisayarlarda önemi yok). Çünkü bu tür diskler sörvo motorun kalkınması için 1.1amper akım ister. Bu akımı usb 2.0 portları veremez. Laptoplarda ise üreticiler bunu düşünerek 2.0 yuvalarını hddler için uygun akıma göre ayarlarlar.
Bu paylaşıma rastladığım iyi oldu. Bende de 2009 windows zamanından kalma 500GB bir HDD disk var ve bir süre önce birden hem Raspberry Pi 5 (Raspberry PiOS) hem de Pardus’da açılmamaya başlamıştı!
Onarma seçeneği veri kaybından bahsettiği için ve arşivimin bir kısmı sâdece o eski diskte olduğu için dokunmaya korkuyordum!
Bu paylaşım nedense bana cesaret vermiş olmalı.
Bende “Kullanıcı Oturum Öntanımlıları tikini kaldır.” seçeneği bir şey fark ettirmedi!
Sâdece “onar” seçeneği sorunu hızlıca ve hiç beklemeden çözmemi sağladı.
Çünkü diskteki tek sorun bağlanmak ile ilgili bir şeydi ve neredeyse ışık hızı ile onarıldı.
Ekran alıntılarından birini eksik almışım. O yüzden birine ok işareti koyduğum yerde çıkacak olan ok yada play simgesine tıklayınca diskin o parçası (sizinki tek parça olabilir!) bağlantılara disk olarak ekleniyor. O na basmazsanız eklenmiyor sanırım.
Hayâtımda ilk defa denedim ve hemen de paylaşıyorum.
Sizin diskiniz yada verileriniz sorunluysa da “onar” deyince veri kaybına uğrarsanız karışmam!!!
Tedbirinizi ona göre alın. Benim diskim sorunsuz bağlanırken sanırım bu wayland güncellemelerinden sonra birden bağlanmamaya başlamıştı. Diskim kullanılmayan bir yedek depolama diski olduğu için fazla doluluktan başka sorunu olmadığını biliyorum.
Artık içini açtığıma göre içindekilerin bir kısmını yeni aldığım disklere aktarıp disk sağlığını düzeltebilirim.
Eski verilerime kavuşmama vesile olduğunuz için teşekkür ederim!
Şimdi paylaştığım fotoğraflara bakınca başka bir sorunu fark ettim. Benim diskim toplamda 500GB olmalıydı. Fakat toplamı 250GB gibi görünüyor! Diskin yarısı neden yok! Üstelik Linux bilgisayarda windows’da görünmeyen dosyaların bile görünmesi lazım. Diskin 500GB olduğundan eminim! Flash disklerde olan gibi bir şey mi başına geldi acaba? Format atıp içindekileri silsem tekrar 500GB görünür mü ki?
Doluluk oran verileri acaba doğru mudur?
Çünkü bu diski yıllar önce windows10’a harici kutulu HDD disk olarak USB’den bağlarken de dolu görünüyordu!
Aslında konu burada kısa bir şekilde anlatılamayacak kadar uzun ama yine de kısaca anlatmak istiyorum. (ne kadar kısa olacaksa artık).
NTFS, MS’in geliştirdiği bir dosya sistemi. Tüm inceliklerini MS biliyor ama kimseye açmıyor. Windows sistemlerin içinde bu NTFS ile ilgili, yine MS tarafından yazılmış sürücüler ve çekirdek uygulamaları var. Bu sayede bu tür diskleri derin seviyede kontrol edebiliyorlar. Bunu bir sindir.
Şimdi MS bu dosya sisteminin (NTFS - New Technology File System) sırrını vermeyince, linux tarafındaki geliştiriciler yıllarca tersine mühendislikle biraz olsun çözebildiler ve bu disk partisyonlarına ya da disklerine okuma yazma yapabilmemizi sağladılar. Bunu da bir sindir şimdi.
Fakat bu tersine mühendislik çalışmalarıyla elde edilen özgür sürücü ve çekirdek modülleri, MS’inki kadar iyi çalışmıyor. Çünkü bu kadar yapabildiler. Partisyon editörü ve veri kurtarma programı falan yapan Paragon Software, kendi sürücüsünü yapıp linux alemine bağışlasa da, o da tam olmadı.
Bu nedenle, disk bozulmaları ya da sistem tarafında geçici olarak bağlanamama sorunları olduğunda, KESİNLİKLE:
Windows tarafına geçerek hibernatee iptali, hızlı başlangıç iptali, hızlı kapatma iptali her ne varsa iptal edip, diske kısa ya da yukarıda komutunu verdiğim gibi uzun ve detaylı bir çekdisk yaptırıp,
Ardından sistemden güvenli ayırma yapılmasını şiddetle öneriyorum. Linux tarafı için geliştirilen “ntfsfix” gibi özgür uygulamaların kendi sayfasında bile “bu yazılım windowstaki ceckdiskin yaptığı şeyin aynısını yapmaz” diye ifade geçiyor.
Dolayısıyla Linux tarafında NTFS disklerde dikkatli olun ve çok önemli durumlarda mutlaka windowslu bir sistem üzerinden çalışın.
Abi yapacak birşey yok: Disk MS’e ait. Vermiyor adamlar. Biz de olduğu kadarıyla idare ediyoruz.
Bir an önce içindekileri silip diske format atıp harici medyalarda da açılabilecek bir format tercih etmeye çalışacağım. Aslında ext4 isterim, ama televizyon gibi başka cihazlardan da açabilmek için sanırım FAT32 seçeceğim.
exFAT Linux, Windows,macOS, Televizyon tarafından sorunsuz okunur ve yazılır.
FAT32 gibi 4 GB dosya sınırı yoktur.
NTFS gibi Windows’a bağımlı kilitlenme sorunları çıkarmaz.
Pardus varsayılan olarak sadece FAT gösterdi ve önemsemeyip FAT olarak formatladım. En altta “Özel” diye bir seçenek gördüm. Belki oraya tıklasaydım diğer seçenekler açılacaktı!…
Derken şu an bunları yazdığım Raspberry Pi 5’ten kalkıp Pardus 25 Gnome kurulu masaüstü bilgisayarıma harici kutulu, fanlı HDD diski tekrar taktım ve tam istediğim gibi olmasa da bir şekilde çoklu seçeneğe alabildim! Şu anda Bölüm türü; NTFS/exFAT/HPFS görülüyor! Raspberry Pi 5 de ve televizyon gibi diğer ortamlarda da açılabilir umarım! Asıl sorun diğer ortamlarda açılabilmesi. Ekran alıntılarını eklemek için Pardus kurulu bilgisayara geçip bu yoruma ekleyeceğim.