Pardus 25 "BİLGE" (Gnome) Dışarıdan Kullanıcı Avatarı Fotoğrafı Eklemek

Pardus 25 “BİLGE” (Gnome)'u ilk kurduğum zaman, “kurulum sırasında” kullanıcı avatarı olarak kendi profil fotoğrafımı eklemiştim.

Fakat sonra şimdi hatırlayamadığım bir sebepten bu bozuldu!

Oysa kullanıcı ayarlarından bu avatarı değiştirme seçeneği var, ama maalesef varsayılan avatar fotoğrafları haricinde çalışmıyor!

İlk iş olarak seçilebilir varsayılan avatar fotoğraflarının olduğu klasörü bulmam gerekti.

Neyse ki yapay zekâ yerini biliyormuş!

/usr/share/pixmaps/faces

Geriye avatar olarak kullanacağım profil fotoğrafımı yönetici yetkisi ile terminalden bu klasöre eklemek kalmıştı

Fakat bir türlü olmuyordu!

Neden olmadığını anlayamıyordum!

Benim Linux bilgim zâten çok az!

Nerede hatâ yaptığımı anlayacak seviyede değilim.

Sonra terminali fotoğrafın yüklü olduğu masaüstünden açmaya kalkınca bir detayı fark ettim!

Terminalde “Dekstop” değil “Masaüstü” yazıyordu!!!

sudo cp ~/Masaüstü/Başlıksız.jpg /usr/share/pixmaps/faces

yazınca işlemi sorunsuz şekilde başardım. ツ

Bir de Pardus yeteri kadar Türkçe değil diye hayıflanırız!
Bu sefer de Türkçe diye yanılıp hatâ yaptım! ツ

Oysa İnternetteki bütün örnek komutlarda hep “Desktop” yazıyordu!

Tebrik ederim.

Evet, Pardus’un yerelleştirmesi çok başarılı. Bu nedenle “yerli değil” diyenlere evet yerli değil ama yerlileştirilmiş diyorum.

2015-2016’lardan beri aralıklı olarak linux kullanıyordum. Ama sürekli windowsa geri dönüyordum ve hep dual boot durumdaydım.

İlk defa Pardus sayesinde yaklaşık 3 yıldır bu kadar uzun süredir Linuxda kaldım ve dağıtım değiştirmedim.

Bu arada bilişim güvenliğiniz açısından fotonuzu ve adınızı sanal ortamlarda paylaşmamanızı öneririm. İnternet dünyası geçmişte bu hataya düşüp sistem tarafından arşivlendiği için temizleyemeyen ve pişman olan kullanıcılar içeriyor.

Cem Yılmaz’ın “Kim ne yapsın senin hesabını” demesine bakmayın.

1 Beğeni

Foto ve kullanıcı adım konusunda söylediklerinize katılıyorum, ama zâten sosyal medya hesaplarımı paylaştığım için daha fazla fotoğrafıma da ulaşmak zor değil.

Kullanıcı adımı da gizleyip gizlememekte ben de tereddüt ediyorum.

Makine adının önemini Raspberry Pi 5 (8GB) alıp kullanmaya başladığımda fark ettim!

Windows 10’dan Linux’a yeni geçmiştim. Masaüstüne LMDE6 “Faye” yüklemiştim, ama ekran sorunlarım yüzünden kullanamadığım için birkaç ay sonra Raspberry Pi 5 almak zorunda kaldım.

Kısacası henüz Linux hakkında hiç bir şey bilmiyorken Linux’u LMDE’den çok Raspberry Pi 5’ten öğrendim diyebilirim.

İkisi de Pardus gibi Debian kullanıyor.

İlk zamanlar öğrenmek için araştırırken Raspberry Pi forumunda yada bir yerlerde vakıf Raspberry Pi OS’un varsayılan makine adını değiştirmemizi tavsiye ediyordu.

Bunu varsayılan makine adıyla yapılabilecek bir toplu saldırı olursa etkilenmememiz için yapmamız tavsiye ediliyordu!

İşte Linux’a geçtiğim o ilk günlerden beri bu yüzden makine adımı gizlemeye çalışıyorum.

Fakat kullanıcı adımı açıklamak yada gizlemek konusunda kararsız kaldım.

Elbette onu da gizlemek en iyisidir.

Değiştirmek kolay olduğu için bir aralar sırf ekran alıntısı yapacağım zaman değiştirip, sonra eskisine geçiyordum. Aklıma gelen en kurnazca çözüm buydu. ツ

Windows’u terk etmeden kısa süre önce kimlik saldırısına maruz kaldığım için artık bilgisayarlarımda hırsızların işine yarayacak pek bir şey bırakmıyorum.

Beni hatırlayan üye olduğum site bile çok azdır.

Az sayıdaki sosyal medya ve Google haricinde işim bittiğinde üye olduğum bütün sitelerden mutlaka çıkış yaparım!

Bilgisayarlarımda asla şifre tutmam!
Sadece çıkış yapmadığım Google ve birkaç sosyal medya sitesi açık.
Fakat onların da şifreleri bilgisayarlarımda kayıtlı değil.

Bütün şifrelerim aynı anda bir defterde ve bir usb’de kayıtlıdır.

Bilgisayarlarımda şantaj için kullanılabilecek yada değerli olan hiç bir şey yok.

Steam oyunları, programlar, kişisel olanları zâten sosyal medyada paylaşılmış çok çok az fotoğrafım ve diğer arşiv için tuttuğum İnternetten indirilmiş resimler ve neredeyse tamamı YouTube’dan indirilmiş ders yada müzik videoları!

Çok sağlam bir güvenliğim yok, ama bilgisayarlarımda çalınmaya değer hiç bir şey olduğunu da sanmıyorum.

Çalacak şifre de bulamayacakları için boşa vakit kaybetmiş olacaklar.

Belki bundan sonra terminal görüntüsü paylaşırken makine adım ile birlikte kullanıcı adımı da gizlerim. Bilemiyorum. Şimdilik gerekli görmüyorum. Bu güne kadar ikisini de defalarca değiştirip durduğum için de olabilir.

Tavsiye ve uyarı için teşekkür ederim.

Bir şey soracağım türkçe dil desteği Gnome/XFCE den gelmiyor mu? Yoksa Pardus ekibi kaynak koda müdahele yapıyor veya çeviri dosyası mı hazırlıyor?

Dosya sistemi çevirisini kastetmiyorum
1 Beğeni

Ben de en azından büyük ölçüde Gnome’dan geliyor diye biliyorum, ama belki müdâhaleler de vardır.

Benim bu konuda maalesef genel kültür seviyesinde bile hiç bir bilgim yok!

O yüzden konuyu bilen uzmanların yada en azından genel kültür olarak fikri olanların cevaplamasını bekliyorum.

Dil desteği denilen şeyin nasıl değişebildiğinin en uç örneklerini belki de Raspberry Pi OS’ta zâten yaşıyorumdur!

Bir gün ummadığınız derecede Türkçe olan yine Debian temelli bir linux dağıtımı bir gün sonra yarı Tükçe olabiliyor ve sürekli böyle değişip duruyor!

Raspberry Pi OS acayip bir dağıtım! ツ

Fotoğrafta gördüğünüz başlık menüsü bile arada bir tamamen İngilizceye dönebiliyor!

Sonra şimdi İngilizce görünen bâzı uygulama isimleri Türkçeye dönüyor, ama sonra tekrar yarı Türkçe yada tamamen İngilizce görünebiliyorlar!

İnsan her şeyin yerini ezberleyince tuhaf bir şekilde dilin değiştiğini bile fark etmiyor, o daha da acayip! ツ

Linux’u iyi bilenler bunun sebeplerini de biliyorlardır.
Biri hiç olmazsa özet olarak doğru şekilde açıklarsa güzel olur, öğreniriz.