Pardus 25 Daha Güncel Kernel ile Gelsin

Debian 13’e farkla Pardus 25’in daha güncel olan bir kernelle gelmesi daha hayrlı olabilir. Eğer Pardus, Debian 13’e göre hareket ederse piyasadaki çoğu İntel cihazın donanımı desteklenmemiş olacak. Bence Pardus 25 sürümü +6.16 kerneli ile gelmeli.

Üstadım Pardus 23 backports sürümü linux çekirdeği 6.12 . Yeni bilgisayarlar için özel tasarım. Yani debian 12 ile aynı çekirdek sürümünü takip etmiyor.

Pardus 25 backports sürümü de debian’dan farklı olarak daha güncel bir linux çekirdeği ile gelecektir.

2 Beğeni

Merhabalar,

Açıkçası Debian’da sunulan kernel ne ise onunla gelecektir. Aksi bir aksiyonu ihtimal dahilinde bile görmüyorum. Ne var ki kernel yüklemelerini kolaylaştırıcak bir grafik arayüz yazılımı sunulabilir ve sunulmalı da diye düşünmekteyim. Manjaro’da böyle bir şey vardı diye hatırlıyorum. Umarım bir gün Pardus da bir benzerini kendisi geliştirir.

Debian 13’ün Backsport kernel sürümü de muhtemelen 6.16 ile gelmeyecek. Bugünlerde bazı arkadaşlarımız sıfır İntel cihazlarda sorunlar yaşıyor. Debian’a uymak yerine bir çılgınlık yapabiliriz :smiley:

1 Beğeni

Üstad, Pardus 23.4 Backspot kurdum. Kerneli güncelledim. 6.16.3 sürümünü kullanıyorum. Hiç problem yaşamadım.

Bence bu konuda Pardus’un bir şey yapması gerekiyor artık. Sırf daha kararlı olacak diye milattan kalma uygulamalar kullanmak istemiyoruz. Bu güncellik konusunda Linux dağıtımlarında tam bir dengesizlik var. Pardus, Linux Mint gibi dağıtımları kullanınca uygulamaların güncel olmaması sorunu oluyor. Rolling release bir dağıtım kullanınca da bu sefer tüm paketlerin en son çıkan sürümleri yüklendiğinden kararsızlık ortaya çıkıyor. Hem kararlı sistem paketleri sunan hem de güncel uygulamalar sunan Linux dağıtımları varmıdır bunu bilmiyorum.

Paket yöneticilerin tüm sisteme bir kütüphanenin belirli bir sürümünü dayatması ise tam bir saçmalık. Bunun yüzünden daha güncel paketleri kurmaya kalktığınızda bağımlılık çakışması oluyor ve paketi kuramıyorsunuz ve bağımlı paketleri güncellemeye kalktığınızda ise sistemi bozma riskiyle karşı karşıya kalıyorsunuz çünkü bağımlılıklar yüzlerce pakete kenetlenmiş oluyor.

Evet Flatpak gibi güncel uygulamaları sunan alternatif yöntemler var ama bunlar tam anlamıyla mükemmel değil. Flatpak’in uygulamaları sistemden tamamen izole olarak çalıştırması bazı uygulamalarda sorunlara yol açabiliyor ve uygulamalar daha yavaş açılıyor. Ayrıca bu tarz sistemler sadece masaüstü uygulamaları için tasarlanmış oluyor. Son sürüm bir masaüstü ortamını kurmak için Flatpak veya AppImage kullanamazsınız mesela. Ayrıca her uygulamanın Flatpak, vs. versiyonu olmuyor. KDE Connect buna örnek. Sırf alternatif bir sürümü olmadığı ve son sürümünü kuramadığım için KDE Connect’i bırakmak zorunda kaldım.

Bu konuda Linux dağıtımlarının artık bir devrime gitmesi lazım. Sırf son sürüm uygulama kuracağız diye kırk takla atmak istemiyoruz. Son kullanıcı için bu ciddi bir sorun.

Linux dünyasında şu an durum böyle ve bu soruna mevcut en iyi çözümün (henüz yeterince gelişmiş olmayan) Flatpak olduğu görülüyor.
Bu (Linux gibi, Unix tabanlı) MacOS’taki uygulama paketleri mantığına benziyor.
Muhtemelen bu yolda ilerlenecek gibi görünüyor.
Zamanla kararlı ve dokunulmaz (immutable) bir işletim sistemi ile kullanıcıların sonradan kurduğu uygulamalar ve sistemde yaptığı kişiselleştirmelerin hem tamamen ayrı, hem de iyi bir entegrasyon içerisinde çalışmasını sağlamak hedefleniyor.
Geçenlerde Fedora böyle bir sürüm yayımladı ve sonuçlar oldukça olumlu gibi görünüyor.
Muhtemelen bu yapıda önümüzdeki yıl (Arch Linux tabanlı) KDE Linux gibi başka bazılarını da göreceğiz.
Debian bu tür gelişmeleri oldukça geriden takip etmeyi tercih ediyor.
Şimdiye kadar sistemin kararlılığı adına bunu dert edinmeyen kullanıcılar kısa sürede Debian’dan vazgeçebilirler.
Pardus’un geleceği için düşündürücü bir durum.
Belki Pardus kurumsal (ağırlıkla kamu) alanda kalırken kişisel bilgisayar kullanıcılarının tercihi olmaktan çıkabilir.

5 Beğeni

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.