Pardus 25 güncellemesinden sonra mağazadan indirilen chrome ve opera tarayıcıları tıklandığında sistem donuyor. Tek çözüm kasadan kapatıp açmak veya resetlemek. İşlemci Pentium 4 8GB ram var. Ne yapabiliriz?
![]()
![]()
Sorun net çözümünü bilmiyorum aynı sorun bendede var . Tahminimce eski bir ekran kartına sahip olmam . Bu sorunu şu şekilde geçiştirip kullanmaya devam ediyorum.
1: Xorg üzerinden Gnome (x11) masaüstüne geçip kullanmaya devam ediyorum (bilgisayar açılırken şifre yazınca ekran sağ alt köşesinden dişli sembolüne tıklayıp yapılır)
2: Xorg üzerinden Gnome (x11) masaüstüne geçip hangi tarayıcılar sorun çıkartıyorsa mümkün olduğunda donanım hızlandırma özelliğini kapatıp GNOME (wayland) masaüstü ortamına geçip kullanmaya devam ediyorum .
işlemciniz biraz eski değil mi sizce de?
Kıvanç mesele sadece o değil.
Hatırladığım kadarıyla p4 anakartlarda 8gb ram desteği yoktu.
Çok nadir karşılaşılan ve bilgisayarcılar arasında
P.ç anakart (çok özür dilerim)
Denilen anakartlar vardı. Normalde p4ler max ddr2 ram desteklerken (o da LGA775 olmak şartıyla) bu bahsettiğim anakartlar p4 ve pD işlemcileri ddr3 ramlarla çalıştırabiliyordu. Ama yine de 8gb destekleri yoktu.
O yüzden şaşırdım. Yine de bilmediğim birşey olabilir mi, olabilir.
Sizin çözümü denedim. Xorg üzerinden chrome çalışıyor. Sorun wayland’de. Xorg üzerinden devam etmenin bir mahzuru var mı?
Kusura bakmayın, biraz aceleyle yazarken yanlış ve eksik bilgi vermişim. Bütün chrome tabanlı tarayıcılarda sistem donuyor. Chrome sitesinden deb paketi indirip kurmayı denedim glib hatası verdi ve kurulum başlamadı. Sanırım ekran kartı sorunu. İşlemci Pentium G4560. Pardus 23’te sorun yoktu. 25’e yükseltme yapınca sorun ortaya çıktı.
Firefox sorun çıkarmıyor .