Pardus 25 erken çıkar mı? :) Beklentileriniz neler..?

Burada 2025 yılının 2. yarısı işaret edilmiş, peki neler değişecek, ne gibi yenilikler olacak, nasıl olacak, görüntüsü, teması filan ne tür iyileştirmeler yapılacak… Bu türden bilgi paylaşımı yapılabilir mi?

Bir de biz pardus 25. sürümden ne bekliyoruz, nelerin nasıl olmasını isteriz :slight_smile:

Açıkçası ben pardus 23.3’ü baya beğendim, özellikle menü kısayolları ve kullanımının windowsa benzetilebilmesini kolaylık açısından çok iyi buldum. Tema ayarları bölümünden çokça iyileştirme isterim ben açıkçası, kendimiz istediğimiz gibi düzenleyebilelim ama internette filan araştırıp, konsoldan değil, arc menü ve eklentiler bölümünden filan kolayca değiştirebilelim :slight_smile:

Pardusun beğendiğim windowsda olmayan güvenlik önlemleri çok güzel, özellikle program yüklerken, açarken filan şifre istemesi windowsda olmayan bir şey, tabi bu diğer linuxlerde de vardır eminim ama ben daha yeni başladım :smiley: Ayrıca comodo da kurulabiliyor, ben CHOMAR antivirüs programının da yanında gelmesini isterdim ama galiba linux sürümü yok onun… :frowning:

EN EN EN ÖNEMLİ AYRINTI İSE ŞU:

DEPODAN PROGRAM İNDİRMEYE KALKTIĞIMIZDA AŞIRI YAVAŞ OLABİLİYOR, pardus deposu hızlı aslında ama flatpak denilen depo aşırı yavaş indiriyor :frowning: Bazı güzel programcıkları Pardus Depo ya dahil etmeli, pardus depo yani yazılım merkezi ne kadar bol çeşit ve sürüm alırsa o kadar çok işe yarar ve özgürlükçü bir yaklaşım olur.

Bir yapay zeka programı veya uygulamaları pardus yazılım merkezinde olmalı, şimdi hatırlamıyorum belki vardır, ama varsa da bu konuda daha güzel seçenekler sunulmalı, ve resimler biraz fazla olmalı uygulamaları gösteren, açıklamalar biraz daha ayrıntılı olabilir. Mesela ben alpaca adlı programı kurdum fakat herhalde benim bilgisayar yapay zeka ile çok işlem yeteneğine sahip olmadığından kurduğum yapay zeka sürümleri doğru düzgün çalışmadı, yanıt verirken saatler geçiyor, işte sorun burda çözüm bekler :slight_smile: Ben derim ki pardusun bir yapay zeka serverı olsun, biz ondan basit işler için yararlanalım, sadece pardus kurulumu, yazılımı ve bilgilendirme maksadı ile ilgili, yoksa veri aleminin ucu açık, hiç bir sunucu kaldırmaz o yükü :smiley:

Benim şimdilik aklıma bunlar geldi, sizlerin eklemek istedikleri varsa konuya yazalım ki pardus daha da gelişsin, daha güzel yararlanalım.

3 Beğeni

Pardus 25; XFCE 4.20 ve muhtelemen Gnome 47 masa üstü ortamı ile gelecek. Gnome 48 olsa daha mükemmel olur. Gnome 48 için ayarlar yeniden düzenleniyor.
Pardus 25’te de gnome masaüstünde dash to panel kullanımının devam etmesi ve gnome karşılayıcı uygulamasının daha da geliştirilmesi gerekir. Yazılım merkezinin arayüzünün daha görsel hale getirilmesi, flatpak desteğinin sağlanması ve uygulama çeşitliliğinin arttırılması gerekir. En önemli eksikliklerden biri de ikon temaların çok eski kalması. En azından ubuntunun kullanığı yaru icom tema gibi pardusu daha görsel hale getirecek bir tema paketinin hazırlanması gerekir. XFCE sürümünün panelinin yeniden gözden geçirilmesi yani renginin değiştirilmesi şart. Panel rengi pardus 23 için kullanılan arka plan rengi olabilir. Etap 23 için yazılan uygulama menüsü gnome ve xfce için uyarlanıp biraz renklendirilerek kullanılabilir.
İşin özü işletim sisteminin kullanırlığının arttırmanın temel prensiplerinden birisi işlevselliğinin yanında görsel ve daha çekici hale getirilmesidir.

2 Beğeni

Gnome 47.2 zaten şu an Debian testing depolarında mevcut. Gnome 48 final sürümü 19 Mart 2025 de yayınlanacak. Dolayısıyla Pardus 25 de 48 sürümü ile gelir diye düşünüyorum.

Ayrıca Pardus 25 de Cinnamon da gelse bence fena olmaz. :slight_smile:

2 Beğeni

Aklıma gelmişken buraya da yazayım, diğer konuda belirttim, pardusda aynı windowsdaki gibi yedek alma ve yedek geri yükleme merkezi olmalı, gömülü olarak yani kurulum iso su içinde hazır olmalı, illa yazılım merkezinden timeshift kurulması beklenmemeli çünkü bazen internet olmayabiliyor veya kod bilemiyoruz, kolaylık ve çeşitlilik her zaman iyidir yeni başlayanlar, başlayacak olanlar için :slight_smile:

1 Beğeni

Sparky Linux kendine özel seçeneği var, iso oluşturabiliyor :+1: yani Pardus içinde benzer bir seçenek eklenirse güzel olur :+1: