Pardus 25 flatpak açılmıyor?

Merhaba dün pardus kurulumumu gerçekleştirdim şuan sorunsuz sayılabilecek şekilde kullanıyorum. Ama flatpak mağazasını bir türlü çalıştıramıyorum.

https://flathub.org/tr/setup/Pardus burada bahsettiği terminal komutlarını girdim uygulama kuruldu ama uygulamayı başlat menüsünüde bulup tıkladığımda hiçbirşey olmuyor.

XFCE kullanıyorum bu arada.

yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Merhaba, öncelikle kurulumları kaldırın

flatpak uninstall --all
sudo apt purge --autoremove flatpak

Daha sonra Pardus Yazılım Merkezi’nden flatpak aratarak kurun. Sorunsuz çalışması gerekiyor.

gnome yazılımlar uygulamasını kurun

sudo apt install gnome-software

ile terminalden kurabilirsiniz yazılımlar olarak yükleniyor

flatpak uygulamalarını yazılımlar dan yönetebilirsiniz

Bazaar flatpak mağazası olarak daha stabil ve güzel, gnome yazılımların baze kafası karışabiliyor.

flatpak install io.github.kolunmi.Bazaar
1 Beğeni

Emin bey,

Sürekli bu Bazaar’ı öneriyorsunuz ama,

• Diğer uygulamalarda olduğu gibi bunun da kurulumu 1 saat sürüyor:

• Uygulamanın açılması zaman alıyor.

• Bütün flatpak uygulamalarının kurulması çok zaman alıyor ve bir sürü runtimesin kurulması + indirme hızının aşırı düşük olması nedeniyle hele hele büyük uygulamaları kuramıyorum.

Bunlar bir tek bende mi oluyor, yoksa genel bir sorun mu?

Genel ise flatpak çok da ideal bir yöntem değil. Ben birkaç yüz MB’lik bir uygulamayı APT deposundan dakikalar içinde kurabiliyorken, flatpak üzerinden 13KB’lik uygulama kurmaya korkuyorum.

Bir yorumunuz ya da tavsiyeniz var mı?

İlk defa flatpak kurduğunuzda yüklü runtime’lar olmadığı için, bir uygulama indirirken o ihtiyacı olan runtime’ları da indirir. Ortak runtime kullanan uygulamalar için tekrar aynı runtime indirilmez. Örneğin başka gnome 50 kullanan bir uygulama için tekrar indirmeyecek org.gnome.Platform 50’yi.

Şöyle düşünün, sisteminizde hiçbir paket yok, sadece pardus yazılım merkezini apt ile kurmak istediniz, onun arkasında büyük bir bağımlılık ağacı var, belkii 500-600mb indirme yapmak zorunda.

Pardus’ta hazır kurulu gelen bir sürü kütüphane olduğu için apt ile kurduğunuz uygulamaların çoğunun bağımlılığı zaten kurulu oluyor, bu yüzden düşük mb indirme yapıyor.

Bazaar’ın kendisi paylaştığınız ekran görüntüsünden de görebileceğiniz gibi sadece 8MB civarı. Runtime’ları da indirmesi gerekiyor distro bağımsız çalışmak için. Mesela gnome 50 platformunu kullanıyormuş buradaki görüntüde, Pardus 25’te ise 48 var. Bazı uygulama çıkar belki 46 kullanır.

Flatpak’in güzelliği burada, sistemdeki kütüphanelerden bağımsız olarak soyutlanmış ortamda çalışan uygulamalar. Uyumluluk ve bağımlılık problemi yaşamıyorsunuz bu yüzden.

Teşekkürler, tamam onu anladım.

Ama sorun şurda: genel olarak indirme hızı çok düşük bende.

Mesela ben flatpak’ı sadece GIMP ve Fsearch için kullanıyorum. Her ikisinde çok uzun sürmüştü.

Şimdi GNOME ile ilgili eklentiler kuruldu, artık o kadar indirmez diyorsunuz. Ama hız ne olacak? Hız aşırı düşük–>Ölü.

Hız, internetiniz veya flatpak reposu olarak bağlandığınız sunucuyla alakalı olabilir.

VPN falan kullanıyor musunuz onu da kontrol edin. İnternet bağlantılarını etkileyen çok faktör var.

Ben sorunsuz bir şekilde internet paketimdeki Mbit kadar hız alıyorum.

Örneğin Blender indireyim dedim, 4.2MB/s gördüğünüz gibi.

Yok Emin bey, ondan olmadığını düşünüyorum.

Çünkü aynı sistemde sistemin kendi deposlarından hızlı kurarken flatpak başından beridir hep böyle.

Şimdi siz GNOME deyince gidip Pinta kurmaya kalkıştım. (arka planda onunla uğraşıyordum). Bitmek bilmeyeceğini anlayınca bıraktım. En son yine Gnome bağımlılıkları indirmeye çalışıyordu.

Benim için son sürüm kullanmak önemli olmadığı için bırakacağım.

İlginç. Peki bir de apt’den kurarken ekran görüntüsü yollar mısınız? Onu durudup blender’ı kendi depomuzdan kurun. Zahmet olmazsa.

EDİT:

Emin bak sana yemin ediyorum, şimdi Pardus Yazılım Mekezinden Pinta kurdum, 15 saniye sürdü.

Ama Flatpak’a bıraksaydım bilgisayarın başında 1 saat beklerdim ortalama. Bu kadar da olmaz yav. :astonished:

Dediğim gibi tamamen sunucularla aranızdaki bağlantıyla alakalı. Apt ile de yaklaşık 120MB bir indirme yapacaktı mesela. Hız da 1MB/s civarıydı ama benim internetimle alakalı.

Size tavsiyem DNS, VPN ayarlarınızı kontrol edin ve olmazsa flathub’un reposunu flatpak’ten kaldırıp tekrar ekleyin. Tamamen internetle alakalı.

Aynı sorun bende de mevcut. Uygulamaları indirmek veya güncellemek inanılmaz süre alıyor. Ancak indirme hızında bir problem yok.

Bunun sebebi ise Flatpak sadece uygulamayı indirmiyor, uygulamanın bağımlıklarınıda indiriyor. Her uygulamanın bağımlılıkları nedendir bilinmez ciddi yer kaplıyor. Bu da indirme/güncelleme işlemlerinin neden bu kadar yavaş olduğunu açıklıyor. Disk kullanımı izleyicisinden baktım Flatpak uygulamaları ne kadar yer kaplıyor diye ve yaklaşık 27 GB yer kapladığını gördüm. Pardus’un tüm paketleri bile anca yarısı kadar yer kaplıyor. Üstüne öyle çok yer kaplıyacak uygulamada kurmadım Flatpak’de. Sonra kullanmadığım için Cura ve BambuStudio’u silip gereksiz paketleri kaldırdım. Bunu yaptıktan sonra kapladığı yer 15 GB civarına düştü. Zamanla bir sürü gereksiz paket birikmiş.

Herhalde Flatpak uygulama diye komple “işletim sistemi” yüklüyor resmen. Benim gözümde Linux’a yapılmış en büyük kötülüklerden birisidir Flatpak. Sandbox dayatması yüzünden her uygulama Flatpak’de düzgün çalışmıyor. Başka bir alternatifide yok, Canonical’in kendi platformuna bağımlı olan Snap ve AppImage hariç.

Tamam, bununla daha sonra tekrar ilgileneceğim. VPN kullanmıyorum.

Flatpak, sandbox benzeri bir yapıda çalışır. Her uygulama, adeta bir sanal makine gibi bir altyapı üzerinde ve ayrı bir alanda çalıştırılır. Bu altyapı için de, birçok runtime’ın indirilmesi gerekiyor. Çünkü sistemin runtime’larını kullanmaması gerekiyor; her siztemin (fedora, arch, şu, bu) paket yapısı farklı olduğundan, bilgisayara kendi sistemini oluşturması lazım. O kadar bağımlılığın yeniden indirilmesinin nedeni bu. Şimdi senin PC’ye kurulan o flatpak uygulaması, aynen başka bir dağıtımda da kullanılabiliyor; ama pardus’un veya debian’ın paketleri diğerlerine doğrudan kurulamaz ve çalıştırılamaz. Flatpak, ortak bir dil sağlayalarak herkesin sisteminde çalışan programlar sistemi geliştirmiş. Bu yüzden kendi bağımlıklarını indirmesi lazım.

Amaç?

Dağıtımdan bağımsız paket deposu oluşturabilmek ve kullanıcıları sistemlerinin kendi paket depolarındaki eski sürümler yerine sıcak sıcak güncellenmiş yeni sürümlerle buluşturmak. Ama bunun da yukarıdaki gibi götürüleri oluyor işte.

Bazaar’ı kaldıracağım. Zaten web üzerinen erişip komutla kullanıyorum. GUI’nin bana hiçbir getirisi yok.