Pardus 25 Gnome Yanına Windows kurmak

Pardus 25 Gnome yüklü sistemin yanına windows 10 kurmak istiyorum . Mevcut Pardus sistemini silmeden windows 10 kurabilir miyim . Nasıl yapmam lazım . Konuları incelediğimde Windows yanına Pardus kurmaktan bahsedilmiş . Mecbur kaldım windows kurup bişiler denemem lazım mevcut sistemi zarar vermeden .

Sistemin işleyişine hiç ellemek istemiyorsanız Sanal Makine kullanabilirsiniz. Oracle VM VirtualBox kullanımı rahat bir sanal makine programıdır ama ihtiyacınıza göre farklı alternatifler de bulabilirsiniz.

Yanına kurmak istiyorsanız önce GParted Live OS üzerinden Pardus’un bulunduğu disk bölümünü küçültülür, ardından boşalan alana Windows kurulumu yapılır. Kurulum yaparken doğru alanı seçtiğinizden emin olunuz, aksi takdirde Linux’un kurulduğu alanı tamamıyla silebilirsiniz.

Windows genelde kurulum aşamasında boot önceliğini kendine atacağından daha sonra anakart ayarlarından boot ayarını Pardus’a geçirmek gerekebilir.

2 Beğeni

Ram miktarı 4 gb bilgisayarımın . O yüzden sanal makine olmaz . Grup siliniyor sanırım windows kurunca .

Allâh’ın izniyle halettim . Yaptığım işlemleri anlatayım istifade eden olur belki hiç veri kaybetmeden .
Ventoy (Yada USB ye bot edilmiş) Pardus 25 Gnome Live Modda (Pardus Çalışan) açtım ve GParted uygulamasını çalıştırdım .

Diskimi Seçip resimdeki bütona bastım .

Sonrasında 50496 (50 GB) olarak ayarladım . Bu kısım kuracağım windows için ayardığım kısım . 63000 (63 GB) Alan ise Pardusa ayırdım . Boyutlandır ve Taşı :white_check_mark: Tıkladım
Sonrasında resimdeki 1 ve 2 nolu alanları tıkladım . (Birkaç dakika bişiler yaptı ve işlemin bitmesini bekledim)

Sonrasında Windows kurulumu için yeniden başlattım ve Ventoy ile windows 10 kurulumuna geçtim . Resimdeki alanı seçip kurulumu bu diskin üzerine yaptım (61.5 GB lık alan Pardusa Ait dokunmadım buraya hiç)

Bu şekilde windows kuruldu fakat açılışta direk windows açıldı . Yönetici Olarak CMD yi çalıştırıp bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\ubuntu\grubx64.efi bu kodu yazdım . Bu seferde direk Pardus açıldı tam tersi oldu yani . Bu seferde Terminale sudo update-grub Yazıp Windows’u otomatik algılayıp GRUB menüsüne eklemesini sağladım . Veri kayıbı olmadan Pardus ve w10 olarak kullanıyorum şuan .

2 Beğeni