Pardus 25 KDE Plasma

Hocam YZ çoğu zaman yanlış cevap veriyor. Genelde yanlış komutlar yazıyor. Kaldırma ve KDE yükleme yaparken terminalde hangi komutları yazacağımı belirtebilirseniz memnun olurum.

Dönüşüme başlamadan önce hem Timeshift ile, hem de Clonezilla ile sistemi yedeklemekte yarar var.
Dönüşüm için genel olarak sudo apt remove pardus-gnome-desktop ve sudo apt autoremove komutları ile GNOME masaüstü ortamını kaldırıp ardından sudo apt install kde-plasma-desktop sddm komutu ile KDE Plasma masaüstü ortamını kurarak bilgisayarı yeniden başlatmak yeterli olabilir.
Fakat daha ayrıntılı, adım adım yönlendirme için bir belge oluşturulup burada paylaşılması iyi olurdu. Pardus XFCE’den dönüşüm için buralarda bir yerde bir paylaşım gördüğümü de hatırlıyorum.
Ayrıca dikkatli bir gözle inceleyerek uygulamak kaydıyla YZ de bu işi becerebilir bence.

1 Beğeni

YZ önce KDE kurulumunu sonra ise Gnome kaldırmayı öneriyor. Ancak komutlar bana eski ve yanlış gibi geldi.

Ne yapacaksanız sanal makinede denemenizi öneririm .

Gerçek ortamda test etmek istiyorum.

Önce buradan sunucu sürümünü indirip kurun

sonra buraya bakın,

Hocam selamlar. yanıt için teşekkürler ancaak. Sunucu sürümü bana lazım değil. Testi Notebook da yapıyorum. Sunucu sürümü ne için anlamadım. İkinci bileşik mesajınıza da baktım ama mesajın devamında ki yorumlar pekde olumlu değil. Gerçekten de bu şekilde sorunlu ise KDE geçisinden vaz geçebilirim.

ben Pardus 25 Gnomeye kurdum KDE yi . Sorun yaşadım . Bilgisayar açılınca Masaüstündeki dosyaları sağ tık yapınca bir müddet donma sorunu vardı . Pardus 25 Server sürümünü yükleyip KDE kurdum ondada Bilgisayar açılınca Masaüstündeki dosyaları sağ tık yapınca bir müddet donma sorunu vardı . Gnome masaüstüne geçtiğimde Gnomenin temalarını bozduğunu farkettim . TimeShift ile geri döndüm fakat %100 geri yükleme yapmadığını farkedince format çektim . O yüzden dedim sanal makinede deneyimle diye ilkbaşta .

Anladım hocam. Bu şekilde büyük sorunlar varsa pek uğraşmaya gerek yok. Teşekkür ederim bilgiler için.

Tabi ben bunu denerken Plasma Wayland oturumunda yaşadım. Diğer oturum seçeneklerini denemedim. Çünkü x11 kullanmak istemiyorum .

1. Böylesi bir test için en güvenilir ve sorunsuz yedekleme Clonezilla ile yapılandır.
  2. KDE Plasma masaüstü ile GNOME arasında kararlılık ve sorunsuz çalışma bakımından hiç fark olmadığı söylenemez fakat farkın gitgide azaldığı ve son birkaç yılda neredeyse gözardı edebilir hale geldiği söylenebilir. Nitekim giderek artan sayıda Linux dağıtımının 1. tercihi haline gelmesi de bunun sonucu olup, GNOME’den farklı olarak sunduğu birçok ek avantaj nedeniyle kullanıcılar arasında daha çok rağbet görmeye başladı.
  3. Pardus’ta temiz bir KDE Plasma masaüstü ortamı kurumak için şu an en iyi yol, hiçbir masaüstü ortamı kurulu olmayan ve bu nedenle sunucular için önerilen sunucu sürümü olmakla birlikte, Pardus XFCE veya Pardus GNOME sürümünün kurulu olduğu bir bilgisayarda da KDE Plasma masaüstü ortamına geçiş pekala mümkündür.
  4. XFCE veya GNOME masaüstünü kaldırmaksızın KDE Plasma masaüstü ortamını da yüklemek teorik olarak, teknik olarak mümkün olsa da, pratikte sorunlara yol açabilir. Bu tür sorunlardan KDE Plasma masaüstü ortamını sorumlu tutmak doğru olmaz.

Gemini özellikle Linux ile ilgili yazılım konularında çok kötü cevaplar veriyor benim gördüğüm.
Bu konularda Yapay Zeka olarak Çinli DeepSeek daha iyi, ChatGPT de fena değil, Claude ise daha güvenilir denebilir - tabii her zaman insan zekası süzgeci de şart. :wink:

2 Beğeni

Kesinlikle daha iyi cevap verdi. Sunucu sürümünü kurmak konusunu şimdi daha iyi anladım.

https://chat.deepseek.com/share/ibo8e0ej82gya1yjp8