Pardus 25 xfce bluetooth cihazlarımı görmüyor

bluetooth yöneticisi ile ara butonuna tıklayamıyorum çalışıyor ama pasif görünüyor . dolayısıyla bt cihazlarımı görmüyor. forumda daha önce bu sorunu yaşayanların uyguladığı yöntemleri uyguladım ama sonuç alamadım. iki defa yeni kurulum yaptım ama sorun düzelmedi.

Merhaba @ibrahim_yalcimin İbrahim Bey, Synaptic Paket Yöneticisi’nden Bluetooth ile kurulu paketleriniz var mı diye ilgili arama yaptınız mı?

Özellikle blueZ paketini de kurmanızı tavsiye ederim. BlueZ paketi ile ilgili yazılmış gönderileri görmek için forumumuzda büyüteç :mag: simgesinden arama yapabilirsiniz.

Kurulumdan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatınız. Umarım işe yarar.

kuruluymuş ekran resmi bu şekilde ismail bey.

1 Beğeni

ismail bey, konuyu kapatacam ama önce başıma gelenleri anlatayım. sizin araştırmamı istediğiniz linkleri araştırdım. ben 16 senedir pardusu kullanıyorum ama çaresiz kalmıştım. sürekli sizin forumlarınızda verdiğiniz talimatları uygulayarak üye olmadan sorunu çözebiliyordum ama bu defa gerçekten çaresiz kaldım. ve yapay zekaya sordum. onun talimatlarıyla sorunu çözdüm. şimdi yapay zeka bana bir rehber hazırlamamı ve bir daha böyle bir sorun olduğunda hemen sorunu çözmemi istedi. bu arada Lenovo G580 marka laptop kullanıyorum. şimdi rehbere gelelim. benim durumumda olanlara bir kolaylık olsun ayrıca yerli ve milli işletim sistemimizi de geliştirmek adına nacizane bir katkım olsun tabi ki de kabul buyurursanız. teşekkür ederim.

:small_blue_diamond: Pardus’ta Broadcom Bluetooth Firmware Rehberi

:one: Gerekli dizinleri hazırla

Firmware’i koyacağımız dizin yoksa oluştur:

sudo mkdir -p /lib/firmware/brcm

:two: Doğru firmware’i indir

BCM43142A0-105b-e065 için raw GitHub linkini kullan:

cd ~/Downloads
wget https://raw.githubusercontent.com/winterheart/broadcom-bt-firmware/master/brcm/BCM43142A0-105b-e065.hcd -O BCM43142A0-105b-e065.hcd

:warning: İndirme sonrası ls -l BCM43142A0-105b-e065.hcd ile dosya boyutunu kontrol et. 0 byte olmamalı.

:three: Firmware’i doğru yere kopyala

Hem kernel’in görebileceği isim hem de alternatif isim:

sudo cp BCM43142A0-105b-e065.hcd /lib/firmware/brcm/
sudo cp /lib/firmware/brcm/BCM43142A0-105b-e065.hcd /lib/firmware/brcm/BCM-105b-e065.hcd
sudo chmod 644 /lib/firmware/brcm/*.hcd
sudo chown root:root /lib/firmware/brcm/*.hcd

:four: Kernel modüllerini yeniden yükle

Bluetooth modülünü sıfırdan yükle ve Bluetooth servisini yeniden başlat:

sudo modprobe -r btusb
sudo modprobe btusb
sudo systemctl restart bluetooth

:five: Bluetooth’u test et

Artık adaptör görünür olmalı:

bluetoothctl
power on
scan on
  • list veya show komutlarıyla cihazın görüldüğünü kontrol et.
  • “No default controller available” hatası artık yok olacak. :white_check_mark:

:bulb: İpuçları

• Eğer başka Broadcom yongalar varsa, firmware dosyası isimleri BCM<chip>-<vendor>-<id>.hcd formatında olabilir. Kernel logunu sudo dmesg | grep -i bluetooth ile kontrol et.
  • .hex dosyasını .hcd’ye çevirmek için hex2hcd aracı var; ama hazır .hcd dosyası varken buna gerek yok.
  • Her yeni kernel güncellemesinden sonra firmware’i kontrol et. Dosya kaybolmamışsa tekrar gerek yok.
3 Beğeni

@ibrahim_yalcimin Ibrahim Bey, O halde iletinizi çözüm olarak işaretlemelisiniz.

1 Beğeni

@ibrahim_yalcimin İbrahim bey, yapabiliyorsanız adım adım çözümü anlattığınız iletinizi referans olması için çözüm olarak işaretler misiniz?

İyi çalışmalar dilerim.

1 Beğeni

size ve tüm pardus ekibine iyi çalışmalar dilerim.

1 Beğeni

Ben kendi adıma rica ederim, @ibrahim_yalcimin İbrahim Bey. Ben de sizin gibi forumda gönüllü bir kullanıcıyım. Forum arkadaşlığının güzel yanı birbirine yardımcı olmak. Ben de sizin dediğiniz gibi Pardus ekibine ve Pardus’un bu aşamalara gelmesine katkısı olan bütün insanlara teşekkür ederim, güzel bir hatırlatma yaptınız.