Pardus açılırken boot ekranında kalıyor

Pardus açılırken boot ekranına giriyor ve altı çizili kısım çoğu zaman gözükmüyor oraya tıklayıp pardusu seçince açılıyor ama 15 açılıştan sadece 1nde gözüküyor çoğu zaman pc yi kullanamıyoruz son sürümü indirip kurdum aynı hatayı almaya devam ediyorum ne yapabilirim??

mbr olarak yapılandırılmış bir diske gpt hedefli bir iso olarak kurmuşsunuz pardus’u. çözüm ya diski formatlayıp gpt olarak yapılandırmak ve pardus’u baştan kurmak, ya da iso’yu baştan mbr olarak yazmak. ama eğer diskinizde önemli bir veri yoksa ve bilgisayarınız uefi ise, ilk söylediğimi yapın

Ya da boot mode select’ten varsa MBR / klasik BIOS seçerek de düzelebilir belki. MBR olarak kurulum yapıldıysa…
Bu UEFI ne işe yarıyor, cidden çözebilmiş değilim. GPT kullanmak için şart değil ki? BIOS’u ona göre yazarsın, çözülür. Güvenlik-müvenlik hikaye.

Kurulum yapmadan önce labtaki diğer bilgisayarlar ile aynı işletim sistemi kuruluydu bilgisayarların hepsi aynı 3 sene önce lab oluşturuldu. Bu hata yeni sürümü kurmadan öncede vardı sonrasında yeni sürümü yükledim ama hata devam ediyor diğer bilgisayarlarda sorun yok.

1 Beğeni

sorun pardus’ta değil, sizin kurulum biçiminizde. mbr olan diske gpt’yi hedef alan iso kurmuşsunuz.

pardus iso’sunu mbr olarak yazdırın.

1 Beğeni

Uefi ve legacy diye 2 seçenek vardı yanlış hatırlamıyorsam o kısımda diğerini seçtiğimde de sorun düzelmemişti

Mbr olarak rufusla yazdırdım diye hatırlıyorum tekrar dan denerim yine teşekkürler. Peki gpt yada mbr olduğunu nasıl anlıyoruz

1 Beğeni

Ayselif
Bilgisayar simgesine sağ tıkla yönet i tıkla …
Disk yönetimi… Disk 0 özellekler… Birimler e tıkla…
Bölümleme stili … GPT veya MBR yazıyor.

Windows için bu şekilde bakılıyormuş evet pardus için nasıl bakacağız

Uygulamalar menüsünde Disks yazdığınız zaman çıkan program, seçtiğiniz diskin hem tüm özelliklerini gösterir, hem de MBR veya GPT ile biçimlendirmenize olanak sağlar. Programın sağ üst köşesindeki dikine … menüsüne bastığınızda diski biçimlendir dediğinizde bu ayarlar açılır.

Hocam kurulum diskini aşağıdaki bağlantıda yer alan kılavuza göre hazırlayın. Kurulumu yeniden yapın.

Usb ortam oluşturmayıda kurulumuda bunlardan faydalanarak yapmıştım aslında tekrardan usb oluşturacağım ama öncesinde de mbr olarak yazdırmıştım isoyu. Tekrardan yaptığımda aynı sorun devam edecek bence umarım işe yarar 2.defa kurmam. Teşekkürler

Ayşe hocam, kurulum yapmadan pardus çalışan üzerinden deneyin.

1 Beğeni

Diskler kısmında ilk seçenek gpt olarak geldi acaba iso dosyasını gpt olarak mı yazdırmalıyım
Tekrar kurulum yapacaktım ama hdd yide görmedi otomatik kurulum ekranında hdd seçemedim.
Hdd yi görmediği için pardusu açmıyor anladığım kadarıyla boot ekranında kalıyor. Nasıl düzeltebilirim bunu

Ayşe hanım,

• BIOS ayarlarınıza girerek “LEGACY BIOS” seçeneğini aktif edin ve F10 ile kaydet çık yapın. Bilgisayarınız yeniden başlamaya çalışacak.

• Pardus çalışan ile başlatıp, gösterdiğiniz reimlerdeki o programdan MBR seçeneğini seçip onaylayın. Üzerine Yazma (hızlı) seçeneği aktif olsun. Biçimlendir deyin.

• Ardından bilgisayarı yeniden başlatın ve kuruluma başlamaya çalışın. Bu kez sorunsuzca diskiniz görünmelidir ve kurulum başlamalıdır.

Deneyip geribildirim yapın.

Biçimlendire tıkladığımda bu hatayı aldım nvme hatası. ilk paylaştığım görseldede uefi nvme drive kısmından pardusu seçince açabiliyordum bilgisayarı ama o kısımda dediğim gibi 13-15 defa kapatıp açınca geliyordu

Hala sorunuma çözüm bulamadım chatgpt dende yardım aldım ama çözüm olmadı

Merhaba Ayşe hanım,

Resimdeki hata penceresi “Aygıtı çıkarmada hata - Aygıt meşgul” diyor.

Bunun birden fazla nedeni olabilir ve buradan benim çözmem mümkün değil. SSD arızası ya da başka bir sorun olabilir. Ben SSD’nizin bozuk olduğundan şüpheleniyorum.

Test etmek için bilgisayarınıza windows kurmayı denemenizi, yine hata alınıyorsa teknik servise başvurmanızı öneririm.

SONRADAN İLAVE: Ayşe hanım aşağıda yazacaklarım sizin için değil.

Aşağıda yazacaklarım, ileride karşılaşılan durumlar ya da Ayşe hanımın sorunu için çözüm potansiyeli taşıyor olabilir. Aklıma gelen şeyleri YZ’ye sorduğum ve yanıtları ondan oluşturduğum için bilgiler KESİNLİKLE GÜVENİLİR DEĞİLDİR; sadece fikir oluşturmak içindir.

Aklıma şöyle birşey geldi. Disk meşgul ise sistem ona bir şekilde bağlanmaya çalışıyor olabilir. Mesela YZ diyor ki, Canlı Pardus bile olsa, swap alanını kullanmaya çalışıyor olabilir. Sanmıyorum. Ama yine de bir ihtimal olarak bir kenarda tutalım.

Öte taraftan diskin MBR/GPT tablolarını uçurup yeniden yazmak nasıl olur diye sorunca olumlu yanıt verdi. Fakat diskin unmount olamaması bu işlemi de engellediği için sanırım denenemez. Yine de bana şunu öneriyor:

SWAP’ı ayrımaya çalış:

sudo swapoff --all

Diski ayır:

sudo umount /dev/nvme0n1*

GPT/MBR ve imza kalıntılarını temizle:

sudo wipefs -a /dev/nvme0n1

Bu işlem diskteki tüm partisyonları ve geçmişteki GPT/MBR tablolarını temizler. Disk, “RAW (Unallocated)” hale gelir.

Yine de diskin ilk 10MB’sine temizlik uygulayalım:

sudo dd if=/dev/zero of=/dev/nvme0n1 bs=1M count=10 status=progress

Bu komut disk başlangıcının 0—10MB aralığına güvenli silme uygular ve diski uçurur.

Belirtmemde fayda var. Bu işlemleri yapma fikrimi YZ’ye sordum, onayladı ama doğru söylediği anlamına gelmiyor. Diske hiçbir işlem yapılamazken bunlar uygulanamayabilir.

Yukarıdaki vakada şahsen ben, sorunun tam olarak ne olduğunu bilmiyorum. Fakat şundan kuşkulanıyorum: her 10 restartta bir pardus açılıyormuş. Ayrıca Canlı Pardus üzerinde de olsak bir türlü işlem yapamıyoruz çünkü disk meşgul. Bu durumda ben diskin bozuk olabileceğinden kuşkulanırdım. Az evvel belirttiğim tavsiyeler ise diski amiyane tabirle tokatlayıp fabrika çıkışı haline getirmeye zorlama denemesidir.

Ola ki forum yönetimi ya da diğer tecrübeli arkadaşlar onaylarsa, Ayşe hanım denesin. Ya da sorun başkaysa o şekilde çözülsün. Elimden ancak bu kadar geliyor.

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.