Pardus ARM64 hakkında

Bugün yeni bilgisayar aldım ve dual-boot yapmak için Pardus indirme sayfasına girdim. Sayfada dolaşırken Pardus 19.3 ARM64 diye bir sürüm buldum ancak sürüm notları yoktu. Bu sürümle ilgili detaylı bilgisi olan paylaşabilir mi? Raspberry Pi 4’e kurulabilir mi? Herhangi bir masaüstü ortamını destekliyor mu?
Bu soruların cevapları da netleştiğinde Pardus’un gelişmesi açısından aşırı önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Aklıma geçtiğimiz haftalarda Teknoloji Bakanının yaptığı “Pardus’u akıllı cihazlarda da göreceğiz.” açıklamasını getirdi.

4 Beğeni

Bu konu ile ilgili daha ayrıntılı bilgi verilecektir bence. Hangi cihazlar destekleniyor? Nasıl kurulur? vs. gibi konular cevaplanacaktır. Sabırsızlıkla bekliyor olacağız.
Emeği geçen herkesin eline sağlık.

1 Beğeni

Pardus ARM64 (AARCH64) Sunucu Desteği başlıklı yazıda bazı ayrıntılar mevcut.

Pardus yol planında yakın zamanda son kullanıcı platformların desteklenmesi hedeflenmekle birlikte

İfade dikkat çekici. Masaüstü Ortamı (Desktop Environment) kuruluyor mu bilemem.

Test sürümünü buradan indirebilirsiniz.

Kurulursa çok güzel olur bence. Pardus’un hem özgünlüğü artar hem de Türkiye’deki kullanıcıların ihtiyacına daha iyi cevap verir. GNOME gibi dokunmatik uyumluluğu olan ama aynı zamanda XFCE kadar basit olan bir ortam, özellikle tabletlere ve telefonlara geçiş yaparken yeni masaüstü ortamı üretme ihtiyacını ortadan kaldırır veya gereken iş gücünü azaltır.

İki sene önceki bir sürümün videosu var. Orada XFCE yürütüyor. Bu sürümde muhtemelen iyileştirmeler yapılmıştır.

2 Beğeni

Bu resmi sürüm mü? Sanki geçtiğimiz yıllarda topluluk tarafından geliştirilen Pardus 17 tabanlı bir Raspberry Pi işletim sistemi de vardı.

Pardus 19.3 ARM64’ü sanal makineye nasıl kurabilirim?

Bu konu son cevaptan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.