Pardus artık uluslararası alanda tanınmaya başladı

Distrowatch sitesinde pardus hakkında bir amerikan sitesi deneyimlerini paylaşmış. Çok güzel yorumlarda bulunmuşlar. Ülkemizde Pardus’un hak ettiği yere hala gelemediğinin kanıtı. Linki aşağıda paylaşıyorum.

7 Beğeni

Paylaşım için teşekkürler.

Son derece tarafsız bir şekilde Pardus’u ben de “çok başarılı” buluyorum, ki daha önce son kullanıcı kafasıyla birçok dağıtımı denemişliğim var. Başka bir dağıtıma kısa vadede geçebileceğimi sanmıyorum. Zorunlu bir durumda belki Debian’a geçerim, o kadar.

Yazıya gelince, Türkçe’ye çevirerek okuduğumda, bir editörün içerik oluşturmak amacıyla yazdığı bir yazı olduğu izlenimine kapılıyorum. “bir yazı oluşsun, eksik tarafı kalmasın, bitsin” ve “okuyucunun ilgisini çeksin”. Amaç dağıtıma değil, internet sitesine ilgi sağlamaya çalışmak. Bu motivasyonla çeşitli dağıtımları inceliyor. Yani Pardus’u gerçekten başarılı bulduğundan değil.

Yine de, bir sitede Pardus’u duymak güzel. Bana göre “iyi seviyede olmayan” bir yunan dağıtım, yıllarca ama yıllarca listenin başındaydı. Hatta bir ara, distrowatch’ın rüşvet aldığından kuşkulanmaya başlamıştım. Gerçekten ondan daha iyi OS’lar vardı ama ısrarlı bir şekilde en fazla indirilen OS oldu. Pardus ise nispeten çok daha üstün bir OS olmasına rağmen, görünen listede bile yok.

Sistemimiz devletimiz tarafından geliştiriliyor. Öncelik kamu kurum/kuruluşları. Gerçekten konuya ciddiyetle yaklaşıp yaygınlaşması sağlanırsa, sadece o amerikan sitesi değil, birçok sitede incelemelerini görebiliriz. Şart mı, hayır. Sadece yaygınlaşması isteniyorsa diye söylüyorum.

4 Beğeni

Yalnızca bilgi amaçlı bir ekleme yapayım; 2009–2011 arası Pardus halihazırda piyasadaki en iyi/stabil/kullanıcı dostu KDE dağıtımı olarak geçiyordu. Kısa bir Google aramasıyla o dönemdeki incelemeleri, yorumları bulabilirsiniz.

2 Beğeni

Bu zamana kadar tesadüf ettiğim yabancı incelemelerinden yola çıkarak pardus’un kullanım oranına küçükte olsa etki edebilecek, basitçe uygulanabilecek, Pardus Yazılım Merkezi’nin yetersizliğinden yakınan kullancıların beklentilerini karşılayabilecek bir önderi de bulunmak istiyorum. Umarım Pardus ekibi bunu okur. Pardus’a ve Pardus Yazılım Merkezi’ne Flatpak varsayılan olarak entegre edilmiş olarak gelsin. Doğrudan Pardus Yazılım Merkezi’nden pardus depolarında olmayan yazılımları Flatpak’tan kurabilelim. Pardus Güncelleyici Flatpak üzerinden kurulu yazılımları da güncellesin. Yazılım Merkezinde uygulama seçildiğinde uygulama iki depoda da varsa Pardus Depo’dan Kur, Flathub’dan Kur seçeneklerinden ikisi de çıksın vs.

4 Beğeni

Pardus 25 yazılım merkezi harika oldu. Belirtmiş olduğunuz özellikler de eklenirse çok daha harika olacaktır. Diğer linux dağıtımlarını kullananlar pardus’a dönecektir.

3 Beğeni

Üstad yazılım merkezi bencede cok güzel. Hatta diğer dağıtımlara oranla daha kullanışlı.

2 Beğeni