Pardus Backports Sürümlerinin Debian’a Bağlı Kalmadan Güncel Gnome Masaüstü Ortamı ile Çıkarılması Önerisi

Malum son kullanıcı için pardus sürümlerinin güncel olması önem arz ediyor. Pardus backports sürümleri güncel linux çekirdeği ile geliyor ancak masaüstü ortamında debian’a bağlı kalıyor. Yeni Backports sürümleri için gnome masaüstü ortamının güncel sürümlerinin derlenerek pardus depolarına atılması ve yeni yayımlanacak sürümlerin güncel gnome masaüstü ortamı ile son kullanıcıya sunulması daha isabetli olacaktır. Aynı zamanda işletim sisteminin kullanımını artıracaktır.

Merhaba, bu konudaki geri bildiriminiz için çok teşekkür ederim. Sizin gibi hem forum üzerinden hem de Servis Masası üzerinden talep olarak bunları ben de ilettim. Bu gibi önemli konuların çözülmesi ve yerli olarak geliştirilen Pardus işletim sistemimizin en iyi dağıtımlar arasında gösterilmesi için elimizden geleni topluluk olarak yapmalıyız ve taleplerimizi toplu bir şekilde iletmeliyiz. Böylece geliştirici ekip de öncelik vereceği noktaları daha kolay belirleyecektir.

1 Beğeni

Backports, bir sonraki kararlı sürümde gelecek olan bazı paketlerin mevcut sürümle uyumlu olacak şekilde yeniden derlenmesiyle oluşur. Backports, güncel sürümler için özel bir depo değildir. Bir sonraki ana sürümde kararlı olarak yayınlanmasını planlamadığınız bir şeyi, acil bir durum olmadıkça, backports deposuna koyamazsınız. Şu an 23.3’te olduğumuza bakılırsa, 25’in de artık aşağı yukarı netleştiğini tahmin ediyorum. O büyüklükte bir güncelleme yapılsa bile muhtemelen 27’ye kalır.

Ama asıl mesele şu ki, Pardus’un hedef kitlesi kurumsal kullanıcılar. Bu sebeple kararlılık her şeyden önce gelir. Debian’ın en kararlı hâle ulaşma çabası ve başarısı dolayısıyla Debian ile paralel gidilmesi ciddi bir kolaylık sağlıyor.

GNOME’un yeni sürümlerinin ne derece kararlı olduğu hakkında bilgim yok. Ancak Debian’da kullanılamayacak kadar kararsız diye tahmin ediyorum. Ki zaten Linux’un Pardus backports sürümleri de güncel değil, Debian’la paralel gidiyor.

2 Beğeni

Üstadım debian alt yapısını kullanan ve güncel masaüstü ortamlarını kullanan birçok linux dağıtımı var. En bariz örnek ubuntu. Pardus backports’un kendine ait deposu var. Diğer dağıtımları etkilemeden böyle bir çalışma yapılabilir. Yapılacak olan debian haricinde güncel gnome masaüstü ortamı ve birkaç uygulama derlemek. En azından denemeye değer. Mesela gnome 47 ile gelen son kullanıcıyı cezbedecek birçok güzel özellik var ayarlardan dosya yöneticisine kadar.
https://packages.ubuntu.com/oracular/gnome/

1 Beğeni