Aramızda hiç tekstil ile uğraşan yada hediyelik eşya işiyle uğraşan kimse yok mu?
Öncelikle böyle bir soruyla başladım ki konuya muhataplarım soruyu önce okuyup o benim desin kendi kendine.
Önerim şudur ki; Özellikle yaz ayları geldiği zaman, herkes için, t-shirt olarak bildiğimiz bu ingilizce kökenli kelime ile tabir edilen Türkçe’de tanım olarak kısakol yada kısakollu olarak bilinen, üzerimize geçirdiğimiz hafif yaz giyecekleri vardır. Bunların son yıllardaki en çok kullanılanları, dijital solmayan baskılı modelleri ve De Facto gibi tekstil firmalarının işi abartarak, bu baskılara özellikler koyup, karanlıktan aydınlığa geçerken renk değişimi gibi göz oyunları ortaya çıkaran ve benzeri şekillerde üretilen modelleridir. Ne olduğunu anlayamadığımız, anlamını bile bilmediğimiz yazılar içeren veya dinsizliğe, şeytana tapmaya hatta ayinler düzenlemeye yarayan bir takım ritüel tarifleri içeren, kafatası figürlerinin olduğu ve küfürlerin olduğu dahası doğrudan kocaman bir şekilde küfür edilen kısakol elbiseler gördüm. Resmen önünde bitch yazan kısakol giyen birini gördüm. Yahu canım kardeşim almadan google amcaya bir sor bitch ne demek diye.
Kısaca konuya girmem gerekirse; Pardus reklamını en iyi yapacak yer giyim sektörüdür. Aaa bu nedir yahu diye merak uyandıracak yer. Sevgili konuya ilgili ve elinde imkanı olan kardeşlerim, sizlere hitaben şunları söylüyorum; Özellikle logoyu ön plana çıkararak farklı yaş grupları için farklı tasarımlarla kısakol modelleri üretip piyasaya sürün. Bu işi LC Waikiki ile yaparsınız De Facto ile mi yaparsınız bilemiyorum. Lakin gidip Koton ile anlaşmayın. Öğrencilerin rahatlıkla erişebileceği yerlerde olsun. Bu işe başlarsak sonu bence gayet muhteşem bir kitleye erişmemizi sağlayacak diye düşünüyorum. Mutlaka bir bölüme de sitenin adresini eklemeyi unutmayalım. Son zamanlarda en çok moda olan modeller kolu ve yakası yazılı modeller. Bunlar dikkatlerden kaçmamalı. Polo modellerinin türetilmesi de orta yaş grupları için ideal olabilir.
Lafı fazla uzattım biliyorum. Bu konuya muhatap bulmaya da çalışıyorum. Umarım birileri ciddiye alır da en kısa zamanda 19.0 ile birlikte modeller de piyasaya sürülür.
Şöyle bir hayal ettim de Pardus sarısı baskılı kocaman bir 19 sayısı ve bel kısmında sağda veya solda www.pardus.org.tr yazısı mesela. Yahu bunları bir tek ben mi hayal ediyorum. Alır giyeriz. Tubitak ile görüşülerek bir an evvel telif hakkı izni alınır ve üretime başlanabilir.
Allah hayal kuranları aramızdan asla eksik etmesin. Hayal kuranlar geleceği yazanlardır.
ooo reis maşallah güzel düşünmüşşün … aslında baskı yapan yerlerle görüşüp kendimiz bastırmalıyız ne de olsa özgür ve açık kaynak kısa uzun kolluda telifsiz olsun ne olacak
alsana hayalim pardus ajanwini yakalar deşifre eder güzel baskı olur …
yada pardus ayagını winin üzerine koyar ve ayakkabısının ipini bağlar…
yada biraz daha hayalll alırım anahtarını asfalt ağladı beee uyarlaması yapılır
ikametim bölgemde baskıcı bulursam bi kaçtane değişik baskı denicam
eglence olsun …imkanı olan baskıcıya modeli anlatır kısa yada uzun kolluyu alır…
Pardus orjinal haliyle hayal etmeliyiz bence. Çünkü Pardus Yani Anadolu Parsı en iri ve en güçlü panter ırkıdır. Bu sebeple madem böyle bir şey yapılacak bence mesala bir Anadolu parsı bir evin dışında güçlü kuvvetli ve sinirli şekilde dolaşırken windows pencereli bir evden pencereden bakan bir adam ve korkusu yüzünden okunacak şekilde bir ifade takınmış şekilde elinde ısırık bir elma . Bunlar sadece hayaller. Grafik tarasımcılar bir el atın da şunları bi tasarlayın görelim olmaz mı? Kısakollu bastıracağız burada
Bence çok güzel bir konu. Keşke ben de bu işlerle uğraşsaydım, dedirtti. Apple logolu hediyelik eşya yapanlar, çıkartma yapanlar çok var. Durum buyken biz neden milli işletim sistemimiz olan Pardus için böyle bir reklam çalışması yapmayalım? Bilse Windows’ u bırakıp Pardus’ a geçiş yapacak potansiyele sahip çok insan olduğunu düşünüyorum.
Isırık elma ürünleri (marka zikretmeyeyim) yapılabilir. Marka ABD’nin. Adam burada merdiven altı üretim yapan kişiyi bulup mahkemeye vermeye uğraşmaz. Ki zaten bulamaz da. Ama Pardus bizim markamız devletimizin yani halkın markası. Telif hakkı izni alınmadan böyle bir işe girişmek ve bu işten gerçekten rant ve maddi kaynak sağlayacak fırsatçıların önünü açmak istemeyiz değil mi? Her şey resmi olsun. Tübitak ile görüşülsün. İzin alınsın. Orjinal Lisanlı Ürün diye bir de baskının küçük ayrıntılarına baskı yaptırdık mı bu iş tamamdır. Pardus bağış almıyor belki ama Özgür Yazılım Derneğine bağış yapılır kazancın bir kısmı da. Bu şekilde güzel olacaktır. Orjinal lisanslı ürün diye bir kısakolluyu da 30 TL’ye satarsak kimse almaz onu da bilmemiz gerek. Şu an piyasa 15 ile 25 TL arası gidiyor. Pamuk kısakollar 55 ile 150 TL arası gidiyor. Buna göre malın kıymetinde satmamız gerek. Yada üretecek kimse ona göre satması gerek. Tübitak tarafından bir telif hakkı ücreti talep edileceğini düşünmüyorum ama yine de dediğim gibi özgür yazılım derneğine bağışta bulunun gibi bir şart koşulabilir. Çünkü bildiğim kadarıyla Tübitak destek veya bağış alamaz kurumsal yapısı sebebiyle. Neyse artık birileri yapsın da alalım çok konuştuk
Selamlar. Ben Ankara Ebrar Kırtasiyeden Sizlere yazıyorum ve kırtasiyemde subliminal baskı yapıyorum. Tişört, kupa , mousepad vb. bir çok ürüne baskı yapabiliyorum. Bu konuda ortak bir çalışma yaparak sanırım sizlere ve PARDUS ailesine yardımcı olmak isterim. Yabancı menşei ürünlerin reklamını yapmak yerine tabi ki kendi ülkemizin ürünlerine destek vermeliyiz. Bu konunun açılmasıda ayrıca bizleri mutlu etti. Hayırlı günler diliyorum.
Aleyküm Selam Mustafa Bey, grafik tasarımcı gönüllü arkadaşlarımız halen konuya teşrif etmediler. Bir kaç tasarım yapıp size ulaştırırlarsa sizde deneme yapabilirsiniz belki. Umarım ilgilenirler.
Merhaba, yıllar olmuş gibi hissediyorum. Farkettiyseniz uzun süredir ortalarda yokum. Bilgi veremeyeceğim için üzgünüm. Düşünceyi çok beğendiğim için bir fikir beyan etmek istedim. Pardus 19 arka plan tasarımı bana ait, isterseniz kaynak dosyasından svg dosyasını elde edebilirsiniz.
Paketin adı destop-base temaya verdiğim isim optimum. Svg ile istediğiniz gibi oynayabilir(arka plan griyi silip transparan yapıp istediğiniz renk üstüne basabilirsiniz) dilediğiniz boyutta png export edebilirsiniz (inkscape programı ile) ayrıca hem pardus hem de pardus 19 reklamı olur. Tema içerisinde, kilit ekranı da var şahsıma GPL3 lisanslı olup pardus logosunu değiştirmeden kullanabilirsiniz.
Hakikaten @Yunusemre Bey epeydir ne sizi ne de Cüneyt Bey’i göremiyoruz. Kaan Bey sağolsun arada girip yazıyor yardımcı oluyor ama. Sizler 19 için hummalı bir çalışmaya girdiniz galiba. Bu sebeple bu tarafla pek ilgilenmeye vaktiniz yok diye düşünüyorum. Her ne işle uğraşıyorsanız kolay gelsin!
Yaptığınız çalışmayı çok beğendim. Ucuza baskı yaptırabileceğim bir yer var mı bilmiyorum, araştıracağım. Çok samimi bir arkadaşım forma tasarımı yapıyor ve kulüplere forma satıyor. Onunla görüşüp bu işin mesela 10 adedi bize kaç ₺’ye patlar bir soralım. Olmazsa forumda bizler öncelikle kendi aramızda bir alış veriş yaparız sonra da bir kaç büyük mağaza ile görüşülerek satışı için plan yaparız.
Umarım bu atak Pardus’u herkes tarafından bilinir bir şekilde tanıtır. Şu forumda böyle her gün 100’lerce kişinin ziyaretini görmeyi çok isterim. Grup şeklinde geçiş yapanlar, destek isteyenler, geçmekte tereddüt yaşayıp destek almak isteyenler, sorun yaşayanlar, yazılım eksikliği hissedenler vs. vs. vs. Gerçekten de heyecan verici bir olay. Umarım Pardus 19.0 sürümünde artık herkes tarafında takdir edilesi bir yere gelecektir. Tüm çabamız bunun için.
Elinize sağlık @Yunusemre Bey. Grafik tasarım yönünüzün de gerçekten çok başarılı olduğunu görmüş olduk. Bende biraz araştırıp nasıl yapılabileceği hakkında bilgi edinmeye çalışacağım. Kolay gelsin.
Şu konuya hiç kimse muhatap olmadı. Demek ki kimsenin umrunda değil böyle konular. Tamam bundan sonra bende hiç kimseye bu forumdan yardım etmeyeceğim. Yani anlayamadığım şey sanki hayırına istedik. Bir baskı yaptırabilecek insan yok mu satacak üretecek vs.
Hocam hemen kızma. Her fikir hemen gerçekleşmeyebilir. Biraz sabır edelim. Bu işlerden anlayan kişilerde yakında burada olur ve bu konuyu hareketlendirir. Kupa bardak tasarımları ve anahtarlıklar da ilgi çekebilir.
Fikir çok güzel, umarız hayata geçirilir. Ben de bu istekten dolayı kendi imkanlarımla Pardus Stickerları bastırmıştım bir tane baskıcıdan. Yani talep mevcut.
Ama içimde bir uktedir ki maalesef Pardus’un logosu yenilik istiyor. Gayet eski bir logo, çoğu linux dağıtımı bile (Red Hat, Fedora…) logolarını yenileyip günümüze uygun bir hale getirdiler. Pardus’un içi düzelmesine rağmen dışı bir türlü istenilen kıvamda düzelemedi.
@ahmetsbr355’nin açtığı şu konuyu gördüğümde gerçekten güzel şeyler olacağını düşünmüştüm lakin pardus ekibi (niyeyse) hiç oralı bile olmadı. İşinin ehli (yani ek olarak değil, grafik tasarımcılığı meslek olarak yapan biri) tarafından tasarlanmış grafikler ile bu işi hobi olarak yapanların farkı çok bariz belli oluyor (bu; bir bilgisayar mühendisi ile, hobi olarak kod yazan kişinin kodları arasındaki farkta da görülebilen bir ilişkidir. Genel bir kaidedir yani.)
Demem o ki;
Eyvallah, Pardus baskılı ürünler her yerde olsun, kısakolundan laptop kılıfı ve stickerlarına kadar. Lakin önce basılacak olan içeriğin 2020 yılına girecek olan bizlerin giyebileceği şekilde güncellenmesi gerektiğini düşünüyorum.
( Bu arada kendim için bastırdığım stickerları beğendiyseniz, basmak veya basıp satmak için buradan indirebilirsiniz: Pardus Icons.zip - Google Drive )
Bana bir kaç pdf veya psd, logo veya tasarım atabılırsenız bır kac baskı ornegı yapıp buraya yukleme yapabılırım. Mail adresime tasarımları gönderebilirsiniz. mustafa0elmas@gmail.com