Pardus Bilgisayarım Uygulaması Dahili DVD-ROM Görmeme Sorunu

Kullandığım masaüstü bilgisayarda dahili dvd-rom bulunmakta. Daha önce deneme fırsatım olmamıştı. Elimde bulunan bir dvd’yi tesadüfen dvd-rom yerleştirdim ve bilgisayarımdan açtığımda görünmediğini fark ettim. Bilgisayarım uygulamasına bu özelliğin de eklenmesi iyi olur. Eski bilgisayarlar için bazen gerekli olabiliyor.

Benimde aynı durumda . Yeni ekle diye bişi var onu kurcaladım oradan ekleme olurmu diye acaba beceremedim varsada . Yapay zekaya sordum içinde dvd varken gösteriyormuş ,

Yapay zeka cevabı

GNOME’un Davranışı (Önemli Bilgi)

GNOME, DVD-ROM sürücüsünü sadece içinde bir disk varsa gösterir.
→ Bu, GNOME’un varsayılan davranışıdır ve çoğu Linux dağıtımı aynısını yapar.

@golge33 İçinde disk varken terminale lsblk yazdığında gönünmüyorsa dvd okuyucu bozuk olabilir. Çünkü şu anda pardusun kullandığı çekirdek eski dvd cihazlarının aygıt sürücülerini içeriyor olması lazım.

Bu anlattığım, masaüstü PC için:
Nadiren, aygıtın sata kablosunun konnektörü gevşeyebiliyor. Daha evvel bu gevşeklikten dolayı oluşan sorunlar yaşadım ve kaboları yenilemek zorunda kalmıştım.

sata konnektör durumu

Fazla pahalı birşey değil, yakınlarda eskiden kalma internet kafeci falan varsa ikinci el de alabilirsin. Ama konnektörün ağız yapısına bakarak al. Çatlak-kırık-bombeleşme olmasın.

Üstadım teşekkür ediyorum. Dvd okuyucuyu windows üzerinde denedim. Arızalı çıktı . Çalışıyor ancak takılan dvd’yi okuma sorunu var. Bulursam başka bir dvd okuyucu ile deneyeceğim.

Bak sana bir ipucu: bazen işe yarayabiliyor.

Elinden tamir işi geliyorsa dvd sürücünün lensine ulaşabilecek kadar sök. Temiz bir kulak temizleme çubuğunun bir tarafına kolonya emdir. Lensi fazla bastırmadan temizle. Yaylıdır, bastırmasan bile temizlerken hafif oynar. Daha sonra kulak temizleme çubuğunun kuru tarafıyla kurula.

Bir dene bakalım. Çalışırsa senindir. Çalışmazsa atarsın gider.

NOT: söküme başlamadan önce disk tepsisini açman lazım. Kapalıyken ön kapağını sökemezsin.

Teşekkürler üstadım, Zaman bulursam bakacağım.

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.