Pardus sürümünü bir kaç gün önce kurdum. Çok memnunum. Daha önce Q4OS kullanıyordum, o da çok stabil ve hafif bir yazılım ama Pardus hem yerli bir distro (ya da her ne derseniz) hem de arayüz olarak göze çok daha iyi hitap ediyor. Benim için en büyük artısı ise UYAP editörünün hazır paket olarak sunulması. Daha önce diğer distrolarda kurmayı bir türlü becerememiştim.
Pardus boot esnasında menüde bir yığın “fail” mesajı gösteriyor. Bu, sistemin çalışmasını etkilemiyor ancak görünüm olarak hiç profesyönel değil. Tübitak tarafından yönetilen sistemde böyle eksik ve yarım işler olmamalı diye düşünüyorum.
Sistem, Windows 11’e göre bir tık daha yavaş çalışıyor. Ya da en azından benim bilgisayarımdaki performans bu şekilde. Yine de oldukça hızlı olduğunu söyleyebilirim.
Son olarak, Pardus forumlarında kodlar bakkal defteri gibi yazılıyor. Neden? Kod penceresi içinde yazılması daha profesyönelce olur diye düşünüyorum.
İlk kurulumda bunu dediğini yapması mümkün değil, bunu ancak İSO düzenleyici olan distro uyu İSO ğalibê getirenler yapabilir, tabi bilgisi varsa kendisi İSO yu ayristirip öyle de yapabilir, ugrastirabilir, 2.olarak ilk kurulumda hataları çözemez, ancak 2. Grub açılışında dediğin düzenlemeleri yaparak, grub ile ilgili ozellestirmeleri, performans arttırma taktiklerini uygulayabilir,
Burada görünen mesajların tamamı hata mesajı değil bazıları sistem işleyişi ile ilgili olağan bildirimler. Ayrıca hata da olsa burada görünmesi kullanıcı açısından iyi bir şey çünkü sisteminizdeki sorunları önceden farkedebiliyorsunuz.
Hız olarak bir fark yok hatta derleme ve render işlemlerinde Windows ve MAC’e göre daha hızlı ama animasyonlar yavaş olduğu için öyle bir algı oluşuyor insanda.
Bir uzman gözü ile siz daha sağlıklı değerlendiriyorsunuzdur. Ben son kullanıcı olarak gözlemlerimi bildiriyorum.
Sistem hızı konusunda ancak kendi bilgisayarım ile ilgili konuşabiliyorum. Belki de kullandığım PC konfigürasyonu ile ilgili olabilir, ancak Windows 11’in bu konuda oldukça aşama kaydettiğini söyleyebilirim. Mesela Win 11’de sıfırdan bir browseri açmam milisaniyelerde hatta dokunduğum anda gerçekleşirken Pardus’ta 5-6 saniye sürüyor ancak bir kez açıldıktan sonra elbette sayfalar oldukça hızlı yükleniyor. Kullanım açısından sıkıntı yok, orası ayrı bir konu.
İşin aslı bunlar küçük meseleler. Windows ile Pardus’u karşılaştırmanın adaletli olamdığını biliyorum. Pardus ne kadar çok kullanılır ve tabanı genişlerse geri bildirimler ve community desteği ile daha mükemmel bir hale gelecektir. Burada hükümete büyük iş düşüyor, bütün kamu kurumlarında Pardus’a geçilmesi gerekir. (Zor bir süreç olduğunu kabul ediyorum ancak başka yolu yok).
Siz 5-6 saniye diyince bende merak ettim denedim . Bilgisayar açılır açılmaz toparlanmasına fırsat vermeden tarayıcıyı açtığımda 3 saniye sürüyor tahmini . Sonraki açılışlarda tahmini 1 saniye sürüyor .
Ben önceden windows 10 kullanıyordum. Şahsen windows kurayım diye zerre içimden geçmiyor şuan . Pardus daha stabil ve mavi ekran vermeden çalışıyor bende .
Not : Ben Brave brovser kullanıyorum . Bu tarayıcıda denedim sadece .
Ben önceden windows 10 kullanıyordum. Şahsen windows kurayım diye zerre içimden geçmiyor şuan . Pardus daha stabil ve mavi ekran vermeden çalışıyor bende .
Katılıyorum. Windows işletim sistemi kullanmak iki duraklık bir mesafeye gitmek için bisiklete binmek yerine aynı mesafeye bir tankla gitmeye benziyor. Bir çok son kullanıcı windows’un sağladığı aygıtların %95’ini kullanmıyor bile. Ben de Windows kullanmaktan zerre haz etmiyorum ama iş icabı bazı programlara mahkumuz, ne yapalım.
Alternatiflerini kurup alışmak lazım . Sonuçta geçen aylarda mavi ekran verince ortalık nasıl karıştı . Kendi sistemimizde işleri halletme yoluna bakmak gerek .
Ben windows kurulu bilgisayarımı ağırlığı ve donması yüzünden çöpe atacaktım. @yucelalkan arkadaşıma yeni bilgisayar önerisi sorduğumda bana bilgisayarı değiştirmek yerine işletim sistemini değiştirmeyi önerdi ve sistem olarak da ubuntu önerdi. Bir sene ubuntu kullandım. Sonra aynı arkadaş 1 sene kadar sonra pardus önerdi. Pardus 19 ile de pardusla tanıştım. 3-4 yıldır pardus kullanıyorum. O çöpe atacağım bilgisayar donanımsal bir arıza vermezse birkaç yıl daha kullanırım inşallah.
Kesinlikle windowsa göre hem çok daha stabil hem çok daha hızlı hem de çok daha hafif bir sistem pardus.