Pardus bireysel kullanıcılar için de uygun mu?"

Geçenlerde bir arkadaşımla sohbet ettik.

Manjaro veya Linux Mint kullandığını söyledi. Pardus OS’nin özel kullanım için tasarlanmadığını, öncelikle devlet kurumları için tasarlandığını söyledi. Bu nedenle kitlelere asla ulaşamayacağını ve böyle bir şeyin de planlanmadığını belirtti.
Diğer dağıtımların özel kullanım için daha iyi veya daha uygun bir seçim olacağını, çünkü bu yönde gelişim ve destek sunduklarını söyledi.

Bunda doğruluk payı var mı?

1 Beğeni

Kısmen Haklı Ama Pardus’unda Linux Mint ten Aşağı Kalır Yönü yok,
Genel Olarak Linux Mintte yapabilinen şeyleri Pardus dada yapmak gayet mümkündür. İstenirse Cinnamon Masaüstü Ortamı da kurulabilir Pardusa
Yani Biraz Hayal Gücü Biraz İstek Birazda Beceri İle Linux Dağıtımı Fark Etmeksizin Hepsinde Herşey Mümkün

7 Beğeni

Pardus Debian’ı takip ediyor, dolayısıyla Debian ne kadar uygunsa o kadar uygundur. En son Mesa paketleri de backport deposuna eklendi, ki AMD ve Intel için OpenGL, Vulkan vs. grafik API güncelleştirmelerini içeriyor Mesa.

Ubuntu kadar her paket yeni olmasa da gayet iyi.

Fakat Nvidia driverları da backports a eklense, nvidia 560 veya 565 driverları gelse işte o zaman oyuncular için çok daha iyi olabilirdi.

Şahsen ben belli başlı oyunları oynuyorum sadece, Civ5-6 gibi, strateji oyunları veya GTA5, ETS2 bazen Doom Eternal. Oldukça iyi işimi görüyor. Bana kalırsa 2020 den sonra çıkan oyunlar sadece grafik, başka bir esprileri yok. Eğlenceli değiller.

Üstteki arkadaş yazmış, Linux Mint in bir de Debian Edition diye bir şey var. Debian gayet sağlam bir dağıtımdır.

5 Beğeni

Kurumlar için tasarlanan sistemler ile bireysel kullanım için tasarlanan sistemler arasında genellikle belirli farklar olduğu düşünülse de, bu farklar çoğu zaman abartılmaktadır. Aslında, günün sonunda kurumlarda da bireyler bu sistemleri kullanmaktadır. Örneğin, çalıştığım özel okulda tüm sistemlerimizi Pardus’a geçirdik. Bireysel çalışmalarımı da aynı sistem üzerinde yürütüyorum ve tüm ihtiyaçlarımı rahatlıkla karşılayabiliyorum.

Kurumlarda hata toleransı daha düşüktür, bu da sistemlerin daha güvenilir ve stabil olmasını gerektirir. Ancak bu durum, bireysel kullanımdan farklı bir altyapı gerektirir gibi yanlış bir algı yaratmamalıdır. Debian tabanlı dağıtımlar gibi genel kullanıma yönelik sistemlerde de aynı işlemleri kolaylıkla yapabilirsiniz.

Sonuç olarak, bu farkların büyük ölçüde yanlış anlamalara ve deneyim eksikliğine dayandığını düşünüyorum. Ne yazık ki bu tür efsaneler hızla yayılıyor ve sistemi kullanmayanları ikna etmek oldukça zor oluyor. Önemli olan, doğru bilgiyi yayarak kullanıcıların gerçek deneyimlere dayalı kararlar almasına yardımcı olmaktır.

4 Beğeni

Verdiğiniz cevaplar için hepinize teşekkür ederim.

@cektor
Elbette tüm Debian tabanlı sistemlerde aşağı yukarı aynı şeyi yapabilirsiniz. Bu da bir konuydu, bu durumda Debian kullanmayı tercih edeceğini söyledi.
Pardus’u bu açıdan özel kılan nedir?

@FATIH_OZDEMIR
Buna katılıyorum. Ben de burada iki kullanım durumu arasında katı bir ayrım yapılmasının doğru olmadığını düşünüyorum. Ancak bu konunun beni yine de düşündürdüğünü itiraf etmeliyim.

Daha önce Fatih Hocama da sorduğum gibi, Pardus’u özel kılan nedir?

Diğer dağıtımların Pardus’tan daha iyi yaptığı ya da Pardus’un diğer dağıtımlarda eksik olan yönlerini merak ettim.

2 Beğeni

Bunu aslında hem global hemde yerel olarak bir kaç maddeye ayırabiliriz. (Pardus sss)

1. Türkçe ve Yerelleştirme Desteği

Pardus, özellikle Türkiye’deki kullanıcılar için Türkçe dil desteği ve yerelleştirilmiş içerik sunar. Bu, sistem mesajları, uygulamalar ve teknik belgeler dahil olmak üzere her şeyin Türkçe olması anlamına gelir.

2. Milli ve Kurumsal Destek

Pardus, Türkiye’nin TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) tarafından geliştirilmektedir. Bu sayede:

• Kamu kurumları ve eğitim kurumları için güvenli ve stabil bir alternatif sunar.
  • Türkiye’deki kamu politikaları ve güvenlik standartlarına uygun olarak geliştirilir.
  • Son Kullanıcıya Uygun Olması.

3. Güvenlik ve Milli Yazılım

Pardus, açık kaynak olmanın yanı sıra Türkiye’de geliştirildiği için yerel güvenlik denetimlerinden geçer. Bu, ulusal güvenlik açısından önemlidir ve dışa bağımlılığı azaltır.

• Pardus, Debian’ın güvenlik paketlerini alır, ancak kendi özel güvenlik yamalarını da ekleyebilir.

4. Önceden Yüklü Gelen Yazılımlar ve Özelleştirme

Pardus, özellikle kurumsal ve eğitim kurumları için optimize edilmiştir ve şunları içerir:

• LibreOffice, Firefox ESR, VLC gibi yazılımlar.
  • ETAP (Etkileşimli Tahta Arayüz Projesi) ile okullardaki etkileşimli tahtalar için özel sürümler.
  • **Pardus Gnome ** ve XFCE gibi hafif, kullanıcı dostu arayüzlerle gelir.

5. Kolay Kurulum ve Güncelleme Süreçleri

Debian’a kıyasla Pardus, özellikle Linux’a yeni başlayanlar için daha kullanıcı dostu bir kurulum süreci sunar.

• Güncellemeler ve yazılım yükleme işlemleri Pardus Mağaza veya komut satırı üzerinden kolayca yapılabilir.

6. Topluluk ve Destek

Pardus’un Türkiye’de büyük bir topluluğu ve aktif bir forum platformu vardır. Yerel destek almak ve Türkçe kaynaklara ulaşmak daha kolaydır.

7. Özgürlük ve Lisanslama

Pardus, tamamen açık kaynak ve özgür yazılım lisansları ile dağıtıldığı için lisans maliyetleri yoktur. Özellikle kamu ve eğitim sektöründe bu önemli bir avantajdır.

Neden Pardus?

• Türkiye’deki kurumların milli yazılım kullanımı ihtiyacına,
  • Düşük donanımda bile stabil çalışmaya,
  • Türkiye’ye özel destek ve yerelleştirme ihtiyaçlarına cevap verebilmektedir.
  • Som Kullanıcı içinde uygundur.

Bu nedenlerle, yerli ve milli bir alternatif arayanlar Pardus’u tercih eder.

8 Beğeni

İki yıldan fazladır özel işlerim için kullanıyorum. Şu ana kadar rahat ettiğim en iyi dağıtım.

Kurumsal olması sadece bir söylem. Öncelikli amacı kamu kurumlarını yabancı yazılım bağımlılığından kurtarmak olduğu için öyle deniyor. Değilse özel işler için de kullanılabiliyor.

8 Beğeni

Ben de yeni kullanmaya başladım özel olarak masaüstünde birkaç sorunum oldu ama basit bir şekilde çözümünü buldum şimdilik iyi bir şekilde ilerliyorum anlamadığım sorunları da yapay zekaya sorup terminal kodlarını oluşturdu benim için debian da çalışan tüm kodlar pardusla da çalışır

Yapay zekaya çok güvenmeyin geçenlerde sistemimi uçurmama yardım etti sağolsun :smile:

1 Beğeni

Kısmet olursa bende yarın masaüstü bilgisayarımda kullanmaya başlıyorum. Tabi kurulumda sorun yaşamazsam :slight_smile: Sırf onun için ssd aldım.

Tebrikler :tada:

Kurulumla ilgili sorun yaşayan pek kimseyi tanımadığımı söylemeliyim.

Ancak, USB’yi flaşlamak için kesinlikle ‘balenaEtcher’ yazılımını kullanmanızı tavsiye ederim. Diğer yazılımlarla çok sorun yaşadım.

Kurulumu başarıyla tamamladım ve şuan pardus dan yazıyorum :slight_smile:

5 Beğeni

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.