Pardus Bluetooth ve WebCam Hatası 🙏

Merhaba :raising_hand_man:. Birkaç ay önce Pardus’u kurdum. İlk başlarda bir problem yoktu, stabil gibi gözüküyordu, daha birkaç saatimi Pardus ile geçirmemiştim ki bazı hatalar ortaya çıktı. Bunların içerisinde arayüz, bluetooth vs. hataları mevcut idi. Neyse, tekrar tekrar Pardus’u kurdum, bir hata gitti bir hata geldi. Daha sonra usb’ye flash yaparken hata olmuştur veya dosya hatalı inmiştir diyerek tekrar indirdim ve tekrar usb’ye flash yapıp kurdum, olmadı. Daha sonra standart güncelleme ve yükseltme komutları ile işlem yaptım, olmadı. Şansımı bir kez daha deneyeyim dedim. Bu komut, “sudo apt update && sudo apt full-upgrade -yq” yardımıyla işlem yaptım, olmadı. Son olarak tekrar kurdum, ama artık tekrar tekrar kurmak istemiyorum. İlk başlarda bluetooth çalışıyordu şimdi ise çalışmıyor. Şu an fark ettiğim bir sorun ise webcam. Düzenli ve sık aralıklar ile skype, zoom ve alternatiflerini kullanıyordum, ama artık webcam da çalışmıyor. Hepsi stabil çalışıyordu, artık çalışmıyor. Kısaca şu an, webcam ve bluetooth çalışmıyor ve bunları çözmem lazım. Lütfen yardımcı olabilir misiniz? Teşekkür ederim. :pray:
Kernel güncel.

Consoldon aşağıdaki komutlarla aygıtları aktif etmeyi deneyebilir misin ? Aynı sorun bende de var (19.4 ten sonra başlayan bir sorun daha önce sorun yoktu) Blutooth ve web cam çalışmıyordu araştırmalarım sonucunda aşağıdaki komutlarla aktif edince sorun çözüldü fakat her açılışta aktif etmem gerekiyor.

sudo modprobe btusb //Bluetooth
sudo modprobe uvcvideo //WebCam

Teşekkür ederim, “sudo modprobe uvcvideo” bunun sayesinde WebCam problemini çözdüm, lakin bluetooth için herhangi bir değişiklik olmadı. Sanırım yanlış anlamadıysam, kullanacağım zamanlar da ya da sistemi her açtığımda bu girişleri yapmam lazım.
Tekrar çok teşekkür ediyorum. :pray:

Bluutooth un btusb adı senin pc de farklı olabilir, benim webcam adı internette bulduğum çözümlerde farklıydı uvcvideo yerine ibcam geçiyordu uvcvideo ismini bulmak için baya bi uğraştım.

Belki bluetooth için sende de aynı durum olabilir senin pcde ki blutoothun ismi ne diye geçiyor onu bulup modprobe ile aktif edersen blutooth da düzelecektir tahminim.

Oturum ve Başlangıç a eklerseniz açılışta otomatik işlem yapacaktır.Ekran görüntüsü_2020-12-12_12-26-31

Teşekkür ediyorum. Peki bu sudo modprobe btusb, kodundaki “btusb” bunun kendi cihazımdaki adını nasıl bulabilirim. Yani bilgisayarımdaki donanımların isimlerini nasıl görüntüleyebilirim. “lspci” komutunu buldum, lakin bu komut ile bulamadım. Bunun için bir komut var mı?

Selamün Aleyküm

sudo update-initramfs -u komutunu çalıştırdıktan sonra bilgisayarı yeniden başlatıp etkinleşiyor mu diye bakabilir misiniz?

Aleyküm Selam

Denedim fakat yine aynı aygıtı anca aşağıdaki şekilde komutları yazdıktan sonra çalıştırabiliyorum. (bu komut bluetooth için yaptığım)

ali@XPardus:~$ sudo modprobe -r btusb
ali@XPardus:~$ sudo modprobe btusb

Ben onu baya bir araştırmadan sonra bir sürü şey deneyerek zor bela bulmuştum ama o kadar çok şey denediğim için hangi komutla bulmuştum onu hatırlayamadım. Bulabilirsem yazarım.

Şunu deneye bilir misin ?

sudo dmesg | less | grep usbcore

Bendeki Sonuçları ;

[    1.982400] usbcore: registered new interface driver usbfs
[    1.982404] usbcore: registered new interface driver hub
[    1.982426] usbcore: registered new device driver usb
[    2.518021] usbcore: registered new interface driver usbhid
[    4.952586] usbcore: registered new interface driver uvcvideo
[    6.350501] usbcore: registered new interface driver btusb

En son olmadı kernel yükseltin son kernellerde, programcılar epey bir wifi bluetooth sorunlarını düzelttik diyorlardı.

1 Beğeni

Bu konu son cevaptan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.