Selamlar
Pardus da windows yazı tiplerini nasıl kullanabilirim? Windows da yapmış olduğum web sitelerini pardus da açtığım zaman yazı tiplerinin kullandığım ve istediğim yazı tipleri olmadığını görüyorum. Sanırım ben ve benim gibi bir çok arkadaş pardus kullanmaya başladıklarında en çok windows da kullandıkları ve alıştıkları yazı fontlarının olmayışından yakınıyorlar. Pardus için windows yazı fontlarının web browserlarda ve sistemde kullanılmasını nasıl sağlayabiliriz?
Cevaplarınız için teşekkür ederim.
Teknik olarak mümkün. Ama lisans sorunları olabilir. Örneğin Ubuntu’da Microsoft yazıtiplerinin kullanılması aynen Office programında olduğu gibi EULA sözleşmesine bağlanmış durumdadır. Burda da farklı olamaz. Bu konuda Pardus Kurumsal sürüm geliştiricilerinin alacağı karar önemli. Yoksa mahkemelik durumlar olabilir.
Teşekkür ederim. Peki internette kullanımı serbest olan farklı fontları Pardus’a entegre etmek ve sistemde aynı zamanda uygulamalarda kullanabilmek için hangi klasöre taşımalıyız? Ne gibi aşamalar uygulanmalıdır?
Saygılar
Tam anlayamadım, mahkemeye verme ihtimali olan taraf Microsoft mu, Pardus geliştiricileri mi?
İnternet sitelerinde hâlâ ms yazı tiplerinin ağırlığı var. Site kodlayanlar bu font tercihlerinde bulunabiliyor. Mikrosoft’un “corefonts” yazı tipleri ve diğerleri;
Arial - Helvetica
Bu ikisi birbirine çok benzer, Arial çok yaygın tercih edilir. Helvetica “corefonts” ailesinden olmamakla beraber site kodlamalarında karşılaşabileceğimiz bir yazı tipi. İkisi de düz yazıdırlar.
Times New Roman
Tırnaklı bir tarzdadır. Bu tür “serif” diye geçer.
Verdana - Tahoma
Sanıyorum bu fontlar da benzer tiptedirler. Tahoma “corefonts” ailesinden değildir.
Courier New
Monospace diye adlandırılan türdendir.
Gerogia
Yine kodlamalarda rastlanabilecek bir yazı tipidir. Tırnaklı bir tarzda hazırlanmıştır.
İşte genel çerçeve bu şekildedir. Bunlara (Arial, Times New Roman, Courier New) alternatif olarak “Croscore fonts” yapmışlar anlaşılan. Arimo, Tinos ve Cousine bunlardır. Chrome OS fontları oluyorlar. Buradan bulabilirsiniz.
Helvetica Fontu Arimo Gösterdim!
Araştırıp denedim ve çalışıyor! Bunun için yönetici yetkisiyle, /etc/fonts/conf.d/ içerisinde 30-metric-aliases.conf kate ile açıp en altta </fontconfig>
üstüne yapıştırıp;
<!-- Helvetica ayar -->
<match>
<test name="family">
<string>Helvetica</string>
</test>
<edit binding="same" mode="assign" name="family">
<string>Arimo</string>
</edit>
kaydet. Bu sayede Helvetica yerine Arimo geçiyor.
Pardus Ekibi de özgün bir yazı tipi ailesi geliştirir mi bilemem. Eğer istenirse ms corefonts yerine geçecek şekilde yapılandırılabilir diye düşünüyorum.
Arkadaşlar , eğer bahsedilen yazı fontlarının kullanımı için özel bir şart koşmuşlarsa , crackli program durumunda , programın esas sahibi nasıl hareket ediyorsa o durum olur. Kendi ürünlerimizde özgür fontlarımızı kullanalım. Bu konu başlığı da bunun farkındalığı için olsun.
Araştırdıktan sonra şu bilgilere ulaştım;
Windows dan alıştığımız Times new roman, arial, verdana gibi fontların yüklenmesi için (tahoma hariç) synaptic paket yöneticisinden “ttf-mscorefonts-installer” paketini yüklemeniz yeterli geliyor.
Tahoma fontu yüklemek içinse buradaki sayfada anlatılanlar uygulanabilir…
Windows fontlarını yüklemekten ziyade, İnternet sitelerinin kodlamalarında hâlâ sıkça görebileceğimiz (gerçi web fonts ile bu biraz azaldı) “corefonts” ailesi yazı tipleri meselesi var. Site kodlarken eğer bilinirse ki “şu fontun Linux Dağıtımlarında muadili budur, bir diğerinin şudur” ona göre kodlama yapılabilir. Böyle birşeyden bahsedebiliyor muyuz? Linux Dağıtımları “ms corefonts” yaygınlığının karşısında ne yapmıştır, ne yapıyor? Pardus’u bu noktada “özel” kılan, kılacak bir girişim var mı? Yüzde yüz Türkçe destekli bir yazı tipi ailesinden bahsediyorum.
“Yüzde yüz Türkçe destekli bir yazı tipi ailesi” fikrinize sonuna kadar katılıyorum ve destekliyorum. Gerçekten de Pardus’a özel yazı tipleri kendi işletim sistemimiz için harika olur.
O zaman sizden ricam başta ben olmak üzere bilmeyenler için en çok kullanılan microsoft fontlarının Linux muadilleri şunlardır, şu şekilde bulunur ve şöyle yüklenirler tarzında ayrı bir konu başlığıyla ayrıntılı bilgilendirme yapmanız. Yeterli bilgiye sahip olmayanlar ve yeni başlayanlar için son derece isabetli, teşvik edici olacaktır. Teşekkür ederim.
Selamlar
İnternet üzerinden indirdiğimiz fontları (ücretli olmayanlar) nasıl kurulur. Windowsta üzerine çift tıklayınca kuruluyor. Burada nasıl bir yol izlemeliyiz.