Pardus Depo Güncelleme Sonrası Sistem Açılmıyor

Merhaba iyi günler arkadaşlar ve yetkililer,

Pardus 17.5 kullanıyorum. Firefox-Esr v60 en son güncel Firefox v65 sürümünden farklı olduğu için Synaptics Paket Yöneticisinden Depolara Debian Resmi Depoyu da ekledim.
/etc/apt/sources.list

Daha sonra Synaptics’ten Firefox’u bulup kurdum. Buraya kadar sorun yok.

Lakin daha sonra Paket Güncelleyiciden tarama yaptığımda 1600 kadar güncellenebilecek uygulama dosyası buldu. Güncellemeyi başlattım %60 kadarını tamamladı lakin uzun süre bekleyince yarıda kapatıp Pardusu yeniden başlattım.

Pardus logosu yerine Mavi Debian logosu geliyor, daha sonra Pardusun koştuğu animasyon ekranı geliyor lakin sistem açılmıyor.

Hem verilerimi hem de ayarlarımı kurtarmak için ne yapabilirim?

Windows’taki gibi System Restore/Geri Yükleme vb. seçenek var mı?

Ne yapmamı tavsiye eder siniz?

Pardus çalışan ile açıp verilerinizi daha önce oluşturduğunuz bir bölüme ya da harici bir diske taşıyarak kurtarabilirsiniz.
Ardından tekrar Pardus yükleyebilirsiniz.
Firefox’un kendi sitesinde yayımlanan sürümleri tercih ediniz.

Resmi paket Deposu Adresleri linkte belirtilmiştir;

Farklı depo adresleri ekleyerek yapacağınız işlemler sisteminizin kararsız çalışmasına, açılmamasına sebep olabilir.

2 Beğeni

Cüneyt Bey bilgiler için teşekkürler.

1. Pardusu ilk kurarken Home kısmı için ayrı bir partition/bölüm seçmiştim. Dolayısıyla masaüstü belgelerim terminal komutlarım vb. kullanıcı adım parolam vb bu bölümde saklanıyorsa yedek almama gerek kalmayacak değil mi?

2. Kurulumu yaparken Home için eski tanıttığım bölümü seçip dosyalarımı ve kullanıcı bilgilerim otomatik olarak gelecek mi?

3. Bir de Pardus’ta Windows’taki gibi Sistem Geri Yükleme yok mudur? Veya Kurulm esnasında varolan sistemi Repair/Tamir etme imkanı yok mudur?

4. Başlangıçta Pardus, Pardus Gelişmiş ve Windows şeklinde 3 seçeneğim var. Gelişmişte ise 4.0.9 ve 4.0.8 seçenekleri ve Recovery seçenekleri de var. Buralardan da tek tek açmaya çalıştım sonuç alamadım. Buradan kurtarma imkanı yok mu? Baştan kurulum yapmaksızın.

5. Pardus deposunda Firefox 65 olmadığı için 5.depo olarak resmi debian deposu ekledim. Bir çok güncelleme çıkarttı.

1- Evet
2- Her ihtimale karşı farklı bir kullanıcı adı veriniz.
3- Malesef, yedekleme programları ile yedek almış olup, canlı sistem ile programı çalıştırıp yapılabilirdi.
4-Yok. Baştan kurunuz.
5- ihtiyacınız olan programı yükledikten sonra, depoyu deaktif etmeniz en güzeli

1 Beğeni

Şuan Pardus kurulu bilgisayarın başında olmadığım için deneme yapamıyorum bu yüzden şunları da sormak istiyorum.

Time Machine benzeri isimli bir program kurmuş olabilirim. Eğer bu kurulu ise
Pardus Canlı ile açtığımda benim sistemimde yüklü uygulamaları görebilecek mi? Yoksa Pardus Canlı içindeki kendi varsayılan uygulamalarını mı görür?

Bir de sistemimde bozulmuş olan bazı dosyaların orijinalleri Pardus Canlı içinden kendi sistemine kopyala yapıştır yapmak bir çözüm olur mu?

Çözüm olabilecek soruların hepsini buradan yazıyorum ki sizin cevaplarınızla birlikte diğer arkadaşlarımız için de kaynak olsun.

Tekrar teşekkürler.

Programı daha önce kullanmadığım için yorum yapamayacağım, kullanan arkadaşlarımız varsa yorumlarını bekleriz.

Bir kaç dosya olsa denenebilir ya da paket biliniyorsa yeniden yüklenebilir.

1 Beğeni

Tekrar Merhaba Cüneyt Bey,

Pardus yüklü bilgisayar başına geçince programın tam ismine bakayım dedim Time Machine değil TimeShift imiş lakin o da yüklü değildi.

Bu sefer şunları denedim, Pardus açılırken koşan animasyon ekranında ALT+F1 yaptığımda yapılan işlemleri ve başlatılan servislerin hangilerinde (RPC Bind Portmap, Samba NMB Deamon, NFS Server vb.) hata olduğunu gösteriyor ve işlemler devam ediyordu uzun süre bekledim.

Daha sonra terminal ekranın login/giriş bilgileri sordu. bunları girdikten sonra terminalden giriş yaptım.
(Linux 4.9.0.9-amd64 - SMP Debian 4.9.160-1+deb9u2 2019) yazısı belirdi.

Burada Apt Update/Upgrade denediğimde hata mesajları geldi ve şu komutu yazmamı tavsiye etti.

sudo dpkg --configure -a

Bu komut sonrası bazı kurulum ve kaldırmalar yaptı. İşlemler sonrasında aşağıdakilerle ilgili hata verdi.
linux-image-4.19.0-5-amd64, linux-image-amd64, initramfs-tools
bunları da

sudo apt purge xxx

komutu ile kaldırdım. Sonra “startx” ile terminalden GUI ekrana geçme komutu yazdım ve masaüstü giriş ekranım geldi. Pardus giriş ekranı duvar kağıdı yerine Mavi renk Debian 10 yazıyordu, Login kutucuğunda Pardus simgesi vardı. Giriş yapınca masaüstü duvar kağıdı Pardus idi, başlattaki Pardus simgesi kayıp görünüyordu.

Bundan sonra Paket Güncelleyiciyi açtım (Package Updater olmuş) Tekrar tarama yapıp 10 yeni güncellemeyi de yaptım ve depolardan Debian resmi olan 5.yi kaldırdım ve şuan sistemi kullanabiliyorum.

Şu komutları yazdığımda gelen bilgiler ise şu şekilde:

lsb_release -a
No LSB modules are available.
Distributor ID: Debian
Description: Debian GNU/Linux 10 (buster)
Release: 10
Codename: buster

uname -a
Linux xxx 4.9.0-9-amd64 #1 SMP Debian 4.9.168-1+deb9u2 (2019-05-13) x86_64 GNU/Linux

hostnamectl
Static hostname: xxx
Icon name: xxx
Chassis: desktop
Machine ID: xxx
Boot ID: xxx
Operating System: Debian GNU/Linux 10 (buster)
Kernel: Linux 4.9.0-9-amd64
Architecture: x86-64

Bu konu 23 gün sonunda konu otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.