Pardus Embedded Linux

Herkese merhaba;
Pardus 'un embedded ortamlarda kullanılabilmesinin önünü açmak için neler yapabiliriz? Yocto Linux gibi bir embedded ortam geliştirilebilir mi? Pardus armı biraz inceledim. Edindiğim araştırmalara göre sadece raspi üzerinde koşturulmuş. Intelin Congatech, STM32(STM32MP1), Xilinx(Zynq 7000 Series), Texas Instruments(DaVinci Series) gibi büyük firmaların işlemcilerine Yocto platformu gibi kolay kurulum ve kod geliştirme konusunda birşeyler yapılabilirse büyük ses getirir. Buradaki en büyük problem real time konusu. Neler yapılabilir bu konu ile ilgili sizce?

Merhabalar, İsmim Erdoğan BİLGİCİ
Pardus ARM projesini 6 Gönüllü arkadaş ile ben(LS.com.tr) 2014 Yılında başlattım. Türkiyede temin edilmesi kolay ve fiyat olarak uygun Raspberry Pi tekkart vardı. Pardus ARM 1 sadece terminal olarak hazırladık, üstünde web sunucu vb. servisler hazır geliyordu. pardus-ayar yazmıştık.

Pardus ARM 2 Masaüstü ve hazır bazı yazılımlar ile gelmişti ve kendi çekirdeğimizi derleyip yayınlamak istiyorduk.
Pardus ARM 3 ve Pardus ARM Cloud çıkardık, Artık kendi çekirdeğimiz vardı ve açılışta kernel pardus logosu ile açılıyordu. Onile radyo dinlemek, web sunucu , mini bir news haber sitesi vb birçok değişik uygulamayı içine hazır yüklemiştiik

Yıl 2020, artık herşeye ulaşmak ve temin etmek çok kolay. Bizde 6 kişilik ekip buraya kadar dedik.
Amacımız bizden sonra gelecek arkadaşlara fikir vermek, yol göstermek, heveslendirmek…

Arama motorlarında PardusARM diye aratırsanız çok sayoda pdf, video ve resim gelecektir.

Eğer yanlış görmediysem TUBİTAK son afişlernde ARM ibaresini gördüm. Yakın bir zamanda Tübitak tarafından ARM destekli bir dağıtım çıkacak. Buda çok sevindirici bir gelişme diye düşünüyorum.

4 Beğeni

Merhaba Erdoğan bey;
Değerli çalışmalarınız için teşşekür ederim. Pardus ARM’ı henüz tecrübe etme şansım olmadı. Tam olarak bahsettiğim şey Yocto Linux tarzı birşey. Yani ilgili işlemcinin BSP(Board Support Package) desteğinden tutunda linux ortamında C/C++ kullanarak kendi IDE’siyle işlemcinin bütün peripharellarını kullanabilmeye kadar. Yocto ile ARM için çekirdek oluşturmadan tutunda özelleştirmelere kadar bir sürü seçenek var. Fakat bir önceki mesajımda paylaştığım gibi embedded sistemlerde real time olmazsa olmaz. Bunun için yocto bir dizi patch kullanıyor. Bunlarda en yaygın olanı preempt_rt patch. kernel derlenirken bu Patch kullanılıyor. Mesela bu patch pardusta kernel derlenirken kullanılabiliyor mu? Yada Pardus için imaj dosyası özelleştirilmiş şekilde oluşturulabiliyor mu?

Aslına bakarsanız böyle bir çalışma içerisinde olmayı çok isterim. Elimde birçok işlemci ailesinin eval-board’ları mevcut. Özellikle Xilinx firmasının SoC ailesinden Zynq-7020, ST’nin yeni çıkardığı STM32MP1 serisi vb.
Mesela bu işlemcilerde yapılacak embedded projelerinde HDMI kullanımına neredeyse gerek yok. Aslında lazım olan peripherallar genellikle seri port,I2C,SPI,ADC,Ethernet,DMA,DAC bazı uygulamalar için TFT panel sürülmesi, özellikle çokça LVDS gibi çevreseller. Yani demek istediğim kernel derlenirken bunların seçilebilir olduğu, kullanılacak borda uygun BSP dosya desteğinin verildiği bir linux dağılımı.

Faruk Bey, tekraren Merhabalar.
Yazdıklarınıza katılıyorum. ARM Dünyası Endüstri 4.x için çok gerekli ve yeni kurulacak şirketler için çok güzel projeler sunuyor.
TÜBİTAK bu konuda çok yakında bir haber yayınlar diye düşünüyorum.

Benim yeni merak duyduğum CubeSat’lar Hatta PardusSAT projesi olsa çok güzel olurdu diye düşünüyorum. Picosat veya NanoSat 1U olabilir. Mors, SSTV, sensör vb. ekipmanlar ile bir eğitim projsi başlatılabilir. Önü açık projeler. Güzel projeler duymak üzere…

Avrupa tarafına geçerseniz bir kahve ısmarlayabilirm :slight_smile: Görüşmek üzere …

Erdoğan bey merhaba;
Davetiniz için teşekkür ederim. Ortalık biraz durulsun görüşebilmeyi bende çok isterim.

Sizlerin raspery için yaptığınız çalışmalar ile ilgili dokuman vs var mıdır? Elimdeki bordlar için bişeyler yapmaya çalışacağım. Yani pardus kernelinin yeniden derleyebilmek gibi. Bu konuda startup olarak nerden nasıl paşlamalıyım?

Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.