Herkese merhaba. Bir İngilizce öğretmeni olarak buraya yazıyorum. Arçelik akıllı tahtalarımızda sorunsuzca kullandığımız Pardus Etap 19 sürümünden 23 sürümüne geçtik.
Tek tek tüm sorunlara değinmeyeceğim ama bizi en çok sıkıntıya sokan ve dersin işleyişini büyük ölçüde zedeleyen dokunmatik sorunundan bahsetmek istiyorum.
Dersi genelde www.eltarena.com sitesindeki kitap sunumlarını kullanarak işliyorum. Gerektiğinde sunumların kendi içlerinde yerleşik olan çizim aletlerini kullanarak önemli kelimelerin altını çiziyoruz, bazen anlamlarını yazıyoruz, bazen soruları cevaplandırıyoruz. Bütün bunları sorunsuz yapabiliyorduk, ta ki 23 sürümüne kadar. Şu an ne zaman bahsettiğim şekilde sunumların üzerine bir şeyler yazmak istesem iki de bir bir menü açılıp duruyor. Yok efendim resim ara, seçili alanı ara, kaydet, google lens ile ara gibi seçeneklerin açıldığı bir menü. Gerçekten insanı çıldırma noktasına getiriyor. Okulumuzdaki bt hocamızla çözüm arayışına girdik ama henüz muvaffak olamadık. Bu sorunu nasıl çözeceğiz? Tekrar 19 sürümüne dönmek yasak mı?
Hocam chrome tarayıcıda mı açıyorsunuz. Firefox da denediniz mi. Durum çözülmezse resimli birkaç tane atar mısınız ne olduğunu tam anlayabilmek için.
etap 23-4 08.05.2026 isoyu deneyin
Son güncel iso ile bazı sorunlar giderildi. Aliseydi beyin belirttiği gibi buradan indirip deneyebilirsiniz. 23-4 08.05.2026
Pardus
Yeni Pardus ETAP 23 ve Getirdiği Çözümler - Pardus Gönüllü Platformu
firefox o kadar kasıyor ki zaten onda hiç bir şey yapılamıyor. Chrome ile kullanıyoruz. Olan şey elimizle yazı yazmaya çalışırken ikide bir sağ kliğin çalışması. Hani mouse ile sağa tıklarsınız ya bu da o şekil.
Etap 23 dokunmatik ekran sağ tık eylemleri ile ilgili olarak bir çalışma yapmaktayız.
Test etmek için: Pardus

Mevcut durumda sağ tıklama için uzun basma eylemi sonrasında sağ tıklama yapmaktadır. Tahtanın sensöründen kaynaklı algılamada hatalar olabildiği için hatalı sağ tıklama menüsü gelebilmektedir.
Bunu geçici olarak düzeltmek için /etc/pardus/eta-right-click.conf dosyası içindeki değerleri ayarlayabilirsiniz.