Kamu kurumlarında açık kaynak kodlu yazılımların kullanımına yönelik yürütülen çalışmalar, ulusal bilişim stratejimizin bir parçasıdır. 23.07.2023 tarih ve 32263 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Kamuda Açık Kaynak Kodlu Yazılım Kullanımı” konulu 2023/13 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, kamuda açık kaynak kodlu yazılım kullanımının yaygınlaştırılarak bilişim harcamalarından tasarruf edilmesini, üretici bağımlılığının azaltılmasını ve siber güvenliğin güçlendirilmesini hedeflemektedir.
Bu kapsamda, Millî Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK iş birliğiyle okullarda Pardus ETAP 23 işletim sisteminin yaygınlaştırılmasına başlanmıştır. Bu geçişin temel amaçları ve stratejik gerekçeleri şunlardır:
Ekonomik Tasarruf: Kapalı kaynaklı işletim sistemleri için ödenen lisans bedelleri, kamu bütçesi üzerinde önemli bir mali yük oluşturmaktadır. Pardus gibi açık kaynaklı yazılımlar ise bu tür lisans bedellerinden muaftır ve bilişim harcamalarında büyük ölçekli tasarruf sağlamaktadır. Tasarruf edilen bu kaynaklar, eğitim altyapısının geliştirilmesi gibi farklı alanlarda kullanılmaktadır.
Üretici Bağımlılığını Azaltma: Yerli bir işletim sistemi kullanmak, yazılım tedarikçilerine olan dış bağımlılığı ortadan kaldırmaktadır. Bu durum, olası teknolojik kısıtlamalara karşı bir güvence oluşturmakta, yazılım güncellemeleri ve güvenlik yamaları gibi konularda esneklik sağlamaktadır.
Siber Güvenlik: Açık kaynak kodlu yazılımların şeffaf yapısı, güvenlik açıklarının tespiti ve giderilmesi süreçlerini hızlandırmaktadır. Bu sayede, kurumlarımızın siber güvenliği güçlendirilmekte ve ulusal verilerin güvenliği artırılmaktadır. Ek olarak, Pardus gibi Linux tabanlı sistemler USB vb. yollarla bulaşabilecek virüslere karşı çok daha dayanıklıdır.
Esneklik ve Özelleştirme: Kapalı kaynaklı yazılımlar, eğitim-öğretim ihtiyaçlarına göre tam olarak özelleştirilemez ve her özelleştirme ek maliyetler doğurabilir. Açık kaynak kodlu Pardus ise, eğitim ve öğretim ihtiyaçlarına göre yerli imkanlarla özelleştirilebilmekte ve bu sayede sınıflardaki ders işleyişine en uygun hale getirilebilmektedir.
Yaşanabilecek teknik aksaklıklar, yeni bir sisteme geçişin ilk evrelerinde karşılaşılması muhtemel durumlardır. Bunların giderilmesi amacıyla ilgili teknik birimler tarafından gerekli çalışmalar yürütülmekte olup, sistemin sorunsuz bir şekilde işlemesi için gerekli destek sağlanmaktadır. Destek için aşağıdaki kanallara başvurabilirsiniz:
1- ETAP 23’ün içinde yer alan ETA Yardım ve ETA Karşılayıcı uygulamaları
2- forum.pardus.org.tr ile gonullu.pardus.org.tr adresindeki konu başlıkları
3- uzem.pardus.org.tr adresindeki eğitim videoları
4- belge.pardus.org.tr adresindeki MEB kategorisinde yer alan konu başlıkları
5- Çeşitli Whatsapp ve Telegram Grupları
6- Kolay ETAP youtube kanalı
https://www.youtube.com/@KolayETAP
7- Telegram kanalları
Bilgilerinize sunulur.