Pardus Gnome 23 İçin Öneri

Milli işletim sistemiz olan Pardus’umuzun son kullanıcılar tarafından kullanımın her geçen gün arttığı memnuniyetle görüyoruz. Bu vesile ile emeği geçenlere bir kez daha teşekkür ediyor, çıktıkları bu kutulu yolculukta başarılar diliyoruz.
Gnome son yıllarda büyük atılımlar yaparak linux işletim sistemlerinde en çok tercih edilen masaüstü arayüzü olmayı başarmış olup, son kullanıcı için daha şık hale getirilmiş ve kullanışlı özelikler ile donatılmıştır. Bu yıl içerisinde kullanıma sunulacak olan Pardus 23 gnome ara yüzünün daha derli toplu olması ve menü dağınıklığının ortadan kaldırılması için dash to panel eklentisinin var sayılan olarak eklenmesi isabetli olacaktır. Mevcut gnome sürümlerinde varsayılan olarak bulunun arcmenü ile dash to dock eklentilerinin ise pasife çekilmesi görselliği daha da artıracaktır. İsteyen kullanıcı kendisi kurulumu yaptıktan sonra aktif yapabilir. Son kullanıcı sade ve kullanışlı arayüzleri tercih ediyor. Dikkate alınırsa güzel olacaktır.

2 Beğeni

Lakin burada kullanıcı deneyimini kötüleştirmemek de gerekiyor. Üç eklentiyi de hem kullandım hem de çevirilerine katkıda bulundum…

Dash do dock bir hayli stabil bir eklenti ve gerektiğinde sayfanın altına, üstüne veya sağına alınabiliyor. 21 sürümüyle gelip 23 sürümüyle kaldırılması kullanıcı deneyimi açısından çok da doğru bir tercih olmayacaktır. Ayrıca Ubuntu ve türevi pek çok dağıtımla kurulu veya gömülü geliyor.

Dash to panel görece daha kararsız bir eklenti. İki eklenti arasındaki bir diğer fark da Dash to panel direk Windows gibi davranmaya öykünüyor. Tercihe göre güzel olduğu düşünülebilir veya tercih edilmeyebilir.

ArcMenu konusunda bir şey diyemem. Kendince bir yaklaşımı var.

Pardus 23 GNOME için önemli bir konu hangi GNOME sürümüyle geleceği. Bu konuda Debian testing şu an GNOME 43 serisinden kimi uygulamaları test ediyor. 2023 dördüncü çeyreğindeki yayına kadar GNOME 44 hatta belki GNOME 45 çıkmış olacak. GNOME 44 ile 18 yıllık meşhur dosya seçerken dosya önizlemelerinin görünmemesi sorunu çözülmüş oluyor. Bu açıdan bu sürümden öncesi bir sürümle gelmesi çok güzel olur.

Yine de ortada bir uyumsuzluk sorunu var. Şu an GNOME tarafında GTK 3’den GTK 4’e bir geçiş söz konusu. Kimi uygulamalar GTK 3 bağımlı, kimisi GTK 4 sürümüne bağımlı. Numara dışında görsellik açısından da şu an uyumlu durumda değiller. Dağıtımların bu konuda da karar vermeleri gerekecektir.

Şimdiden kolay gelsin.

4 Beğeni

PULSE AUDİO EKOLAYZER in ön tanımlı olarak gelmesinde fayda var diye düşünüyorum. Müziğe önem verenler için gayet afilli olurdu. Depoda bulunan ekolayzer sadece ses seviyelerini ve çıkışları girişleri gösteriyor. Bas ve tiz ayarlarını yapmıyor. Ben LADSPA denen bir eklenti içeren GİTHUB daki bir uygulamayı epey uğraşmalarım sonunda kurmayı başardım. Pyton 3 le ve onun terminali ve emülatörü olan emacs üzerinden yapıldığı için bayağı zahmetli oldu. Bu EQ programının aşağıdaki resimde görülen paketlere bağımlılığı var. Kurduktan sonra ise görüntüsü ikinci resimdeki gibi oluyor. Selamlar… :raising_hand_man:
Ekran Görüntüsü 2023-01-06 22-47-15
Ekran Görüntüsü 2023-01-06 22-46-48