Pardus Gönüllü Platformu Genişletilsin

Pardus gelişiminin hızlandırılması, gençlerin yetiştirilmesi, Linux için tecrübeli kimselerin yetiştirilmesi ve topluluğun üretime katılması adına 'Pardus Gönüllü Platformu’nun “Nasıl yapılır?” formatından daha öteye geçerek saha çalışmalarına ve eğitimlere başlaması topluluk ve Pardus’un lehine olacaktır.

Buna T3 Vakfı’nın ‘gönüllü’ anlayışı örnek gösterilebilinir. T3 Vakfı BAYKAR çatısı altında ve farklı dal ve alanlara ayrılarak gönüllüler vasıtasıyla gönüllü çalışmaları gerçekleştirmekte ve T3 Vakfı’ndan çıkan çoğu ürün bu gönüllü ekipler ve koordinatörler tarafından gerçekleştirilmekte. Çoğunlukla lise ve üniversite öğrencileri, mezun veya alana merakı olan yahut bilgisi olan kişiler bu çalışmalara katılıyor. Ortaokul öğrencileri içinse çeşitli eğitim programları yapılıyor. Elbette eğitim programları her yaş için sürdürülüyor, yalnızca ortaokul ile sınırlı kalınmıyor.

Pardus Gönüllü Platformu da T3 Vakfı’ndan kendi gönüllülerini eğiten, sahada görevlendiren ve üretime katkı yapar bir hâle getirmesi gereklidir. Pardus topluluk fikirlerini gözardı etmemeli ve topluluğu üretime dahil etmeli.

Pardus topluluğunun daha genişletilmiş ‘gönüllü’ sahasına yayılması; Pardus’un daha geniş alanlarda daha fazla aktif rol oynamasına, Türkiye’de Pardus’un daha fazla ilgi görmesine ve Pardus Gönüllü Platformu altında toplanan gençlerin ekipler hâlinde Pardus’a uyumlu veyahut yerleşik daha fazla ürünler ortaya çıkarıp Pardus’un gelişimine katkı sunacağına, okullarda ve şehir meydanlarında seçkin gönüllülerin standlarda Pardus hakkında tanıtma ve bilinçlendirme faaliyetlerinde bulunmasına katkı sağlayacaktır.

Böylece hem gençler yetişecek, hem Pardus büyüyecek ve gelişecek, hem de Türkiye’de Pardus/Linux’a dair daha kapsamlı ve yaygın fikirler meydana gelecektir. Eğer gönüllülük ve eğitim programları kalıcı ve sürekli olursa (yani seminer şeklinde olmazsa) bir süre sonra Pardus’un elinde devasa bir yetişmiş gönüllü ordusu olacaktır.

Pardus maaşlı geliştirici ekibinin yanı sıra gönüllü toplulukları da bünyesine almayı başarmalı. Bunun Pardus’a katkısı bir hayli fazla olacaktır.

Harika bir düşünce. Gençlere ve gönüllü çalışmalarına ulaşmayan bir çalışmanın yayılma ihtimali de pek olmuyor.
Gençler gönüllü eğitimleri alsa, okullarda gidip öğretmenlere sunum yapsa, farklı çalışmaların içinde bulunsa, Pardus da güzel bir ivme kazanır diye düşünüyorum. Özellikle de meslek lisesi ve bilgisayar labaratuvarı olan okullarda. Şenol hoca sağolsun, her yere koşuyor ama tüm eğitimleri tek başına yetiştiremez. Ona gençlerden bir ordu lazım. :slightly_smiling_face:

Öte yandan, gençleri de böyle güzel ve ülkenin hayrına faaliyetlerde koşturmak lazım. Sonra gençleri doğru yönlendiremeyince gençler de elden gidiyor.

3 Beğeni

Şenol Hoca bildiğim kadarıyla seminer tarzı konferanslar veriyor. Ancak bu yeterli değil, yerleşik ve uzun süreli eğitim lazım gençlere. T3 Vakfı bunu Deneyap Atölyeleri ile gerçekleştiriyor ve kişiyi ilgi alanına göre yetiştirip ilgili projelere ve alanlara yönlendiriyor. Küme, TeknoFest, Can sağlığı gibi çeşitli alt yapıları bulunuyor. Tek kurum içinde her alana bağlı gençler yetiştirip görevlendiriyor.

Pardus gelişime açık ve üzerine ilgi çekebilecek bir proje. Zira Pardus deyince işin içine meslek liselerinden; web tasarım, bilgisayar programlama, elektrik-elektronik gibi alanları dahi işin içine katabiliriz. Üniversite bölümlerinden yazılım mühendisliği, bilgisayar programcılığı, bilgisayar mühendisliği, otomasyon bölümleri, elektrik-elektronik gibi geniş alanlara da yayılabilir.

Pardus neden kendi bilgisayarını üretmesin ki? Pardus neden bir otomobile bilgisayar olmasın ki? Bir otomobilde veya televizyonda Android’in yerini neden alamasın ki? Olmaması için bir gerekçe var mı?

Tüm bunları maaşlı çalışanlar ile yapmaya kalkarsanız gelişim yeteri kadar hızlı olmaz. Kendi yankı odanızdan dışarı çıkamazsınız. Eleman sayısı sınırlı olur, ekonomik olarak bütçe ayırmakta zorlanırsınız.

Ancak bir vakıf aklıyla hareket ederseniz bağış alırsınız, halk sizi, siz gençleri desteklersiniz. Böylece karşılıklı kalkınma meydana gelir. Gençler yetişir, okulların kalitesi artar, TÜBİTAK prestij kazanır, Pardus yayılır ve gelişir.

Gençlerin vizyonu, dinamik, heyecan ve çabalarını destekleyerek yarına daha başarılı bir işletim sistemi, ekosistem ve yapı çıkarabiliriz. Pardus çox büyük bir velî nimet ve kıymeti bilinmeli. Pardus bir vakıf aklıyla; gençleri, okulları, üniversiteleri ve meraklıları; kısaca katkı vermek isteyen herkesi kucaklayan ve eğiten bir harekete dönüşmeli.

3 Beğeni

Pardus’un en büyük sıkıntısının onu kullanabilecek büyük kitlenin, onu kullanan birilerini görememiş olması olduğunu düşünüyorum!

Acilen birilerinin bilgisayarına -sanal makineye değil!- Pardus kurup, onunla olağan paylaşımlar yapmasının bile yeterli olacağını düşünüyorum.

Ben yeni bir MiniPC almaya çalışıyorum ve ona Pardus kuracağım, ama sözde meraklı olduğum halde maalesef makinesine Pardus kurup bir şeyler yapan birilerini görmediğim için Pardus’un ayrıntılarını bilemiyorum!

Sâdece LMDE6 Faye ve Raspberry Pi 5 (8GB) ile Raspberry Pi OS kullandığım için tahmin edebiliyorum!

İnternet’te yakın zamanda yine maalesef sanal makineye kurulmuş bir videodan Pardus’un kullanılabilecek kadar güzelleştiğine kanaat getirdiğim için Pardus’a geçeceğim.

Fakat hâlâ Pardus kurup, onu kişiselleştirip, deneyimlerini paylaşan bir Âllah’ın kuluna denk gelmemek İnsanın hevesini kırıyor!

Benimkini bu zamana kadar kırdı!

Fakat LMDE6 Faye ve Raspberry Pi OS deneyimim sâyesinde neleri görmemiş olabileceğimi tahmin ederek Pardus’a meylim arttı!

Başka bir Linux dağıtımı kullanmamış olsaydım, Windows’tan Pardus’a geçmezdim!

Çünkü Linux Mint için zilyon tâne tanıtım videosu ve bilgiye kolayca erişilebiliyor, ama Pardus’da böyle bir imkân yok!

Raspberry Pi OS’a da LMDE6 Faye deneyimim sâyesinde çekinmeden geçebilmiştim.

Asıl hedef kitle Windows’tan kullanıcı çekmekse, İnternette zilyon tâne deneyim videosu ve fotoğrafı ile paylaşım yapılmadığı taktirde bu çok, ama çok zor!

Ancak Linux Mint ve Ubuntu kullanıcılarını Pardus’a kazandırmak umulabilir!

Windows kullanıcılarını kazanmak için gerçek kullanıcıların milyonlarca deneyim paylaşımı şart!

İşte bu tam da gönüllü işi!

2 Beğeni

evet bu toplulukların ve gönüllülerin yapacağı en basit işlerden birkaçı. Pardus’un 'Gönüllü Platformu’nu büyütmesi ve sahaya inip daha aktif olması bunu gerçekleştirebilecek, başarılı bir Pardus ortaya çıkarabilecek bir husus. Gönüllülerle gerçekten fizikî temasta bulunur, destekler, ekipler kurar, koordine ederse ve eğitirse Pardus gerçekten birkaç yıl sonra daha kısa sürede daha yüksek bir ivmeyle gelişecek, daha iyiye gidecek ve kitlesi büyüyecektir.

Pardus’un en temel sorunu kamuya odaklanmış olması. Oysa aynı kamu güyâ on yıllardır F klavye’ye geçiş yapmayacak mıydı? Gerçekleşti mi? Pardus’a göç beklenenden yavaş olmuyor mu? O zaman menzili kamudan halka çevirmek gerekli. Kamu zateen halktan oluşur, halk benimserse kamu zorunlu geçiş yapacaktır. Kimse Cumhurbaşkanlığı kararnamesini umursamıyor, zaten böyle de sağlıklı bir geçiş olması mümkün değil. Çoğu kurumun sistemi henüz oturmamış vaziyette ve bahane çox.

Gönüllü Platformu’nun genişletilmesi ile Pardus’a yazılım geliştirmek ve burada bir başarı ile öne çıkmak isteyen gençler zaten otomatik olarak Pardus’a yönelecek ve zamanla alışacaktır. Gençlerin birlikte ekip oluşturarak Pardus’a programlar üretebildiği ve Pardus ekibinden fikirler alıp kendilerini ve Pardus’u geliştirdikleri bir ortamda Pardus Gönüllü Platformu zaten kendiliğinden kuvvetlenecek ve bir orduya dönüşecektir. Böyle bir durumda ise zaten kamuya yönelik pek çox yazılım bu gençler tarafından veya gençler farklı bir yazılım ile uğraşırken Pardus yöneticileri tarafından çözüme daha rahat ve konforla kavuşturulacaktır. Gençleri ve öğrencileri üretime katan Pardus vakitle halk ve genç nüfus nezdindeyse daha fazla dikkat çekici ve arzulanan bir hâl alacaktır.

TeknoFest Sosyal’de yaptığımız anketlerde Pardus MacOS’ten yüksek ancak Windows’tan da düşük çıkıyor. Bizi saymazsanız TeknoFest gençliği neredeyse hiç Pardus kullanmıyor. aşağıdaki her iki anketi de biz yaptık. Benim çevrem Pardus yoğunluklu olduğu için bir de TeknoFest’ten bir arkadaşımızdan anket oluşturmasını ricâ ettik. Anketten kendimizi çıkarttığımızda Pardus ile MacOS kullanım oranlarında büyük farklar olmadığını gördük. Ekosistem karşılaştırması yaparsak Pardus her cihaza kurulurken MacOS yalnızca belli pahalı cihazlarda bulunuyor. Yani maalesef Pardus, TeknoFest gençleri gibi üretken gençlerin bile dikkatini çekmiş durumda değil. Bunu ancak gençleri üretime katarak tersine çevirebiliriz. Yalnızca söz dinlemeyen kamuya odaklanmak Pardus projesine yapılacak en büyük kötülüklerden birisi. Halk kullanmıyorsa kamu hiç kullanmaz, çünkü alışık değiller.

Screenshot 2025-08-26 at 17-22-52 Pardus Windows MacOS için arama - NSosyal
Screenshot 2025-08-26 at 17-22-42 Pardus Windows MacOS için arama - NSosyal

1 Beğeni

Selamlar. Batuhan beyin bahsettiğii gibi bir sinerji; pardus gönüllüleri oluşumu ile Pardus Kullanıcıları Derneği (https://www.pkd.org.tr/), Bilgi Teknolojileri & İnternet Güvenliği Derneği ( https://www.btider.org.tr/), Özgür Yazılım Kullanıcıları Derneği (https://www.oyakder.org.tr/), Linux Kullanıcıları Derneği (Linux Kullanıcıları Derneği - Linux Kullanıcıları Derneği) gibi dernek vakıfların işbirliğiyle birlikte o sinerji oluşturulabilir kanısındayım.

3 Beğeni

Belki en başta gelen sorun Pardus’un büyümesi için gereken irade (ve maddi kaynak) yetersizliğidir.
Belki Pardus için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK iş birliğinin nasıl somutlandığına ve burada bu önemli projeye gereken önemin verilip verilmediğine bakıp bir şeyleri gözden geçirmek ilk yapılması gereken şeydir.
Belki ancak bundan sonra bu önemli projeye daha faza önem verilir, daha fazla maddi kaynak sağlanır, donanım üreticileri ile (ör. Casper) iş birliği de geliştirilir, daha fazla gönüllü desteği de kazanılır, vd…
Örneğin, Debian kararlı sürümü (uzun bir süre test sürümünde denendikten ve hatalar ayıklandıktan sonra) 12’den 13’e geçtiğinde bunun Pardus’un Debian tabanında yansıması epey zaman alıyorsa;
Örneğin, Casper bilgisayarlarında kullanılan parçalar seçilirken Linux uyumluluğuna da dikkat edilmesi, kullanıcılara işletim sistemi seçeneği olarak Windows veya FreeDOS yerine Windows veya Pardus sunulması…gibi birçok yapılabilecek şey varken yıllardır bunlar bir türlü olmuyorsa,
Burada öncelikle en tepede halledilmesi gereken bazı sorunlar var demektir maalesef…

@Sadi buradaki “gönüllü” kavramı ‘ekonomik destek’ manasında değil, “üretimde gönüllü” mânasında. Gönüllüleri üretime kattıktan sonra zaten Padus hareketlilik kazanacaktır. Sahada aktif olarak rol oynarsa bunun sonucunda diğer üreticiler zaten Pardus ile işbirlikleri yapmak için kapıya geleceklerdir. Yalnızca Casper değil, Türkiye’de üretim yapan diğer bilgisayar ve bilgisayar aksesuarları üreten ve sponsor olmak isteyen diğer marka ve firmalarda kapıya geleceklerdir.

Pardus’un bunları talep etmesine gerek yox. Yeni dünya toplumun sırtında yükseliyor, eskisi gibi para ve kaynaklar ile bir şeyler yapılamıyor, bu başarı getirmiyor artık. Başarı artık toplumda gizli. Okuma oranlarının bu kadar arttığı, mühendislerin bu kadar fazlalaştığı bir dünyâda firmalar toplumun desteğine, toplum firmaların desteğine muhtaçtır. Burada al-ver ve prestij kazanma hususu var.