Pardus gelişiminin hızlandırılması, gençlerin yetiştirilmesi, Linux için tecrübeli kimselerin yetiştirilmesi ve topluluğun üretime katılması adına 'Pardus Gönüllü Platformu’nun “Nasıl yapılır?” formatından daha öteye geçerek saha çalışmalarına ve eğitimlere başlaması topluluk ve Pardus’un lehine olacaktır.
Buna T3 Vakfı’nın ‘gönüllü’ anlayışı örnek gösterilebilinir. T3 Vakfı BAYKAR çatısı altında ve farklı dal ve alanlara ayrılarak gönüllüler vasıtasıyla gönüllü çalışmaları gerçekleştirmekte ve T3 Vakfı’ndan çıkan çoğu ürün bu gönüllü ekipler ve koordinatörler tarafından gerçekleştirilmekte. Çoğunlukla lise ve üniversite öğrencileri, mezun veya alana merakı olan yahut bilgisi olan kişiler bu çalışmalara katılıyor. Ortaokul öğrencileri içinse çeşitli eğitim programları yapılıyor. Elbette eğitim programları her yaş için sürdürülüyor, yalnızca ortaokul ile sınırlı kalınmıyor.
Pardus Gönüllü Platformu da T3 Vakfı’ndan kendi gönüllülerini eğiten, sahada görevlendiren ve üretime katkı yapar bir hâle getirmesi gereklidir. Pardus topluluk fikirlerini gözardı etmemeli ve topluluğu üretime dahil etmeli.
Pardus topluluğunun daha genişletilmiş ‘gönüllü’ sahasına yayılması; Pardus’un daha geniş alanlarda daha fazla aktif rol oynamasına, Türkiye’de Pardus’un daha fazla ilgi görmesine ve Pardus Gönüllü Platformu altında toplanan gençlerin ekipler hâlinde Pardus’a uyumlu veyahut yerleşik daha fazla ürünler ortaya çıkarıp Pardus’un gelişimine katkı sunacağına, okullarda ve şehir meydanlarında seçkin gönüllülerin standlarda Pardus hakkında tanıtma ve bilinçlendirme faaliyetlerinde bulunmasına katkı sağlayacaktır.
Böylece hem gençler yetişecek, hem Pardus büyüyecek ve gelişecek, hem de Türkiye’de Pardus/Linux’a dair daha kapsamlı ve yaygın fikirler meydana gelecektir. Eğer gönüllülük ve eğitim programları kalıcı ve sürekli olursa (yani seminer şeklinde olmazsa) bir süre sonra Pardus’un elinde devasa bir yetişmiş gönüllü ordusu olacaktır.
Pardus maaşlı geliştirici ekibinin yanı sıra gönüllü toplulukları da bünyesine almayı başarmalı. Bunun Pardus’a katkısı bir hayli fazla olacaktır.