Merhaba, bilgisayarımı önceden pardus ve win11 dual bot olarak kullanıyordum. Win11’in yerine Pop os kurdum ama grub menüsünden win11 hala duruyor ve pardus-pop os ikilisinden hangisini açmak istiyorsam bios a girip boot ayarında açmak istediğimi en üste alarak açabiliyorum. Pop Os Pardus gibi grub menüsü kullanmıyormuş sanırım. Yardımcı olabilir misiniz?
BIOS’ta Pardus’u başa alıp normal şekilde Pardus oturumu başlayınca terminal penceresi açıp sudo update-grub komutunu çalıştırın (şifre isteyecektir). Bu sırada sistem GRUB menüsü yenilenecek ve Pop OS! dahil edilecektir normal olarak.
Dahil edilmiyorsa, /etc/default/grub dosyasını açıp orada GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false şeklinde bir satır olmalı ve başında # işareti bulunmamalıdır.
Bu dosyada bir değişiklik yapıldıktan sonra GRUB menüsünün güncellenmesi gerekir.
Win11 hala yer alıyorsa, /boot/efi/EFI/ klasörü altında bir yerde gereksiz Windows kalıntıları varsa, bunları temizlemek ve tekrar GRUB menüsünü güncellemek gerekebilir.
Dediğiniz yöntemi denedim ama olmadı hocam. Ben de biraz araştırınca Zorin Os’in de Pardus gibi grub menüsü kullandığını öğrendim. Pop os’in yerine Zorin os kurdum ve kurulum sonrası yeniden başlatınca grub menüsünde hem zorin hem de pardus görünüyordu. Teşekkür ederim.
Ah, evet, son zamanlarda bazıları GRUB menüsü kullanmamaya başladılar.
Neden bilmiyorum, bir iki saniye daha açılsın diye belki.
Fakat birden fazla işletim sistemi olan bilgisayarlar için hiç uygun değil.
Eğer Pardus dışında Windows 11’e en çok benzeyen bir Linux dağıtımı bulundurmak ise maksat, bunu Zorin’den daha iyi yapan bir iki başka Linux dağıtımı var, fakat maalesef şimdi aklıma gelmiyor, hiç ilgilenmediğim için kayda geçmemiş.
Şahsen benim ikili Linux dağıtımı tercihim; Pardus + Debian Testing, ki bu ikincisi bir iki yıl sonra Pardus’ta olacakların ön gösterimi gibi oluyor ve Debian Unstable sürümünü temel alan Ubuntu’dan da, onu temel alan Zorin gibilerinden de daha kararlı sayılabilir. ![]()
Winux var hocam. Ama ücretli. Ürün anahtarıyla satıyorlar sanırım, ya da onun gibi birşey.