Pardus güç yöneticisi nasıl çalışıyor?

Bu laptoplarda inanılmaz iyi çalışıyor 3.25W tüketime kadar düşürdüm, batarya süresini inanılmaz uzatıyor. Ne tlp ne başka bir şey bunun kadar iyi. Sanırım kullanılmayan çekirdekleri kapatıyor htoptan baktım. Nasıl yapıyor bunu bir arkadaş açıklayabilir mi? auto-cpufreq mi kullanıyor arka planda?

Bilgim yok.

Lakin ben de, yaz aylarında fanlar fazla bağırıyor diye CpuPowerGUI diye birşey bulup kurdum. (Mağazada yok, ama depolarda var). İşlemci çalışma frekansını istediğim gibi aşağılara çekerek gürültüyü azaltıyorum. Performansın düşmesini çok fazla hissetmiyorum.

Bilgisayarım AMD tabanlı bir masaüstü. Modern değil. AMD FX6300 işlemcili. Bu işlemcileri bilen bilir, çok ısınır. Hele ki yaz aylarındaysan en ufak bir işlemde fanlar tavan yapıp iniyor. Bunun önüne geçmek için CPUPowerGUI ile frenliyorum, işe yarıyor. Bilmeyelnlerin bir denemesini öneririm.

NOT: İşlemci frekansını çok fazla aşağı çekerseniz, bu defa fanlar susmak yerine aşırı bağırır. Windows tarafında edindiğim bir tecrübe. Linux için geçerli mi bilmiyorum.

2 Beğeni

AMD stok fanı kullanma onlar iyi soğutmuyor. Kule fan kullanabilirsin uygun fiyatlıları da mevcut. FX6300 zaten çok güçlü değil düşürme bence frekansını.

1 Beğeni

Stok soğutucu değil de, eski hurdaların arasından oldukça etli bir alüminyum soğutucu buldum onu taktım.

İşlemci 3,5GHz’lik 6 çekirdeğe sahip. Ben performansından memnunum. Gerek windows tarafında gerekse linux tarafında frekansı düşürerek kullanıyorum çok da farketmiyor.

Windows tarafında güç ayarlarından işlemci kullanımını %70’e düşürüyorum.
Linux tarafında CPUPowerGui ile 3500 olan frekansı 2800’lere düşürüyorum.

Bu şekilde oldukça performanslı çalışıyor.

1 Beğeni

Su yazimi okuyabilirsiniz. Bunula beraber birkac ayara daha sahip.

Guc tasarrufu modu cekirdek sayisi 4ten az olmamak sarti ile yarisini uyutuyor. Daha az performans daha yuksek guc tasarrufu sagliyor.

Bununla birlikte donanimin destekledigi ayarlari da gerceklestirerek guc kullanimini azaltmaya calisiyor.

Performans modu da bunun tam tersi ozellikte daha yuksek hiz saglamak icin guc tasarrufunu kapatiyor.

4 Beğeni

Valla hocam siz yaptıysanız çok iyi çalışıyor, gnome daki power-profiles-daemon veya tlp, auto-cpufreq gibi programlar bile bu kadar iyi değil. Auto-cpufreq tam denemedim ama. Yani çok seyahat ediyorum bazen batarya önem kazanıyor seyahat ederken işlerimi hallediyorum.

1 Beğeni

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.