Pardus 23.4 sürümünü kullanmaktayım.
Pardus GUI (masaüstü ortamı) sık sık işlevselliğini yitiriyor, bazen de çökebiliyor. Bazen de GUI tamamen çöküp bilgisayar açılış ekranında karşımıza çıkan tek çizgi (_) karşıma çıkıyor.
Yardımcı olabilir misiniz?
Üstadım bilgisayar yeni mi? Linux çekirdek sorunu olabilir. Bilgisayar yeniyse aşağıdaki imajı yükle dene.
https://indir.pardus.org.tr/ISO/Pardus23backports/Pardus-23.4-GNOME-backports-amd64.iso
Çökme olduktan hemen sonra terminali açıp bu komutun çıktılarını buraya paylaşabilir misiniz?
sudo journalctl --since="-2 minutes" -p 0..4
Bu komut sisteminizde son 2 dakikaya ait hatalı logları gösterir. Terminalden seçip Sağ Tık > Kopyala veya Ctrl + Shift + V ile seçtiğiniz yazıyı kopyalayıp buraya kod bloğu kullanarak yapıştırabilirsiniz.
Ayrıca pek çok yerden hata alıyorsunuz gibi, yanlış kurulum yapmış veya iso dosyasını hatalı indirmiş olma ihtimaliniz olabilir.
Mutlaka indirdiğiniz .iso dosyasının MD5SUMS değerlerini kontrol edin:
İlginiz için teşekkürler.
Bugün bilgisayarla işim olmadı.
Yarın sorunu tekrar yaşadığımda terminalle komutu girip hata çıktısına bakarım.
En kötü yeniden kurayım Pardus’u.
Geri dönüş yapacağım.
@golge33 hocam, bilgisayar yeni. 2022’de çıkan bir laptop.
2 dakika içerisinde hata oluşmadı. Bu yüzden sudo journalctl
ile terminal çıktısı aldım hataya ilişkin. ChatGPT’ye attığımda bunun TSC / HPET kaynaklı olduğunu söyledi, GRUB dosyası üzerinde düzenleme yaptırdı.
Terminal çıktısını yine de bakmak isterseniz yükleyeyim dedim ama dosya biçimini kabul etmedi, sorun tekrarlandığında buraya da geri dönütler yazacağım.
En azından sorun yaşayanlar için çözüm kaynağı olur.
Hocam, MD5SUMS değerini kontrol ettim, herhangi bir sorun yok. Değer aynı.
Birazdan verdiğiniz komut ile bir deneme yapacağım.
Direkt kopyalayıp buraya yapıştırın metin olarak, dosya olarak değil.
Chatgpt’ye bu konularda çok güvenmeyin, sisteminizi daha da kötü hale getirebilir.
Böyle şeyler genelde donanım arızası özellikle de RAM arızasından yapabiliyor.
Sorun yaşanmaya devam ediyor. Az önce tekrardan yaşandı.
Metin olarak yapıştırdım ama harf sınırı varmış bu sefer de. 2 dakika içerisinde bu hata yaşanmadığı için doğrudan “sudo journalctl” ile çıktıyı aldım.
PDF olarak paylaşayım dilerseniz.
Terminal_Ciktisi_Tam_Metin.PDF (370.8 KB)
Tek slot var. 8 GB gömülü RAM var, bir de birkaç ay önce aldığım Adata 8 GB RAM takılı.